Mjölk från Gotland blir 256 ton Nutella – om dagen

Varje år får Visby mejeri in cirka 140 miljoner liter mjölk från 120 gotländska gårdar. Mjölken förädlas till olika sorter i en lokal förpackningsdesign inspirerad av de gamla kalkstenshusen på Gotland. Andra produkter som görs i mejeriet är grädde och skummjölkspulver.
Färskvarorna kan den som bor på eller besöker ön köpa lokalt medan skummjölkspulvret exporteras till hela världen.
– Skummjölkspulver används i en mängd livsmedel. Dryckesmjölk, barnmat, glass, yoghurt, choklad och bageriprodukter. Och äter du pålägget Nutella från den italienska industrijätten Ferrero är det alltså sannolikt mjölk från oss du får dig till livs, säger Martin Berg.
Nutella innehåller 8,7 procent skummjölkspulver. Mejeriet tillverkar hela 8 125 ton skummjölkspulver om året till den klassiska hasselnötskrämen. Det motsvarar 93 400 ton Nutella – eller 256 ton per dag.
Pulver näringsrikt och billigt
Processen för att ta fram skummjölkspulver är helt automatiserad och datorstyrd. När mjölken kommer till mejeriet vägs den, och därefter väntar pastörisering och proteinstandardisering. Mjölken blir till pulver i en torkanläggning. Mjölken koncentreras genom att vattnet kokas bort, vilket gör den till mjölkkoncentrat som därefter spraytorkas i ett torn genom att varm luft tillsätts.
– Då faller små, små droppar ned från tornet och i luften på väg ned torkar dropparna och blir till torrmjölk när de landar, berättar Martin Berg
Till ett kilo pulver går det åt cirka tio kilo mjölk. När pulvret är kontrollerat och godkänt lastas det i säckar om 25 och 1 000 kilo och transporteras till fastlandet för att därefter leta sig ut i världen sjövägen. Nästan 90 procent av den gotländska mjölken exporteras som pulver till länder i Asien och Europa.
– Fördelen med pulvermjölk är att den är näringsrik och billig att transportera, säger Martin Berg.
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90Bilder

Om
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 7 600 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 164 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Han tar över rodret för Arla Jönköping8.12.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag tillträder Johan Barkinge som ny chef för Arlas mejeri i Jönköping. Han tar därmed över ledarskapet för en av Europas mest moderna anläggningar.
Ny undersökning: fyra av tio högstadieelever går till skolan utan frukost8.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Många elever går till skolan utan frukost – bland högstadietjejer är det nästan varannan. Det visar Arlas återkommande rapport Frukostbarometern 2025, som tyder på att morgonmålet är en bortprioriterad vana i många familjer. Samtidigt minskar antalet kommuner som erbjuder skolfrukost, enligt Livsmedelsverkets senaste kartläggning. – Frukost i skolan kan ge stora vinster för både enskilda individer och samhället i stort, säger Elin Boll, disputerad hälso- och nutritionsexpert på Arla.
Arla på Di Debatt: Satsa på gratis frukost i skolan5.12.2025 11:36:22 CET | Pressmeddelande
Arla lyfter i dag behovet av en nationell satsning på skolfrukost på Dagens industris debattsida. Gratis frukost i landets skolor är en enkel men kraftfull reform som kan bidra till bättre hälsa, ökad jämlikhet och starkare skolresultat, skriver Sverigechefen Cecilia Kocken. Artikeln återges i sin helhet nedan.
Miljonsatsning i Falkenberg för att möta cottage cheese-boomen2.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Bondeägda Arla satsar nästan 70 miljoner kronor (6 miljoner euro) i mejeriet i Falkenberg för att tillgodose konsumenternas ökande aptit på KESO® cottage cheese. Investeringen stärker svensk matproduktion och bidrar till ökad livsmedelsberedskap, samtidigt som den ger Europas största cottage cheese-anläggning möjlighet att fortsätta växa.
Mjölkpriset till bönderna sänks i december28.11.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Arla justerar mjölkpriset till bönderna nedåt i december, till följd av snabbt ökande mjölkvolymer globalt och pressade råvarupriser. Ersättningen för ekologisk mjölk ligger kvar på samma nivå.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum
