RadiohjälpenRadiohjälpen

Sju miljoner kr till de jordbävningsdrabbade

Dela
Matleveranser, rent vatten och sanitet samt psykosocialt stöd och insatser för barn. Genom tre projekt får jordbävningsdrabbade hjälp - tack vare allmänhetens gåvor till Radiohjälpen i Melodifestivalen. ”Vi är tacksamma över att så snabbt kunna agera”, säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen.
Insamlingen för de jordbävningsdrabbade i Turkiet och Syrien har skett via Melodifestivalen och har omsatts till tre akuta hjälpprojekt via Radiohjälpen. Sju miljoner kr har beviljats till de nödställda. Foto: Röda Korset
Insamlingen för de jordbävningsdrabbade i Turkiet och Syrien har skett via Melodifestivalen och har omsatts till tre akuta hjälpprojekt via Radiohjälpen. Sju miljoner kr har beviljats till de nödställda. Foto: Röda Korset

Efter jordbävningarna i Turkiet och Syrien den sjätte februari startade Radiohjälpen en insamling för att skyndsamt kunna bidra till akutinsatser på plats.

Appellen sändes i samband med Melodifestivalens andra och tredje deltävlingar, i olika versioner, för att snabbt samla in och bidra till den humanitära respons som koordineras av bland annat Radiohjälpens partnerorganisationer. 

Nu har sju miljoner kr beviljats till tre projekt,varav ett projekt i sydöstra Turkiet och två i norra Syrien. Av de sju miljoner kr som beviljats har 757 906 kr samlats in via omröstningarna i Melodifestivalen och ytterligare 2,4 miljoner kr genom den särskilda appellen med Melodifestivalens programledare. Resterande medel till projekten kommer från Radiohjälpsfonden.

Här är de projekt som beviljats:

Matleveranser, förnödenheter, vatten och riktade insatser till barn, 2,5 miljoner kronor

Den drabbade befolkningen i norra Syrien får tillgång till livsuppehållande förnödenheter i form av mat, vatten, filtar, hygienartikler med mera. Ett särskilt fokus inom projektet är  att arbeta med de mest utsatta och man har särskilt riktade insatser till barn i form av att etablera säkra platser för barn där de kan få stöd och säkerhet samt hjälp med att hitta familjemedlemmar vid behov. 7800 personer nås genom projektet.

Stödet sker från Radiohjälpen genom ACT Svenska Kyrkan.

Förnödenheter och psykosocialt stöd, 2 miljoner kronor

Människor på intern flykt inom de värst drabbade områdena i Turkiet nås via lokala samarbetsorganisationer och tar del av livsuppehållande förnödenheter såsom mat, tält, filtar, vatten. En viktig del av projektet är även att bidra med psykosocialt stöd för traumabehandling av överlevande.

1 500 hushåll (ca 5 000 personer) erhåller tak över huvudet och överlevnadsrelaterat stöd i form av filtar och spisar. 1 850 personer erhåller matkuponger, 1 500 personer erhåller psykosocialt stöd.

Stödet sker från Radiohjälpen genom organisationen PMU Sverige.

Rent vatten, sanitet och förnödenheter, 2,5 miljoner kronor

Respons sker genom basstöd som inkluderar mat, tak över huvudet, stöd till uppehälle, rent vatten och sanitet, hygienartiklar, riskreducering, beredskap och responskapacitet inför efterskalv med mera. Röda Korset upprättar efterforskning och återförening av familjemedlemmar, och arbetar med att förebygga könsbaserat våld och ge stöd till överlevare samt med målgruppens delaktighet och ansvarsutkrävande. Stödet är del av en större respons, som sammanlagt beräknas nå 2 500 000 människor med olika typer av katastrofstöd via Röda Korset.

Stödet sker från Radiohjälpen genom Svenska Röda Korset.

SÅ LINDRAR DU NÖDEN

Swisha valfritt belopp till 9019506.

Ring 099-90 100 för att skänka 100 kr.

Rösta i Melodifestivalen med Radiohjälpens telefonnummer.

Starta en digital insamlingsbössa på denna länk: https://bossan.radiohjalpen.se/insamlingar

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Insamlingen för de jordbävningsdrabbade i Turkiet och Syrien har skett via Melodifestivalen och har omsatts till tre akuta hjälpprojekt via Radiohjälpen. Sju miljoner kr har beviljats till de nödställda. Foto: Röda Korset
Insamlingen för de jordbävningsdrabbade i Turkiet och Syrien har skett via Melodifestivalen och har omsatts till tre akuta hjälpprojekt via Radiohjälpen. Sju miljoner kr har beviljats till de nödställda. Foto: Röda Korset
Ladda ned bild

Länkar

Om

Radiohjälpen
Radiohjälpen
Oxenstiernsgatan 26
105 10 Stockholm

08-7840000https://www.radiohjalpen.se/

Radiohjälpen förändrar liv och lindrar nöd genom att engagera, samla och aktivera viljan att stödja människor där det behövs som mest. Stiftelsen Radiohjälpen, i förkortad form benämnd Radiohjälpen, vars beslutande organ är dess styrelse, har till uppgift att i samråd med Sveriges Television AB, Sveriges Radio AB och Sveriges Utbildningsradio AB samordna radio-och TV-bolagens insamlingsverksamhet för humanitärt ändamål.

Följ Radiohjälpen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Radiohjälpen

Livsviktigt stöd för Världens Barn26.3.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Totalt samlades 104,6 miljoner kronor in till Världens Barn under 2023. Genom 23 projekt i 14 olika länder gör insamlingen skillnad för barns rätt till hälsa, skola och trygghet. ”Stort tack för det livsviktiga engagemanget, tillsammans gör vi barndomar möjliga”, säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen som står bakom insamlingen Världens Barn, ihop med svenska civilsamhället och i samordning med Public Service. ”Tack vare allmänhetens gåvor kan vi stötta projekt – där det behövs som mest.”

Så gör din gåva skillnad!22.3.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Årsredovisningen för 2023 är underskriven. Under året som gått har Radiohjälpens stöd lindrat nöd och räddat liv för människor runt om i världen, men även gjort skillnad i Sverige. Radiohjälpen samlade in 189 miljoner kr och stöttade 46 projekt i 32 länder, och 84 projekt nationellt. ”Det starka engagemanget från allmänheten har gjort att våra kampanjer Världens Barn och Musikhjälpen nått sina näst högsta resultat genom tiderna”, säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen. ”Det är glädjande att människor gör skillnad i en allt svårare utveckling med krig och klimatkatastrofer runt om i världen”.

Insamling för Världens Barn under Melodifestivalen2.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Lidande bland barn i världen ökar. Allt fler barn hungrar, barn tvingas från sina hem och många barn lever mitt i krig och konflikt. Därför är insamlingen för Världens Barn i fokus för insamling i samband med Melodifestivalen 2024. ”Många barn i världen har inget riktigt hem, ingen riktig säng att somna tryggt i eller ingen skola att gå till,” säger Tereza, ett av de medverkande barnen i Radiohjälpens appell för Världens Barn. ”Så får det inte vara”.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye