Specialpedagogiska skolmyndigheten

Bättre kunskaper och arbetssätt kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Dela
Personalen på förskolor, fritidshem och grundskolor behöver veta mer om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF. Nu lanserar SPSM ett omarbetat studiepaket för personal som jobbar med barn och elever med adhd eller autism.

Studiepaketet NPF har funnits i många år och är ett av de mest använda studiepaketen på SPSM:s webbplats. När skolor och skolhuvudmän söker specialpedagogiskt stöd handlar frågorna många gånger om NPF.

Det nya studiepaketet är uppdelat i skolformerna förskola, fritidshem och grundskola. För varje skolform finns det förslag på studieplaner som bland annat berör kunskap om NPF, förhållningssätt, och bemötande samt pedagogiska strategier.

— Det finns en hel del forskning som visar att ökade kunskaper om NPF i arbetslaget ger bra förutsättningar för barns och elevers lärande och utveckling, konstaterar Danijel Lukic som är talesperson för NPF på SPSM och en av de rådgivare som tagit fram det nya studiepaketet.

— Om barn och elever med NPF ska få en bättre chans att klara skolan behöver insatserna dessutom sättas in tidigt, betonar han.

Kunskap, goda relationer och förståelse

Studiepaketet NPF innehåller information om hur funktionsnedsättningen kan påverka barn och elever.

— Det praktiknära innehållet i studiepaketet kan ge förutsättningar för lärande och utveckling och större förståelse för barn och elever som är i behov av stöd. Det är centralt att förstå hur stress kan påverka, vilken betydelse relationen har och hur viktigt det är att barn och elever känner sig delaktiga.

— Studiepaketets innehåll kan öka möjligheten att forma en tillgänglig lärmiljö för alla i förskolan, fritidshem och skolan, avslutar Danijel Lukic.

Länk till det digitala studiepaketet:
Studiepaket NPF

Kommande webbinarium:
Studiepaketet NPF kommer att presenteras vid ett webbinarium 28/3 kl. 15.00 – 15.45. Se mer information.

För intervjuer kring studiepaketet kontakta SPSM:s presstjänst: tel 010-473 50 51, epost press@spsm.se.

Nyckelord

Bilder

Om

Specialpedagogiska skolmyndigheten
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Box 1100
871 29 Härnösand

010 473 50 00https://www.spsm.se/

Specialpedagogiska skolmyndigheten ger specialpedagogiskt stöd till skolhuvudmän, skolor, vuxenutbildningar och förskolor i hela landet. Vi erbjuder expertkunskap, kurser och konferenser inom specialpedagogik. Genom rådgivning och utredning arbetar vi nära skolor och förskolor i landets alla län. Vi driver också tio specialskolor, fördelar statsbidrag och utvecklar läromedel.

Följ Specialpedagogiska skolmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Specialpedagogiska skolmyndigheten

Nytt studiepaket om digitala verktyg och AKK för grundsärskolan och gymnasiesärskolan6.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Digitala verktyg och alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) kan vara ett viktigt stöd i skolans arbete för att ge elever med intellektuell funktionsnedsättning goda förutsättningar att kommunicera och utvecklas i sin kunskap. I ett nytt studiepaket från Specialpedagogiska skolmyndigheten får grund- och gymnasiesärskolan konkret och användbar kunskap om hur man kan arbeta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye