Energi- och näringsminister Ebba Busch besöker Sveriges geologiska undersökning

Dela
Imorgon, den 14 mars, besöker energi- och näringsminister Ebba Busch Sveriges geologiska undersökning (SGU). Det blir ministerns första myndighetsbesök sedan hon tillträdde. Media välkomnas att delta.

Hur påverkas grundvattnet i ett förändrat klimat? Vilka platser kan bli aktuella för lagring av koldioxid? Och hur kan Sverige bli en viktig aktör i säkrandet av de kritiska råvaror som behövs för den gröna omställningen? Det är några av de frågeställningar som Sveriges geologiska undersökning arbetar med och som energi- och näringsministern kommer att få veta mer om vid sitt besök.

– En grön och hållbar samhällsutveckling är helt beroende av de resurser som finns i vår berggrund, vår jord och ute till havs. Här har vi på SGU spetskompetens. Vi ser fram emot att välkomna ministern och berätta mer om hur SGU kan visa vägen till Sveriges enorma resurser och möjligheter under ytan, säger Anneli Wirtén, generaldirektör för SGU.

Besöket blir det första som Uppsalabon Ebba Busch gör på en myndighet i egenskap av minister sedan hon tillträdde posten i höstas. Ministerns besök sker också mitt emellan två nya lagförslag som berör SGU:s verksamhet. Dels det lagförslag om en förenklad tillståndsprocess för att öppna gruvor, som regeringen lade fram i början av mars. Dels den så kallade Critical Raw Materials Act, vilken syftar till att säkra Europas tillgång på kritiska råvaror, som EU-kommissionen väntas presentera senare i veckan

Media välkomnas att delta vid besöket. Tid för frågor till ministern och SGU:s experter finns. Medtag presslegitimation.


Var: Sveriges geologiska undersökning, Villavägen 18, Uppsala
När: Tisdagen den 14 mars klockan 10.00Vid användning av pressbild på Ebba Busch måste följande uppges:
Kristian Pohl/Regeringskansliet 

Kontakter

Bilder

Om

Sveriges geologiska undersökning
Sveriges geologiska undersökning018-17 90 00http://www.sgu.se

SGU tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU arbetar för en hållbar samhällsutveckling där mark och vatten används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade, och att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande.

Följ Sveriges geologiska undersökning

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye