Nytt studiepaket om digitala verktyg och AKK för grundsärskolan och gymnasiesärskolan
Det nya studiepaketet vänder sig främst till lärare och elevassistenter i grund- och gymnasiesärskolan, men kan även vara användbart för rektorer och personal inom elevhälsan. Studiepaketet tar bland annat upp ämnen som planering av digitala verktyg och AKK i undervisningen, lärande och bedömning, förskrivning av hjälpmedel samt samverkan och elevens delaktighet.
- Eleverna har rätt att utveckla sin kommunikation och kunskap genom den undervisning som bedrivs. Digitala verktyg och AKK kan främja en sådan utveckling. Därför är det viktigt att alla som arbetar med eleverna vet vilka slags verktyg som kan vara användbara både i undervisning och bedömning, säger Catrin Andersson, rådgivare på SPSM och uppdragsledare för Studiepaket digitala verktyg och AKK.
Ett annat viktigt område som studiepaketet tar upp är hur man som skola kan utveckla samverkansformer mellan olika aktörer som till exempel habilitering och korttidsboende som elever med intellektuell funktionsnedsättning också kan möta i sin vardag.
- Studiepaketet ger konkreta råd i hur skolan kan få till en bra samverkan där alla möts för att eleven ska få så bra förutsättningar som möjligt i sitt lärande. Det är ofta flera samverkanspartners som arbetar runt eleven. Det är därför viktigt att skolan bjuder in till samverkansmöten där även vårdnadshavare och i vissa fall eleven deltar, säger Catrin Andersson.
Framtaget för kollegialt lärande
Studiepaketet består av fem moment med filmer, poddar och texter. Studiepaketet är framtaget för kollegialt lärande. Men det går också bra att arbeta med innehållet på egen hand. Det finns även ett rektorsspår som är en förkortad version av studiepaketet, särskilt utformad för rektorer. Innehållet i studiepaketet bygger på forskning, omvärldsorientering och beprövad erfarenhet.
Studiepaketet är digitalt och finns här på vår webbplats:
Studiepaket digitala verkyg och AKK i grundsärskolan och gymnasiesärskolan.
För mer information
Kontakta SPSM:s presstjänst för mer information och intervju med Catrin Andersson, rådgivare och uppdragsledare för studiepaketet:
tel 010-473 50 51, epost press@spsm.se.
Nyckelord
Bilder
Om
Specialpedagogiska skolmyndigheten ger specialpedagogiskt stöd till skolhuvudmän, skolor, vuxenutbildningar och förskolor i hela landet. Vi erbjuder expertkunskap, kurser och konferenser inom specialpedagogik. Genom rådgivning och utredning arbetar vi nära skolor och förskolor i landets alla län. Vi driver också tio specialskolor, fördelar statsbidrag och utvecklar läromedel.
Följ Specialpedagogiska skolmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Specialpedagogiska skolmyndigheten
Skolministern på plats när ytterligare myndigheter etablerade sig i Härnösand5.9.2024 16:02:58 CEST | Pressmeddelande
Skolminister Lotta Edholm invigningstalade när det nya kontoret för Kammarkollegiet, Socialstyrelsen, Skolverket och Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) invigdes på torsdagen i Härnösand.
Pressinbjudan: Skolministern och generaldirektörer på plats när ytterligare myndigheter etablerar sig i Härnösand2.9.2024 12:55:03 CEST | Pressmeddelande
Skolminister Lotta Edholm invigningstalar när det nya kontoret för Kammarkollegiet, Socialstyrelsen, Skolverket och Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) i Härnösand. Genom gemensamma lokaler och kontorsservice kan statens resurser användas mer effektivt.
Satsa på tillgänglig utbildning22.8.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Specialpedagogiska skolmyndigheten har utvecklat ett stödmaterial för tillgänglig utbildning. Det är ett webbaserat material som bygger på beprövad erfarenhet och forskning. Att satsa på tillgänglighetsarbete kan göra skillnad. Det kan bidra till trygghet, studiero och att fler får möjligheter att nå målen för sin utbildning.
Högt tryck på kompetensutveckling för personal inom anpassade skolformer12.6.2023 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Grund- och gymnasiesärskola byter snart namn till anpassad grund- och gymnasieskola. Drygt 2 200 av personalen inom skolformerna samlas den 13 till 16 juni för fortbildning. Det är en stor del av personalen, totalt i landet finns det drygt 8 000 lärare inom grund- och gymnasiesärskola.
Ny generaldirektör för Specialpedagogiska skolmyndigheten17.5.2023 12:40:00 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har utsett Aurora Lindberg till ny generaldirektör för Specialpedagogiska skolmyndigheten. Aurora Lindberg kommer närmast från rollen som verksamhetsområdeschef för Kunskapsutveckling på myndigheten och tillträder tjänsten som generaldirektör 1 juni.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum