Specialpedagogiska skolmyndigheten

Nytt studiepaket om digitala verktyg och AKK för grundsärskolan och gymnasiesärskolan

Dela
Digitala verktyg och alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) kan vara ett viktigt stöd i skolans arbete för att ge elever med intellektuell funktionsnedsättning goda förutsättningar att kommunicera och utvecklas i sin kunskap. I ett nytt studiepaket från Specialpedagogiska skolmyndigheten får grund- och gymnasiesärskolan konkret och användbar kunskap om hur man kan arbeta.
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Det nya studiepaketet vänder sig främst till lärare och elevassistenter i grund- och gymnasiesärskolan, men kan även vara användbart för rektorer och personal inom elevhälsan. Studiepaketet tar bland annat upp ämnen som planering av digitala verktyg och AKK i undervisningen, lärande och bedömning, förskrivning av hjälpmedel samt samverkan och elevens delaktighet.

- Eleverna har rätt att utveckla sin kommunikation och kunskap genom den undervisning som bedrivs. Digitala verktyg och AKK kan främja en sådan utveckling. Därför är det viktigt att alla som arbetar med eleverna vet vilka slags verktyg som kan vara användbara både i undervisning och bedömning, säger Catrin Andersson, rådgivare på SPSM och uppdragsledare för Studiepaket digitala verktyg och AKK.

Ett annat viktigt område som studiepaketet tar upp är hur man som skola kan utveckla samverkansformer mellan olika aktörer som till exempel habilitering och korttidsboende som elever med intellektuell funktionsnedsättning också kan möta i sin vardag.

- Studiepaketet ger konkreta råd i hur skolan kan få till en bra samverkan där alla möts för att eleven ska få så bra förutsättningar som möjligt i sitt lärande. Det är ofta flera samverkanspartners som arbetar runt eleven. Det är därför viktigt att skolan bjuder in till samverkansmöten där även vårdnadshavare och i vissa fall eleven deltar, säger Catrin Andersson.

Framtaget för kollegialt lärande

Studiepaketet består av fem moment med filmer, poddar och texter. Studiepaketet är framtaget för kollegialt lärande. Men det går också bra att arbeta med innehållet på egen hand. Det finns även ett rektorsspår som är en förkortad version av studiepaketet, särskilt utformad för rektorer. Innehållet i studiepaketet bygger på forskning, omvärldsorientering och beprövad erfarenhet.

Studiepaketet är digitalt och finns här på vår webbplats:
Studiepaket digitala verkyg och AKK i grundsärskolan och gymnasiesärskolan.

För mer information

Kontakta SPSM:s presstjänst för mer information och intervju med Catrin Andersson, rådgivare och uppdragsledare för studiepaketet:
tel 010-473 50 51, epost press@spsm.se.

Nyckelord

Bilder

Foto: Getty images
Foto: Getty images
Ladda ned bild

Om

Specialpedagogiska skolmyndigheten
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Box 1100
871 29 Härnösand

010 473 50 00https://www.spsm.se/

Specialpedagogiska skolmyndigheten ger specialpedagogiskt stöd till skolhuvudmän, skolor, vuxenutbildningar och förskolor i hela landet. Vi erbjuder expertkunskap, kurser och konferenser inom specialpedagogik. Genom rådgivning och utredning arbetar vi nära skolor och förskolor i landets alla län. Vi driver också tio specialskolor, fördelar statsbidrag och utvecklar läromedel.

Följ Specialpedagogiska skolmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Specialpedagogiska skolmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye