
WWFs tips för en hållbar påsk

– Nu när priserna rusar så vill jag säga att många av rätterna på påskbordet faktiskt inte behöver kosta så mycket. Tänk på att servera lagom portioner så att det inte blir matsvinn, och den mat som blir över bör användas i andra rätter de närmaste dagarna, säger Anna Richert, matexpert på WWF.
Innan pandemin, kriget och inflationen fick matpriserna att skjuta i höjden ansåg svenskarna att det är deras ansvar att äta hållbart men att det är svårt att veta vad man ska välja, enligt en enkätundersökning av WWF häromåret. Nu är utmaningen ännu större. Men det finns sätt att handla som gör att både du, plånboken och naturen mår bra under påskhelgen.
Anna Richert tipsar om att lägga in vegodagar innan och efter påsk istället för att ta bort favoriträtterna. Genom att exempelvis handla mat med ett kortare utgångsdatum kan man också rädda mat som annars skulle slängts, och dessutom till ett lägre pris, menar hon.
Under påskhelgen äter vi mycket ägg- cirka 50 miljoner enligt branschorganisationen Svenska Ägg.
– Bästa äggen du kan välja är de KRAV-märkta. Hönorna som lägger KRAV-ägg får gå ut och picka på bevuxen mark, fortsätter Anna Richert.
Dessutom är fodret i ekologisk äggproduktion odlat utan kemiska bekämpningsmedel. Det är positivt för den biologiska mångfalden eftersom vi annars riskerar att slå ut insekter som är viktiga för ekosystemen.
– Sillen hör av tradition till svenska påskbordet. Den är billig och innehåller nyttiga fetter. Välj gärna sill/strömming fiskad i nordostatlanten med grönt ljus i WWFs Fiskguiden, säger Inger Melander, fiskexpert WWF.
Även laxen tillhör de mer populära maträtterna till påsk. Här rekommenderar WWF ASC-certifierad lax som ett mer miljövänligt val.
Bästa sättet att hålla sig uppdaterad på vilka fiskar och skaldjur man kan äta med tanke på miljön är att titta i Fiskguiden som finns i appen WWF Matguiden (se länk nedan).
Även påskgodiset förtjänar uppmärksamhet. Välj certifierad choklad så minskar riskerna för den biologiska mångfalden och för dåliga arbetsförhållanden, titta efter KRAV, EU-ekologiskt, Rainforest Alliance eller Fairtrade.
FAKTA
Minska matsvinnet
Cirka 15 kilo ätbar mat per person och år slängs i soporna, och 18 kilo mat och dryck hälls ut i avloppet. Planera inköpen bättre och ta hand om resterna i stället för att kasta dem. Ett hushåll kan spara minst 3000 – 6 000 kr per år på att minska sitt svinn (Källa: Livsmedelsverket).
Välj det hållbara alternativet
Ett både billigare och miljövänligare alternativ till kött och fisk är bönor, linser och rotfrukter. Det kan därför vara en bra idé att testa mer vegetariskt i påsk. Genom att välja bland WWFs recept kan du enkelt skapa en god och hållbar påskmeny. För vägval till bra kött eller fisk, så finns WWF Köttguiden och Fiskguiden som kan hjälpa dig med att hitta vilket kött och fisk som är bäst att konsumera. Tillsammans med Vegoguiden finns dessa samlade i appen WWF Matguiden.
Recepttips inför påsken via WWFs egen receptbank:
Falafel med tabboulleh, sallad och pasta
Grönkålstaboulleh med tempehkebab och bönkräm
Havreeotto med ugnsbakade morötter, palsternacka och morotshummus
Kalljästa frallor med solrosfrön
För frågor kontakta:
Pressjour 08-54657500
Bilder
Om

Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer.
Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
Ägg i alla dess former, färger och storlekar: “Livets viktigaste cell”2.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Påsken närmar sig med stormsteg och de svenska hemmen fylls med ägg i olika former, färger och storlekar. Hönsägget har blivit en stark symbol för påsken, men det finns miljontals äggläggande arter i världen som är värda att hyllas i påsktider. WWF listar, lagom till påsken, några av världens arter som lägger ägg.
WWF: Vargen är i fara med ett referensvärde på 170 individer14.3.2025 10:46:55 CET | Pressmeddelande
Naturvårdsverket svarade idag på regeringens uppdrag hur man ska upprätthålla gynnsam bevarandestatus med ett nytt referensvärde på 170 vargar i Sverige. Det är nästan en halvering mot de 300 individer som gäller i dag. WWF menar att en sådan sänkning kan äventyra vargens överlevnad.
Ny rapport: Här hamnar den svenska strömmingen13.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Merparten av den strömming som fiskas av svenska fiskare i Östersjön går till olika former av djurfoder, främst som fiskolja och fiskmjöl för odling av fisk. För att säkra mer hållbara val för konsumenten behövs en ökad spårbarhet av var strömmingen tar vägen efter fångst. Det visas i en ny rapport från RISE, framtagen på uppdrag av WWF.
Klimatbarometern 2025: Stor oro för kommande generationer27.2.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Sju av tio svenskar är oroliga för att klimatförändringarna ska påverka kommande generationer. Och lika många tycker att regeringen borde göra mer för att både begränsa klimatförändringarna och bevara och skydda natur i Sverige. En åtgärd som svenskarna vill se för att främja klimatomställningen, både i städer och på landsbygd, är bättre kollektivtrafik. Det framkommer i WWFs Klimatbarometer 2025, som baserar sig på 2000 intervjuer under februari månad.
WWF om lodjursjakten: satsa på förebyggande arbete istället20.2.2025 15:43:45 CET | Pressmeddelande
Den 1 mars startar årets licensjakt på lodjur, en art som är fridlyst och klassad som sårbar i Sverige. 87 individer kommer att få fällas under årets jakt. WWF efterfrågar dock större satsningar på förebyggande arbete och full kompensation för skador på tamdjur.