
WWF välkomnar globalt havsavtal: ”Otroligt bra och ett historiskt beslut”

Koraller i havet utanför Fijiöarna. Foto: Tom Vierus, WWF USA
– Ett otroligt bra och historiskt beslut som WWF varmt välkomnar. Det blir rättsligt bindande för havsområden utanför ländernas ekonomiska zoner som motsvarar 45 procent av jordens yta. Världen får nu möjlighet att skapa stora marina reservat som är avgörande för att bevara den biologiska mångfalden, säger Tom Arnbom, senior naturvårdsexpert på WWF.
Mycket jobb återstår dock innan lagstiftningen är på plats hos länderna..
– Nu är det upp till alla länder att praktiskt genomföra vad de lovat. Avtalet blir helt avgörande för ökat skydd till havs, skydd av marina genetiska resurser och den biologiska mångfalden. Miljökrav kommer att införas för de olika kommersiella aktiviteter som sker i haven, säger Tom Arnbom.
En rättvis fördelning av vinster från marina genetiska resurser var en avgörande pusselbit som löstes på den sista dagen av förhandlingarna i New York.
Målet om att skydda 30 procent av land och vatten, som togs vid COP15-mötet kring biologisk mångfald i Montreal i december, skulle inte kunna levereras utan detta historiska havsavtal, menar WWF.
Fakta: Hela 45 procent av jordens yta är hav som inget land äger eller har rätt att bestämma över. Djuphaven ligger utanför de nationella gränserna och ekonomiska zonerna och börjar 200 sjömil från fastlandet (en sjömil är 1 852 meter). Det är ett enormt stort område där medeldjupet är 4 000 meter.
Det senaste globala avtalet är FNs havsrättskonvention från 1982.
För frågor, kontakta:
Tom Arnbom, naturvårdsexpert WWF, 070-554 40 66
Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77
Bilder
Om

Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer.
Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
Rapport: Ny hållbarhetsdata – en möjliggörare för både ekonomi och natur28.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Nya krav inom EU väntas generera stora mängder hållbarhetsdata som kan bli värdefull information för företag och finansiella aktörer att använda för bättre beslut. En ny rapport från Världsnaturfonden WWF visar att dessa data kan leda till stora vinster för ekonomi, samhälle och miljö – om de används rätt. Men då krävs även politisk tydlighet, offentliga investeringar och konkreta miljöåtgärder.
Spana efter vårtecken och bidra till forskningen25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vårtecken är något som många förknippar med glädje och härliga vårkänslor. Men vissa vårtecken kan ibland vara ett tecken på klimatförändringar. För elfte året i rad genomförs Vårkollen, som tar reda på hur långt våren har kommit över hela landet under Valborgshelgen.
Sill och makrill på rött ljus i WWF Fiskguiden9.4.2025 15:43:12 CEST | Pressmeddelande
All makrill (Scomber scombrus) och norsk vårlekande sill (Clupea harengus) flyttas till rött ljus (låt bli) i WWF Fiskguiden. Anledningen är flera år av överfiske, till följd av att de fiskande länderna inte kunnat komma överens om hur kvoterna ska fördelas. WWF uppmanar att se upp när du väljer sill i påsk.
Nu vaknar björnarna ur sin vintersömn9.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Enligt gammal folktro är det på Tiburtiusdagen, den 14 april, som björnarna vaknar ur sina iden. Efter över fem månaders sömn, utan vare sig mat eller vatten, när björnen tappat upp till 40 procent av sin kroppsvikt, är det dags för dem att komma ut och äta upp sig igen. Och hur den klarar vintern är något vi förhoppningsvis kan dra nytta av i sjukvården framöver.
Ägg i alla dess former, färger och storlekar: “Livets viktigaste cell”2.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Påsken närmar sig med stormsteg och de svenska hemmen fylls med ägg i olika former, färger och storlekar. Hönsägget har blivit en stark symbol för påsken, men det finns miljontals äggläggande arter i världen som är värda att hyllas i påsktider. WWF listar, lagom till påsken, några av världens arter som lägger ägg.