
Beatriz öde kan förändra El Salvadors abortlagar

El Salvador har sedan 1998 några av världens strängaste abortlagar. Den som gör en abort, eller får missfall, riskerar fängelse i tiotals år, inte sällan 30 eller 40 år.
Även vårdpersonal kan dömas. Detta gäller även om det finns strikta medicinska skäl för en avbruten graviditet. Som i fallet med Beatriz.
Fostret skulle inte kunna överleva
Beatriz var en ung fattig kvinna från El Salvadors landsbygd. I mars 2013 uppsökte hon läkare. Hon var då 22 år gammal och gravid med sitt andra barn.
Beatriz första graviditet hade varit svår och barnet hade fötts för tidigt på grund av den autoimmuna sjukdom som Beatriz led av. Läkarna konstaterade att den nya graviditeten riskerade hennes liv. Det var också så att fostret hon bar på var livsodugligt.
Den medicinska rekommendationen var därför att avbryta graviditeten – vilket lagarna satte stopp för.
Beatriz tvingades fortsätta sin graviditet trots stort lidande. När hennes fall blev känt för en större allmänhet tog protester fart och civilsamhällesorganisationer gjorde en framställning till Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter, i Costa Rica. Det ledde till att El Salvador i april 2013 uppmanades säkerställa att Beatriz fick göra en abort, så att hennes liv skulle kunna räddas.
Men eftersom läkarna inte fick klartecken från regeringen vågade de inte utföra proceduren, av rädsla för åtal. Så Beatriz lidande fortsatte och hennes kropp bröts ned.
Först efter 81 dagar fick Beatriz göra ett kejsarsnitt, den 3 juni. Spädbarnet i hennes mage var som väntat svårt skadat och dog inom några timmar.
Beatriz hämtade sig aldrig varken fysiskt eller psykiskt. Några år senare råkade hon ut för en smärre trafikolycka men eftersom hon redan var så försvagad dog hon, 27 år gammal, efter att ha fått lunginflammation på sjukhuset.
Hennes femårige son fick tas om hand av släktingar.
Viktig fråga för IM med partners
De hårda abortlagarna i El Salvador har skördat många offer genom åren. IM:s partnerorganisationer kämpar för kvinnorna som drabbats och som avtjänar långa fängelsestraff, och bedriver samtidigt påverkansarbete för att få ett slut på domstolarnas makt över kvinnors kroppar.
Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (IACHR) anser inte att El Salvador följt deras rekommendationer i fallet Beatriz och har därför hänskjutit ärendet till Interamerikanska domstolen som väntas ta upp fallet den 22–23 mars.
IM:s partners Colectiva Feminista och Agrupación Ciudadana por la Déspenalización del Aborto har tillsammans med två andra organisationer varit drivande för att detta ska ske.
Abort en mänsklig rättighet
IM:s generalsekreterare Martin Nihlgård applåderar partnerorganisationernas arbete.
– Kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar går inte att villkora, aborträtten är en mänsklig rättighet. Tyvärr ser vi denna rätt hotas på många håll i världen och El Salvador är sedan många år ett skräckexempel. Så det är mycket glädjande att Interamerikanska domstolen tar upp fallet Beatriz.
Han fortsätter:
– Förhoppningsvis måste El Salvador reformera sina förödande lagar. Och förhoppningsvis kan Beatriz och hennes familj få rättvisa, liksom alla andra drabbade kvinnor.
Nyckelord
Kontakter
Amanda PietersenPressekreterare
Tel:046-32 99 53Tel:0704-10 03 23amanda.pietersen@imsweden.orgOla RichardssonKommunikations- och påverkanschef
Tel:0708-21 77 88ola.richardsson@imsweden.orgMartin NihlgårdGeneralsekreterareIM, Individuell människohjälp
Tel:046-32 99 35Tel:0704-10 03 09martin.nihlgard@imsweden.orgBilder




Länkar
Om
IM är en idéburen, obunden medlemsorganisation som arbetar globalt i samarbete med lokala aktörer, för en jämlik och medmänsklig värld. Vi kämpar för en värld där människor av egen kraft kan ta sig ur fattigdom och utanförskap. I vårt arbete utgår vi ifrån de mänskliga rättigheterna, en hållbar värld och tar avstånd från all form av diskriminering.
Följ IM
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från IM
Hirsi hyllad i Husby – får IM-priset 20243.10.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Årets IM-pris på 30 000 kronor går till Sakariya Hirsi: en eldsjäl som redan under skoltiden tog initiativ för att förändra. De senaste åren har han lyft sorgen, traumat och berättelserna i förorten. Det som började som en dikt ur ren frustration blev snart till en rörelse: Kollektiv Sorg. I vardagen är Hirsi en förebild och positiv kraft för unga.
Vapen förstörs i USA för att bli svensk fredsmetall2.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
IM var igår inblandat i en vapendestruktion i USA. Vapnen ska förvandlas till fredliga produkter – och förtjänsten går sedan till människor som drabbats av våld. – Vårt initiativ Humanium Metal förhindrar tragedier och bidrar till en fredligare värld, säger IM:s generalsekreterare Martin Nihlgård.
Mikrofon av förstörda vapen ska stärka röster mot våld7.5.2024 14:31:13 CEST | Pressmeddelande
På fredsinstitutet Sipris pågående konferens i Stockholm presenteras en innovation: En mikrofon gjord av beslagtagna illegala vapen. Mikrofonen är ett samarbete mellan ungdomar från vapenvåldsdrabbade områden i Philadelphia, USA, och biståndsorganisationen IM med initiativet Humanium Metal.
Organisationer i Gaza ger direktrapport idag22.11.2023 11:10:00 CET | Pressinbjudan
Krisen i Gaza fortsätter trots den utannonserade tillfälliga vapenvilan. IM har genom regionkontoret i Mellanöstern möjlighet att ge tillgång till en pressträff idag där humanitära organisationer ger en direktrapport om den alarmerande situationen i Gaza.
Behöver ni källor och intervjuobjekt angående den humanitära krisen i Gaza så hjälper vi till.18.10.2023 14:58:48 CEST | Pressmeddelande
Med anledning av den nuvarande humanitära krisen i Gaza vill IM uppmärksamma insatserna och initiativen på plats som syftar till att lindra lidandet. Som en aktiv organisation i regionen arbetar vi nära tillsammans med ungefär tio partners i Palestina – nu med särskilt fokus på att stödja det humanitära arbetet i Gaza.