Biobaserade idéer får möjlighet att utvecklas i omfattande miljonprojekt
– Det är oerhört spännande att se hur dessa projekt har utvecklats och nu är i ett läge att skala upp sina tekniker. De bidrar direkt till den gröna omställningen inom BioInnovations tre branscher – skog, textil och kemi – genom att ersätta fossila råmaterial med biobaserade och öka kolinlagringen i produkterna, säger Sverker Danielsson, biträdande programchef BioInnovation.
Följande projekt har beviljats medel i steg 2:
GoneShells: Biobaserade nedbrytbara förpackningar
GoneShells är ett koncept av biologiskt nedbrytbara material, som ska erbjuda ett alternativ till papper, plast och glas för att förpacka livsmedel. Materialen består av en formbar stärkelsebaserad kärna som beläggs med en biobaserad biologiskt nedbrytbar barriär mot vätska, olja och syre. Materialen kan brytas ner utan industriell kompostering, och kan även göras ätbara.
– Utlysningen ger oss möjligheten att vidareutveckla det stärkelsebaserade materialet genom att skräddarsy barriärlösningen och optimera kompositionen av stärkelse för att förbättra dess förmåga att förpacka livsmedel under en längre tid, säger projektledare Maria Glansén på Tomorrow Machine.
Projektet har en total budget på 4,3 MSEK och kommer att pågå under två år – från november 2022 till november 2024.
Innovation i biobaserad tillverkning av skidutrustning
Projektet vill möjliggöra framtida produktion av miljömässigt hållbara produkter för vintersport, där det i dagsläget finns få hållbara och biobaserade material.
– Sport- och idrottsutrustning har ofta varit i framkant när det gäller nya material, därför känns det extra intressant när företagen i detta projekt verkligen vill göra skillnad med miljövänligare produkter, säger Tommy Öman på RISE Research Institutes of Sweden.
Projektet har en total budget på 3,3 MSEK och kommer att pågå under två år – från november 2022 till november 2024.
Luftfilter av återvunna biobaserade material
Den globala marknaden för luftrening är mycket stor och förväntas växa ännu mer. Racoon Miljöfilter är ett innovativt SMF med en speciell patenterad beläggning som tillåter ytterligare funktioner och filtrerar bort skadliga gaser, patogener och sporer.
– Det här projektet ger oss möjlighet att utforska en ny spännande materialkombination riktad mot en växande marknad, där vi kan kombinera drav – en biprodukt vid ölframställning, som har extremt god tillgänglighet och stor potential till förädlingsvärde – med återvunna textilfibrer som tas fram genom en banbrytande metod. På så vis adresserar vi en stor och viktig samhällsutmaning, säger projektledare Abhilash Sugunan på RISE Research Institutes of Sweden.
Projektet har en total budget på 4,3 MSEK och kommer att pågå under två år – från november 2022 och november 2024.
Kolinbindande betong – från potential till ton CO2 i tusental
Biokol klassades av FN 2018 som en viktig teknik för negativa utsläpp. Projektet vill bidra till att uppgradera och ge ökad ekonomisk bärighet till nyttjande av organiska restmaterial som med modern pyrolysteknik omvandlas till den efterfrågade produkten biokol, samtidigt som en kolsänka skapas.
– Den här utlysningen och vårt beviljade projekt ger oss möjlighet att ta steget från pilot-beprövad innovation till realiserad värdekedja för lokala kolsänkor. Potentialen är enorm och projektet lägger grunden för vidare uppskalning, säger projektledare Jonatan Malmberg på Biokolprodukter.
Projektet har en total budget på 4,8 MSEK och kommer att pågå under två år – från november 2022 till november 2024.
I detta projekt ska produktion av förnybar, stabil pyrolysolja från skogsavfall via katalytisk vätebehandling av pyrolysångor från Cortus WoodRoll®-anläggning, vidareutvecklas och utvärderas tekniskt och marknadsmässigt. Målet är en är en stabil, förnybar olja med potential att användas både i befintliga raffinaderiprocesser och nya bioraffinaderier, vilket ska bidra till ökad produktion av biobränslen och substitution av fossila bränslen genom inblandning av gröna molekyler.
– Behovet av förnybar pyrolysolja som grön råvara till dagens fossila raffinaderiprocesser är enormt. Med det här projektet breddar vi vår produktportfölj och kan jobba i nära samarbete med starka intressenter inom området, säger Rolf Ljunggren, tf vd och grundare Cortus Energy.
Projektet har en total budget på 6,2 MSEK och kommer att pågå under två år – från november 2022 till november 2024.
Fakta om utlysningen
Hypotesprövning är BioInnovations snabbspår. Utlysningsformen är ett komplement till programmets mera långsiktiga strategiska utlysningar. I steg 1 kan projekt söka maximalt 500 000 kr för att under ett halvår utvärdera ett koncept eller en idé. Projekt som visat sig lyckosamma kan sedan gå vidare och ansöka om steg 2 där de under en längre tidsperiod får en större finansiering
Nyckelord
Kontakter
Linda LarssonKommunikationsansvarig
Tel:+46 (0)76 800 94 97linda.larsson@BioInnovation.seSverker Danielssonbiträdande programchefBioInnovation
Tel:08-762 79 67sverker.danielsson@skogsindustrierna.seBilder
Länkar
Om
BioInnovation är ett strategiskt innovationsprogram initierat av Skogsindustrierna, IKEM och TEKO. Programmet finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas inom ramen för den gemensamma satsningen Strategiska innovationsområden samt de intressenter från näringsliv, akademi, institut och offentlig sektor som deltar. Målet är att öka förädlingsvärdet och konkurrenskraften i den svenska biobaserade sektorn genom att skapa bästa möjliga förutsättningar för att ta fram nya biobaserade material, produkter och tjänster.
Följ BioInnovation
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BioInnovation
Nio kraftfulla projekt testar idéer för biobaserade lösningar i BioInnovations sista utlysning16.12.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Tanninbaserade hartser, textil- och specialcellulosa från jordbruksrester och återvinning av cellulosabaserad "frigolit”. Alla är de exempel på områden som några av de sista beviljade projekten inom BioInnovation ska undersöka.
Konferens om biobaserad och cirkulär utveckling – BioInnovations programkonferens 20245.11.2024 09:00:00 CET | Pressinbjudan
Den 7 november arrangerar det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation en dag med fokus på biobaserad och cirkulär utveckling av nya material och produkter. Flera forsknings- och innovationsprojekt presenterar resultat inom områden som cirkulära livsmedelsförpackningar, hållbar textil, blå bioekonomi, klimatsmart träbyggande samt kemikalier från bioråvara. Dessutom presenteras nya analyser av koldioxidflöden i bioekonomin.
Ny rapport visar hur biobaserad industri kan nå en koldioxidfri produktion18.9.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
I en områdesanalys som CIT Renergy tillsammans med Chalmers Industriteknik tagit fram på uppdrag av det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation, identifieras tekniker och åtgärder som kan leda till ett högre resursutnyttjande av råvaran i den biobaserade industrin.
Nya projekt ska effektivisera användandet av kol i biobaserade och cirkulära lösningar11.9.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Cirkulär väginfrastruktur, biobaserade material som fiskvandringssystem och fiberbaserad teknologi för hållbara förpackningar. Det är några exempel på områden som ska utforskas i en nyligen startad satsning inom det strategiska forskningsprogrammet BioInnovation.
Bioekonomistrategin behöver främja långsiktiga satsningar på forskning och innovation29.8.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Ett nytt forsknings- och innovationsprogram inom cirkulär bioekonomi samt en forskarskola för biobaserade lösningar – det är två förslag som det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation tydligt lyfter fram i sitt remissvar till betänkandet SOU 2023:84 En hållbar bioekonomistrategi – för ett välmående fossilfritt samhälle.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum