TCO

Män mycket mer nöjda än kvinnor med hur långt vi kommit med jämställdheten

Dela
Det är stor skillnad mellan kvinnors och mäns uppfattning kring synen på hur långt vi har kommit med jämställdheten i Sverige i dag, och även hur viktig jämställdhet är som politisk fråga. Det visar en ny Novus-undersökning från TCO.
Therese Svanström, ordförande TCO
Therese Svanström, ordförande TCO

Betydligt större andel kvinnor än män tycker att jämställdheten i Sverige behöver öka inom många områden, 72 procent av kvinnorna jämfört med 38 procent av männen. Vidare tycker betydligt större andel bland männen att Sverige är ett överlag tillräckligt jämställt land, 45 procent av männen jämfört med 19 procent av kvinnorna. Av männen tycker 14 procent att jämställdheten har gått för långt i Sverige inom många områden, jämfört med 6 procent bland kvinnorna.

Yngre män i åldrarna 18–34 år sticker ut. Färre av dem anser att jämställdheten behöver öka jämfört med alla andra åldersgrupper.

– Jag blir bedrövad över att så många män är mycket mer nöjda med hur långt vi kommit med jämställdheten än vad kvinnor är. Och att det inte är bara en marginell grupp som har en bild av att jämställdheten har gått för långt. Flera undersökningar visar att vi inte kan ta jämställdheten för given. Inte minst när det kommer till ekonomisk jämställdhet, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.

Det är också stora skillnader mellan kvinnors och mäns uppfattning om jämställdhet är en viktig politisk fråga eller inte. Betydligt större andel kvinnor än män tycker att jämställdheten är en viktig politisk fråga. 85 procent av kvinnorna och 66 procent av männen tycker att jämställdhet är en ganska eller mycket viktig politisk fråga.

Det är nära en tredjedel av männen, 31 procent, som anser att jämställdhet inte är en viktig politisk fråga, jämfört med var tionde kvinna som svarar samma sak, 12 procent.

– På många sätt ligger Sverige i framkant internationellt sett vad gäller jämställdhet men fortfarande finns det stora skillnader mellan män och kvinnor inom många områden. Särskilt kopplat till föräldraskap och arbetliv är svenska mammor och pappor ännu inte jämställda. Det ger negativa konsekvenser för kvinnors karriär, hälsa, ekonomi och i slutänden pension, säger Therese Svanström.

Nära hälften av både kvinnor och män tror att jämställheten mellan könen ökar av sig själv i takt med att yngre generationer tar större plats i samhället. Här ser vi inga skillnader i uppfattning mellan män och kvinnor. Men tittar man på åldersgrupper verkar yngre generationer vara mer optimistiska än äldre till att jämställdheten kommer lösa sig själv med tiden.

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av TCO, via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel som ger representativa resultat, under perioden 23 februari–1 mars 2023. Deltagarfrekvensen är 63 procent med 1 014 respondenter ur svenska allmänheten mellan 18–84 år.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Therese Svanström, ordförande TCO
Therese Svanström, ordförande TCO
Ladda ned bild

Dokument

Om

TCO
TCO
Linnégatan 14


08-782 91 00http://tco.se

TCO är en partipolitiskt fristående centralorganisation som samlar 12 fackförbund med 1,2 miljoner medlemmar.

Vår uppgift är att påverka politiken och samhällsutvecklingen för goda villkor i arbetslivet. Det gör vi genom att ge röst åt professionella och välutbildade människors behov av trygghet, utveckling och välfärd.

Läs mer på www.tco.se

Följ TCO

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TCO

Ny rapport från TCO: Så får tjänstemännen ett längre arbetsliv – och en bättre pension7.11.2024 07:08:01 CET | Pressmeddelande

Många tjänstemän planerar att gå i tidig pension av arbets- och/eller hälsoskäl. Detta på grund av dålig arbetsmiljö och hög arbetsbelastning. Det är dåligt både för indviderna och samhället. I rapporten Längre arbetsliv – och en bättre pension ligger fokus på den kategori tjänstemän som planerar att lämna arbetslivet före riktåldern och där ekonomin inte är en viktig orsak. Syftet är att fördjupa analysen av hur upplevda brister i arbetsmiljön och hälsoskäl påverkar pensionsbeslutet och vilka konsekvenser en tidig pensionering får för den framtida pensionen, och för samhället i form av förlorad arbetskraft.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye