Internationella kvinnodagen 8 mars 2023: Hur långt har vi kommit? Kvinnor med funktionsnedsättning drabbas hårdare

– Tre saker präglar DHR:s firande av årets internationella kvinnodag den 8 mars, säger Åsa Strahlemo. Det är dels att vi fyller 100 år. Dels att det är dyrtider, vilket hårt drabbar kvinnor med funktionsnedsättning. Dels att det finns ett samband mellan ansträngd privatekonomi och våld mot kvinnor.
Många märker av dyrtiderna och har svårt att få ekonomin att gå ihop. Människor med funktionsnedsättning har oftare lägre inkomster än andra. Bland dem är kvinnor med funktionsnedsättning värst drabbade, visar kartläggningar.
Dessutom menar regeringen att det finns ett samband mellan ekonomisk egenmakt och förebyggande av våld mot kvinnor.
Så sent som i höstas visade SCB att det är dubbelt så vanligt bland personer med funktionsnedsättningar att ha en inkomst under den nivå som, enligt EU, räknas som ”låg ekonomiskt standard”.
Redan 2019 publicerade Jämställdhetsmyndigheten och Myndigheten för delaktighet en kartläggning, som bland annat visade att kvinnor med funktionsnedsättning är överrepresenterade under den relativa fattigdomsgränsen. Dessutom att det var vanligare med långtidsarbetslöshet bland kvinnor med funktionsnedsättning.
– Det här är tragiskt men tyvärr inte så överraskande, säger DHR:s rättighetspolitiska samordnare Karolina Celinska. Och det ser troligen inte så mycket bättre ut idag, fyra år efter kartläggningen.
– En sak som är värd att uppmärksamma på Internationella kvinnodagen är att möjligheterna till stödinsatser på arbetsmarknaden skiljer sig åt mellan kvinnor och män med funktionsnedsättning som är inskrivna på Arbetsförmedlingen, säger Karolina Celinska. Exempelvis är andelen kvinnor som får arbete med stöd betydligt lägre än andelen män.
DHR anser att det är ett stort resursslöseri att människor med funktionsnedsättning hålls i arbetslöshet.
– Vissa behöver stödinsatser från Arbetsförmedlingen, såsom anpassningar av arbetsplatsen, säger Åsa Strahlemo. Men ganska ofta handlar det bara om bortsortering. Fördomar och ängslighet är också orsaker till att kvinnor med funktionedsättning sorteras bort. Kvinnor med låg inkomst löper dessutom större risk när det gäller våld.
”Det finns många samband mellan ekonomisk egenmakt och mäns våld mot kvinnor”, skrev Arbetsmarknadsdepartementet i januari i år. ”Utan medel att skaffa en ny bostad kan de dessutom få ännu svårare att lämna en våldsam relation.”
– Efter ett sekel av strävan för människovärde finns det fortfarande mycket kvar att göra! Säger Åsa Strahlemo.
För mer info, kontakta: Åsa Strahlemo, förbundsordförande: 070-508 80 29
Karolina Celinska, rättighetspolitisk samordnare: 08-685 80 34, 076-837 80 34
Källor:
Nyckelord
Kontakter
Karolina CelinskaRättspolitisk samordnareDHR
Tel:08 685 80 34karolina.celinska@dhr.seÅsa StrahlemoFörbundsordförande
Tel:070-50 88 029asa.strahlemo@dhr.seLena MalmbergPressekreterareDHR
Tel:08-685 80 38lena.malmberg@dhr.seBilder
Om

Storforsplan 44
123 21 Farsta
08-685 80 00https://dhr.se/
DHR är en idéburen demokratisk organisation av och för personer med nedsatt rörelseförmåga, som arbetar för att förverkliga principen om alla människors lika värde. Genom att skapa opinion och påverka de politiska besluten arbetar vi för ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga inte blir utestängda utan fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna i vårt arbete är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Samhalls framtid måste bygga på verklig inkludering – inte bara effektivisering27.3.2025 19:10:48 CET | Pressmeddelande
Samhallutredningen, som presenterades den 26 mars, beskrivs som ett försök att rädda ett bolag i kris efter åratal av felstyrning. Staten har, enligt utredningen, prioriterat kostnadseffektivitet framför kvalitet, vilket har urholkat syftet, nämligen att erbjuda meningsfullt arbete för personer med funktionsnedsättning. För oss på DHR, som arbetar för ett samhälle där personer med nedsatt rörelseförmåga har full delaktighet, väcker utredningen både hopp och oro.
Kulturarv och tillgänglighet, två sidor av samma mynt26.3.2025 19:26:25 CET | Debatt
”Om något är så värdefullt att det bör bevaras så är det just av det skälet viktigt att även tillgängliggöra”, var det en klok person som sa för 15 år sedan i ett mötesrum på Länsstyrelsen i VGR.
Det är hög tid att sätta fart Mats Persson13.3.2025 08:00:00 CET | Debatt
Den senaste tiden har rubrikerna varit: "Strama åt regelverket", "Ökade krav" och "Det är för slappt". DHR (Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet) instämmer. Skapa press och öka kraven på Arbetsförmedlingen att leverera insatser så fler anställer personer med funktionsnedsättning.
Fem saker vi kan göra för att stärka ALLA kvinnors rättigheter8.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kvinnors utsatthet är en välkänd realitet, men för kvinnor med funktionsnedsättning är den särskilt påtaglig. År efter år kommer ny statistik som visar att kvinnor drabbas oerhört hårt av våld i nära relationer och kvinnor med funktionsnedsättning är kraftigt överrepresenterade bland dessa.
Varför ska inte studenter ha tillgängliga hem?18.2.2025 20:44:21 CET | Pressmeddelande
DHR: Backa inte in n framtiden. -Tillgänglighet är en mänsklig rättighet. Sverige har tyvärr långt kvar när det gäller tillgänglighet generellt. Att då sänka kraven på studentbostäder är att backa in i framtiden. Det säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo, som deltar i ett riksdagsseminarium om studentbostäder på onsdag 19 februari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum