Funktionsrätt Sverige lanserar unik patientföreträdarutbildning
Patienters perspektiv och kunnande är avgörande för att vården ska kunna utvecklas och bli bättre. Idag finns en ökad efterfrågan på patientföreträdare på en mängd områden.
”Det är glädjande att viljan till ett starkare företrädarskap inte bara kommer från patientorganisationerna. Vi ser även en utveckling där det förväntas att myndigheter och andra vårdföreträdare samverkar för att få in allas perspektiv”, fortsätter Elisabeth Wallenius.
Funktionsrätt Sverige fick förtroendet att med stöd från Vinnova och regeringen utveckla Patientföreträdarutbildningen.
”Vi organiserar 50 medlemsförbund, som tillsammans företräder nära en halv miljon patienter och närstående”, säger Elisabeth Wallenius. ”Hos oss finns kunskapen och förtroendet att företräda patienter. Gemensamt, demokratiskt och långsiktigt strävar vi efter att vården ska arbeta personcentrerat och samverka utifrån patientens diagnoser och behov.”
Välinformerade patientrepresentanter är en tillgång för svensk sjukvård. Genom att involvera patientföreträdare och ta vara på patienters erfarenheter får sjukvården tillgång till unik kunskap om vad som fungerar och vad som behöver förändras. Det kan till exempel handla brister gällande personcentrering, om kontaktvägar som inte fungerar eller om hur patienter får agera budbärare mellan vårdnivåerna.
Regionerna är överens om att patienter ska involveras när vårdutvecklingsfrågor avhandlas. Trots det ser det olika ut över landet; med ett gott företrädarskap på nationell nivå, men ett bristande på regional och kommunal nivå.
”Vi hoppas att patientföreträdarutbildningen ska bidra till att vi får fler och kunnigare patientföreträdare i hela landet. Nu ser vi fram emot att vårdföreträdare, myndigheter och beslutsfattare på alla nivåer, är beredda att tillsammans med oss utveckla arbetet med en mer personcentrerad och nära vård. Med starkare patientföreträdare kan vi gemensamt bygga en starkare vård för framtiden”, avslutar Elisabeth Wallenius.
Missa inte vårt spännande lanseringswebbinarium där bland andra sjukvårdsminister Acko Ankarberg medverkar i panelsamtal om vårdens utveckling.
Länk till mer information och anmälan
Samverkansgruppen för patientföreträdarutbildningen
Elisabeth Wallenius, ordförande Funktionsrätt Sverige
Inger Ros, företrädare Riksförbundet HjärtLung
Lise Lidbäck, ordförande Neuro
Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet
Maritha Sedvallson, företrädare Astma Allergiförbundet
Thomas Magnusson, ordförande Diabetes Sverige
Projektledare: Anne Stiernquist
För frågor om Patientföreträdarutbildningen eller önskan om intervju med företrädare kontakta kommunikationsansvarig Monica K McGrath.
Kontakter
Monica Klasén McGrathKommunikationsansvarigFunktionsrätt Sverige
Tel:0708 854265monica.klasen.mcgrath@funktionsratt.seBilder
Om
Funktionsrätt Sverige är en bred samarbetsorganisation för mänskliga rättigheter. Våra medlemmar är 50 funktionsrättsförbund som tillsammans representerar cirka 400 000 människor. Vårt mål är ett samhälle för alla.
Följ Funktionsrätt Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Funktionsrätt Sverige
Trots välkomna budgetsatsningar: ”Inga betydande ekonomiska förbättringar för personer med funktionsnedsättning”19.9.2024 13:09:39 CEST | Pressmeddelande
Trots regeringens löften om att göra Sverige rikare är det få personer med funktionsnedsättning och kroniska sjukdomar som kommer att se direkta förbättringar i sin privatekonomi. Funktionsrätt Sverige saknar betydande förslag om förbättringar i regeringens budgetförslag för 2025. - Mer borde kunna göras för att förbättra livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.
Inför EU-valet: Så tycker partierna om funktionsrätt i Europa2.5.2024 13:10:23 CEST | Pressmeddelande
Kraven från den europeiska funktionsrättsrörelsen inför EU-valet i juni får generellt ett stort stöd bland de svenska riksdagspartierna. Det framgår av en enkätundersökning som Funktionsrätt Sverige genomfört. - Det är glädjande att många partier stödjer arbetet för inkludering och ökad jämlikhet i Europa, säger Nicklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige.
Funktionsrättskonventionen: Sverige får hård kritik av FN27.3.2024 16:34:16 CET | Pressmeddelande
I en ny FN-rapport kritiseras Sverige på flera punkter gällande rättigheter för personer med funktionsnedsättning. - Nu har regeringen en lång att-göra-lista för att leva upp till FN:s rekommendationer och krav. Funktionsrättskonventionen måste bli lag i Sverige, säger Nicklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige.
Civilsamhället inför FN-förhör: ”Utvecklingen går åt fel håll”11.3.2024 08:01:15 CET | Nyheter
Idag, den 11 mars, inleds FN:s förhör av Sverige om hur vi lever upp till rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Civilsamhällets organisationer – som också finns på plats i Genève – är starkt oroade över utvecklingen i Sverige. - Vi ser att utvecklingen går bakåt inom flera viktiga områden. Sverige har haft tio år på sig att åtgärda de brister som FN lyfte fram vid den senast granskningen, men bara en av FN:s rekommendationer har åtgärdats fullt ut sedan dess. Nu måste regeringen sätta fart i arbetet med att följa rekommendationerna och genomföra konventionen, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.
Funktionsrätt Sverige om reformeringen av SiS: ”Glädjande att regeringen lyssnat på oss”6.2.2024 10:01:33 CET | Nyheter
Funktionsrätt Sverige välkomnar att regeringen nu tillsätter en utredning för att reformera verksamheten inom SiS. Utredaren får bland annat i uppdrag att föreslå åtgärder som säkerställer att det inte förekommer våld, eller att tvångsåtgärder vidtas utan stöd i lag. – Det är glädjande att regeringen äntligen har lyssnat på oss. Vi har påtalat de här bristerna inom SiS under flera år, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum