Hyresgästföreningen Riksförbundet

Nya hyror klara för Eidars hyresgäster

Dela

Förhandlingarna för årets hyror mellan Hyresgästföreningen och kommunala bostadsbolaget Eidar är klara, efter beslut i Hyresmarknadskommittén, HMK. Lägenheterna kommer få en årlig hyreshöjning på 4,45 procent från den 1 januari. Bostadsbolagets ursprungliga krav var 7,35 procent.

Från den 1 januari 2023 höjs hyrorna för kommunägda Eidars hyresgäster med 4,45 procent i snitt, efter beslut i Hyresmarknadskommittén. Förhandlingsresultatet innebär att hyresgästerna får en retroaktiv höjning av hyran.

Eidars ursprungliga yrkande låg på 7,35 procent, vilket ansvarig förhandlare på Hyresgästföreningen, Sophia Fors, menar var alldeles för högt:

— Vi har genom hela processen varit tydliga med att vi inte kommer acceptera en hyreshöjning som är högre än vad som är absolut nödvändigt. Vi har gått med på högre bud än tidigare år på grund av bolagets ökade kostnader. Vi har i förhandlingen påpekat att även hyresgäster har ökade levnadsomkostnader och att vi behöver hitta en rimlig avvägning. Tyvärr har vi och bolaget inte kunnat mötas, vilket betyder att ett beslut med retroaktiv höjning har fått gå via Hyresmarknadskommittén.

Eftersom Hyresgästföreningen och Eidar inte kunde komma överens valde Eidar att stranda hyresförhandlingarna. Då hamnade ärendet i Hyresmarknadskommittén, HMK. I HMK hamnar förhandlingsärenden mellan Hyresgästföreningen och kommunalt ägda bostadsbolag som Eidar. Det är HMK som tagit beslutet om årets höjning.

—  Givetvis hade vi helst sett en lokal överenskommelse genom förhandlingarna. Vi anser att lokala förutsättningar tolkas bäst utifrån lokala perspektiv, och för oss var det viktigt att det inte skulle bli några retroaktiva höjningar för hyresgästerna, avslutar Sophia Fors.

För en genomsnittlig tvåa på 60 kvadratmeter innebär beslutet att hyran höjs med 266 kr/månad.

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg
Regional pressjour BÄSK
010-459 14 27
press.regionbask@hyresgastforeningen.se

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna. Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Kontakter

Om

Hyresgästföreningen Riksförbundet
Hyresgästföreningen RiksförbundetHyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet

Varma lägenheter när värmeböljan kommer17.5.2024 05:57:00 CEST | Pressmeddelande

Med sommarvärmen kommer höga inomhustemperaturer och varma lägenheter. Det skapar besvär för många, särskilt sårbara grupper som äldre och små barn. Många hyresgäster hör av sig till Hyresgästföreningen med frågor om hyresvärdens ansvar men också med frågor om vad man kan göra själv för att hålla nere temperaturerna inomhus. Hyresvärden har ett ansvar med det finns saker du själv kan göra för att hålla din lägenhet svalare.

Storbritannien – en bostadspolitik där marknaden fått styra14.5.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

I en ny rapport, Vad kan svensk bostadspolitik lära av: Storbritannien, tittar Hyresgästföreningen närmre på hur bostadspolitiken är utformad i Storbritannien. Här har man privatiserat och avreglerat bostadsmarknaden mer än de flesta jämförbara länder och man har under en längre tid förskjutit maktförhållandet till fastighetsägarnas fördel. Det har lett till osäkra villkor, höga boendekostnader och i många fall en undermålig boendestandard.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye