Två av tre svenskar vet inte hur deras partner vill begravas

Dela
Många delar allt med sin partner, i vått och torrt, och går igenom livet tillsammans tills döden skiljer dem åt. Trots detta är många dåliga på att dela med sig till sin partner om hur de vill begravas. En ny Novus-undersökning från Fonus visar att två av tre svenskar inte vet hur deras livskamrat vill begravas.

Att tänka på sin egen begravning kan väcka många känslor och tankar. Trots att det kan vara jobbigt har en stor majoritet tänkt på sitt sista farväl. Kvinnor tänker på detta i högre utsträckning än män, det visar en Novus-undersökning, genomförd på uppdrag av Fonus. Undersökningen visar också att sju av tio har berättat för någon om hur de vill begravas, däremot skiljer sig resultatet när det gäller vem de valt att prata med. Främst anger svenskarna sin partner (34 procent), flera olika personer (15 procent) och en annan familjemedlem (14 procent).

– Jag tycker det är bra att så pass många har tänkt på sin egen begravning. Det är ett sätt att fundera på livet i stort och vad som är viktigt för en. Samtidigt är det intressant att fundera på varför endast var tredje person har valt att berätta om det för sin partner. Det är ju oftast dem som står en närmast och är med fram till livets slut och som kommer genomföra begravningen. Oavsett vem man väljer att prata med tycker jag det viktigaste är att svenskarna vågar öppna upp sig och samtala kring döden och begravning, trots att det kanske är lite tufft och jobbigt, säger Conny Sohlberg, begravningsentreprenör på Fonus.  

Av de som har pratat med sin partner skiljer sig resultatet mellan könen ytterligare. Fler män än kvinnor har pratat med sin livskamrat om hur de vill begravas. Kvinnor pratar i större utsträckning med andra familjemedlemmar än män gör. Jakob Ratz Endler är läkare och författare av boken Hantera döden - en handbok. Han har under sitt arbetsliv som läkare träffat många patienter som fått ta farväl av sin partner och andra familjemedlemmar. 

– I min yrkesroll jobbar jag nära döden och människor i sorg och jag märker att samtal om döden och begravning ofta hjälper anhöriga och den som är nära livets slut i sorgeprocessen. Själv tycker jag vi borde bli bättre på att prata om döden tidigare i livet och brukar säga att man ska ägna döden fem minuter om året eftersom det ofta ger nya perspektiv på livet. För att underlätta för anhöriga bör man också få all praktisk information, som vad som händer med hunden eller om man är organdonator, nedskriven. Här kan man exempelvis ta hjälp av ett dödsbrev eller Vita Arkivet, säger Jakob Ratz Endler, läkare och författare. 

Begravningsentreprenören och läkarens viktigaste tips inför sitt sista farväl   

Prata om döden och begravning 
Att prata om döden är också ett sätt att prata om livet. Om allt som har varit och komma skall, om gamla minnen och saker som man tycker är viktigt, fint och jobbigt. Genom att komma in på samtalsämnen om döden och begravning kommer man varandra närmre inpå livet och får en bättre förståelse för varandra.

Planera hur du vill begravas 
Om man vill att begravningen ska spegla en persons liv eller intresse är det bra att skriva ner sina tankar i t ex. Vita Arkivet. Det många inte tänker på är att man kan anpassa sin begravning efter sina egna intressen och preferenser. Exempelvis med hjälp av olika teman, som schlager eller rock. Dock är det viktigt att man har allt nedskrivet, annars finns det risk för missuppfattningar. 

Tänk på de anhöriga 
Genom att planera sin egen begravning underlättar man för nära och kära. De får inte bara vägledningen i en annars ganska jobbig tid, utan får också med sig vetskapen om att den avlidnes sista önskningar går i uppfyllelse.

Missa inte viktiga detaljer 
Det är mycket att tänka på när man ska planera för sitt sista farväl och många glömmer bort viktiga detaljer. Exempelvis vad som händer med husdjur, information om inloggningsuppgifter till sociala medier och personliga dokument som anhöriga bör känna till. Det finns olika kostnadsfria tjänster man kan få hjälp av, exempelvis Vita Arkivet, som går igenom alla viktiga frågor man bör tänka på. 


Sammanfattning av undersökningsresultatet:

  • Två av tre svenskar (64 procent) vet inte hur deras livskamrat vill begravas
  • En stor majoritet av svenskarna (65 procent) har tänkt på hur de vill ha sin begravning
  • Kvinnor (72 procent) har tänkt på hur de vill begravas i högre utsträckning än män (58 procent)
  • Sju av tio (68 procent) har berättat för någon om hur de vill begravas
  • Svenskarna berättar helst om hur de vill begravas för sin partner (34 procent), flera olika personer (15 procent) och en annan familjemedlem (14 procent) 
  • Fler män (40 procent) än kvinnor (29 procent) har pratat med sin livskamrat om hur de vill begravas
  • Kvinnor (17 procent) pratar i större utsträckning med andra familjemedlemmar om hur de vill begravas än män (10 procent)
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Fonus. Syftet med undersökningen är att undersöka målgruppens tankar om ämnet döden. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Totalt gjordes 4772 intervjuer mellan 9 och 15 september 2022.  Undersökningen gjordes med allmänheten, 18-79 år.

Bilder

Om

Fonus
Box 4036
102 61 Stockholm

http://www.fonus.se

Fonus ekonomisk förening erbjuder prisvärda och kvalitativa tjänster inom begravning och juridik. Fonus är Sveriges enda rikstäckande och mest anlitade begravningsbyrå, medan Familjens Jurist är Sveriges största plattform för juridisk rådgivning till privatpersoner. Inom Fonus ekonomisk förening finns även andra välkända varumärken som Vita Arkivet, Fondkistan, Bouppteckna.se och Farväl.se. Det gemensamma målet är att göra människors vardag tryggare och att vara ett stöd i beslut som rör livets stora frågor. Föreningen omsätter totalt 1,4 miljarder kronor och har 950 anställda på 300 kontor. Föreningen ägs kooperativt av cirka 1 125 organisationer runt om i Sverige. All vinst återinvesteras i företaget för att göra verksamheten ännu bättre för kunder, medarbetare och samhället i stort.

Följ Fonus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fonus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye