Trafikverket

Upphandlad flygtrafik bidrar till tillgänglighet i hela landet

Dela
Trafikverket har nu tilldelat kontrakt avseende flygtrafik på tolv inrikeslinjer för perioden 2023–2027. Uppdraget från regeringen avser att verka för en grundläggande tillgänglighet och vid behov avtala om kollektivtrafik där det inte är kommersiellt lönsamt.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Efter en utredning om tillgänglighetsbrister och om dessa kan avhjälpas med flyg beslutade Trafikverket i april 2022 om fortsatt allmän trafikplikt för samtliga tidigare befintliga linjer med ett tillägg av sträckan Mora–Arlanda.


Lennart Kalander, avdelningschef nationel planering. Foto: Trafikverket. 

–Trafikverket har förbättrat utbudet av turer under högsäsongerna för Arvidsjaur och Hemavan. Arvidsjaur får något minskat antal turer totalt sett men de produceras istället när de behövs. För övriga sträckor har Trafikverket upphandlat lika många turer som det är idag, säger Lennart Kalander, avdelningschef på Trafikverket. Antal upphandlade stolar har minskat för de flesta orter på grund av minskat resande under femårsperioden före pandemin.

Två operatörer på tolv sträckor
Operatörerna Amapola Flyg AB och Jonair Affärsflyg AB som vunnit upphandlingen trafikerar i pågående avtalsperiod och har relevant erfarenhet av att trafikera flygplatser med vinterklimat.

Jonair Affärsflyg AB kommer under perioden oktober 2023–oktober 2027 att trafikera:
• Pajala–Luleå
• Östersund–Umeå
• Sveg–Mora–Arlanda
• Torsby–Hagfors–Arlanda

Amapola Flyg AB kommer under perioden oktober 2023–oktober 2027 att trafikera:
• Gällivare–Kramfors–Arlanda
• Hemavan–Arvidsjaur–Vilhelmina–Lycksele–Arlanda i en samslingning som hänger ihop i  ett nätverk. Ingen sträcka kommer innebära fler än en mellanlandning. Trafikeringen kommer att ske med två flygplan.Nyckelord

Kontakter

För mer information


Lennart Kalander, nationell planering, 010-123 75 38


Ulrika Karlsson, nationell press- mediestrateg, 070-762 39 54


Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Bilder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ladda ned bild
Lennart Kalander, avdelningschef Trafikverket. Foto: Trafikverket.
Lennart Kalander, avdelningschef Trafikverket. Foto: Trafikverket.
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Omkörningsförbud på E4 norr om Gävle – för bättre flyt i påsktrafiken25.3.2024 07:35:00 CET | Pressmeddelande

Påsken står för dörren och därmed även en av årets stora trafikhelger, vilket syns tydligt på E4:an norr om Gävle som en av de mest trafikerade vägarna under påskhelgen när trafikanter ska till och från fjällen. Därför har Trafikverket i samverkan med Polisen även i år beslutat att förbjuda omkörningar mellan Gävle och Tönnebro för att skapa ett bättre flyt i trafiken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye