Naturskyddsföreningen och Greenpeace blir aktieägare i storbanker - vill stoppa lån till klimatskadliga verksamheter
- Att köpa aktier innebär att vi blir delägare och får rätt ha synpunkter på hur bankernas verksamhet ska bedrivas. Därför har Naturskyddsföreningen och Greenpeace nu tillsammans lämnat in motioner till bankernas bolagsstämmor, där vi kräver att de agerar i linje med vetenskapen och slutar ge lån till bolag som fortsätter att expandera sin fossila utvinning, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Förra året visade en rapport från Fair Finance Guide, Naturskyddsföreningen och Greenpeace att SEB, Swedbank och Nordea har lånat ut över 92 miljarder kronor till fossila bolagde senaste två åren. Mer än hälften av lånen har gått till bolag som expanderar sin utvinning, vilket enligt Internationella energirådet, IEA, undergräver möjligheten att begränsa den globala uppvärmningen i enlighet med Parisavtalet 1,5-gradersmål.
En del av lånen har exempelvis möjliggjort för fossila bolag att leta efter ny olja i Arktis, utvinna skifferolja och driva kolkraftverk. FN:s klimatpanel, IPCC, varnar för att fortsatt finansiering av fossila verksamheter leder till betydande framtida utsläpp och att detta inte är förenligt med Parisavtalets 1,5-gradersmål.
- Handelsbanken och Danske Bank har redan stoppat finansieringen av fossilbolag som utökar sin utvinning. Nu måste SEB, Nordea och Swedbank följa efter och upphöra med denna klimatskadliga utlåning, det kan enkelt göras genom att ägarna godkänner våra motioner under årsstämmorna, säger Rolf Lindahl, ansvarig för energi- och finansfrågor på Greenpeace.
Naturskyddsföreningens och Greenpeaces motioner innebär förslag på att Swedbank, SEB och Nordea ska revidera sina övergripande strategier så att de är helt i linje med Parisavtalet och dess mål att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. I motionerna föreslås att all ny utlåning till fossila bolag som fortsätter expandera sin fossila utvinning och saknar robusta utfasningsplaner i enlighet med Parisavtalets 1,5-gradersmål stoppas. Det skulle bland annat göra det svårare för bolag som letar efter nya fossila fyndigheter, exempelvis i Arktis, att finansiera sin verksamhet.
För att förslagen ska gå igenom krävs att en majoritet röstar ja på bolagstämmorna som hålls i mars och april. Bland storägarna finns flera svenska pensionsfonder som Alecta, AMF, Folksam, SPP/Storebrand och flera av de statliga AP-fonderna.
– Nu måste svenska pensionsfonder agera för att få stopp på bankernas klimatskadliga affärer. Det vore en viktig insats för klimatet och skulle uppskattas av svenska pensionssparare, säger Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide.
På Fair Finance Guides webbsida kan folk enkelt mejla en uppmaning till pensionsfonderna att rösta ja till förslagen.
Mer information
Nordeas styrelse har via brev avvisat vår motion då de menar att det är upp till styrelsen att fatta den här typen av beslut och inte bolagsstämman. Nordea är ett finskt bolag och detta har att göra med de finska reglerna för motioner. SEB och Swedbank är svenska bolagsom inte har samma regler och därför kommer våra motioner att kunna presenteras på deras bolagsstämmor. Vi planerar att närvara på samtliga tre bankers bolagsstämmor för att uppmana dem att agera i enlighet med våra motioner. Nordeas stämma är 24 mars, SEB 30 mars och Swedbank 4 april.
Fair Finance Guide är ett samarbetsinitiativ som leds av Sveriges Konsumenter i samarbete med bland annat Naturskyddsföreningen och som granskar hur hållbart svenska banker investerar och lånar ut pengar. Sveriges Konsumenter har inte köpt aktier i bankerna eftersom organisationens policy inte tillåter detta i nuläget.
Motionerna till bolagsstämmorna hittar du här.
Läs mer på Naturskyddsföreningens hemsida.
Nyckelord
Kontakter
Christopher Engberg DahlPressekreterare
Tel:076-8198060christopher.engberg.dahl@naturskyddsforeningen.seOm
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Kraftig kritik mot förslaget att ta bort beteskravet för mjölkkor1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag är den sista dagen att lämna in remissvar på utredningen ”Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd”. Naturskyddsföreningen motsätter sig starkt utredningens förslag att ta bort beteskravet för mjölkkor i lösdrift. I stället föreslår föreningen att befintliga ersättningssystem ska ses över, så att lönsamheten för betesbaserad produktion kan öka. Naturskyddsföreningen föreslår också att incitament skapas för att hålla en större andel djur på bete.
Sofia Fjellestad ny marknadschef på Naturskyddsföreningen31.3.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningens rikskansli har rekryterat Sofia Fjellestad som ny chef för marknadsavdelningen. Sofia kommer närmast från en tjänst som avdelningschef för insamling och marknad på Amnesty International, där hon arbetat med insamling, engagemang och kommunikation de senaste tio åren. Hon tillträder sin tjänst den 1 april.
Kravet på SEB: ”Sluta låna ut pengar till oljebolag!”28.3.2025 09:56:05 CET | Pressmeddelande
Swedbank, Handelsbanken och Danske Bank har redan slutat men banken med störst fossila affärer kvarstår – SEB. Nu har Naturskyddsföreningen lämnat in en motion på SEB:s bolagsstämma med krav om att banken slutar låna ut pengar till fossilbolag som expanderar sin utvinning i strid med Parisavtalet.
Mångmiljardlån till ny kärnkraft försenar klimatomställningen27.3.2025 13:55:53 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen ställer sig mycket kritisk till att regeringen och SD vill sjösätta subventionerade mångmiljardlån till ny kärnkraft. Enligt Naturskyddsföreningens beräkningar riskerar en satsning på ny kärnkraft tränga ut förnybar elproduktion, vilket kan resultera i över tvåhundra miljoner ton högre koldioxidutsläpp.
Här är Sveriges fulaste parkeringsplats 202527.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges fulaste parkeringsplats år 2025 är korad. Första plats intas av Norrtäljes infartsparkering vid handelsplatsen NorrteljePorten. Parkeringen är ett typiskt exempel på en enorm parkeringsplats vid ett externt köpcentrum. Syftet med tävlingen är att lyfta fram hur stora ytor bilarna tar i anspråk i vår miljö och hur det påverkar naturen och människors livsmiljö.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum