Ett 60-tal ansökningar om undantag från sanktionerna mot Ryssland

Kommerskollegium är en av flera svenska myndigheter som ansvarar för ansökningar om undantag från EU:s sanktioner riktade mot Ryssland och Belarus.
I samband med att Ryssland den 24 februari förra året inledde kriget i Ukraina införde EU omfattande sanktioner mot Ryssland och Belarus. Kommerskollegiums sammanställning visar att myndigheten under förra året fick in 59 ansökningar där företag eller organisationer vill få undantag från sanktionerna.
I 22 fall har Kommerskollegium beviljat tillstånd, medan 26 ansökningar avslogs eller avskrevs, till exempel på grund av att ansökan kommit till fel myndighet. I 11 av ärendena pågick handläggning fortfarande vid årsskiftet.
De flesta ansökningarna kommer från företag som vill få undantag för att få exportera varor och tjänster till Ryssland. Näst vanligast är att ansöka om att få frigöra pengar som är frysta.
Förutom att handlägga ansökningar om undantag ger Kommerskollegium information företag och organisationer om sanktionerna. Informationsbehovet har varit och är stort. Den telefonlinje som Kommerskollegium öppnade i början av förra året för frågor om sanktionerna har till exempel tagit emot över 1 100 samtal.
– Inledningsvis fick vi väldigt många samtal från företag. Sanktionerna infördes snabbt och är inte alltid enkla att förstå. Vi får fortfarande många frågor varje vecka och vi märker att de företag som kontaktar oss vill göra rätt, säger Michael Koch, enhetschef vid Kommerskollegium.
Handelsstatistik för 2022 visar att handeln med Ryssland har gått ner mycket kraftigt, till exempel minskade varuexporten från Sverige till Ryssland med 54 procent under förra året jämfört med 2021 – under 2022 exporterade Sverige varor till Ryssland till ett värde av drygt 10 miljarder kronor. Varuimporten minskade under förra året med 64 procent och uppgick till knappt 8 miljarder kronor.
Hela sammanställningen om arbetet med sanktioner hittar du på Kommerskollegiums webb.
Nyckelord
Kontakter
Presstelefon
Tel:08-690 49 00press@kommerskollegium.seBilder

Om
Kommerskollegium är Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik.
@sweboardoftrade
Följ Kommerskollegium
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kommerskollegium
Västra Götaland bidrar mest till Sveriges varuexport19.3.2025 14:53:08 CET | Pressmeddelande
Västra Götaland är den region som bidrar mest till Sveriges varuexport. Regionen stod för nära 30 procent av Sveriges totala export under 2023. Det visar ny statistik från Kommerskollegium.
Utländska investeringar minskar svenska företags utsläpp14.3.2025 09:46:38 CET | Pressmeddelande
Utländska investeringar kan bidra till att minska intensiteten av koldioxidutsläpp och energianvändning i svenska företag, något som kan bidra till den gröna omställningen. Det visar en ny rapport från Kommerskollegium.
Inget samband mellan höga tullar och positiv handelsbalans10.3.2025 13:22:43 CET | Pressmeddelande
En central del av den amerikanska handelspolitiken, under den nya Trump-administrationen, är att höjda tullar minskar USA:s handelsunderskott. Det kan verka rimligt, men i själva verket påverkar höjda tullar bara handelsbalansen marginellt och de kan lika gärna spä på ett handelsunderskott. Det visar en ny analys från Kommerskollegium.
Att revidera GDPR kan stärka EU:s digitala handel och konkurrenskraft5.3.2025 13:57:38 CET | Pressmeddelande
Dataskyddsförordningen GDPR har satt en global standard för dataskydd, stärkt förtroendet för digitala marknader och påverkat internationella regleringar. Samtidigt har den skapat regulatorisk osäkerhet, höga efterlevnadskostnader och hämmat gränsöverskridande dataflöden. Det bromsar EU:s handel och produktivitet, visar en ny analys från Kommerskollegium.
Stora ekonomiska värden står på spel – dataflöden måste fungera bättre för företag i EU6.2.2025 09:49:09 CET | Pressmeddelande
Det är för krångligt för företag i EU – otydlighet och svårtolkade regelverk håller tillbaka den digitala ekonomin och minskar därmed EU:s konkurrenskraft. EU:s lagstiftning måste säkerställa att data kan flöda fritt över landsgränser. Det visar en ny rapport från Kommerskollegium.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum