DIK

”Detaljstyrning och censur” – ny rapport om offentliganställda kommunikatörers arbetsmiljö

Dela
Kommunikatörerna brottas med nedskärningar, samtidigt som deras kompetens och yrkesroll ifrågasätts. I ett allt hårdare samhällsklimat får kommunikatörer agera stötdämpare och ta emot hat och hot. Det påverkar arbetsmiljön och riskerar att leda till självcensur. Det visar en ny rapport från fackförbundet DIK.

I en ny rapport vittnar DIK:s offentliganställda kommunikatörer om att de får agera buffert i forum där hat och hot sprids. De tvingas vara filter på sociala medier där tonen är hård och misstron mot det offentliga utbredd. Var tredje respondent (34 procent) uppger att deras arbetsplats har utsatts för hot de senaste två åren, exempelvis via sociala medier. Det innebär att hat och kränkningar som inte leder fram till regelrätta hot är än mer vanligt förekommande.

Fler än var tredje svarande (35 procent) oroas också över möjligheten att utföra arbetet utifrån sina yrkesetiska principer. Det finns en utbredd oro för att offentliga verksamheter censurerar sig och inte kommunicerar i frågor om exempelvis jämställdhet, klimat eller mångfald på grund av risken att utsättas för hot och hat. Hälften av de svarande oroas dessutom över att den verksamhet de arbetar i kommer att få ett mer begränsat uppdrag under de närmsta åren.

– De offentliganställda kommunikatörerna arbetar i samhällets tjänst och är avgörande för att människor ska få den information de behöver, när de behöver den. Att deras yrkesroll ifrågasätts och att de i värsta fall censureras är ett hot mot det öppna demokratiska samhället. Det är ett akut problem som chefer och ledning måste ta ansvar för, säger Anna Troberg, DIK:s förbundsordförande. 

Om rapporten
Rapporten bygger på svar från cirka 700 offentliganställda kommunikatörer. De arbetar i samhällets tjänst på exempelvis myndigheter, kommuner, universitet och andra platser där det offentliga behöver nå ut med samhällsviktig information och kommunicera med allmänheten, till exempel om sjukvård, skola, smittspridning, kollektivtrafik med mera.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

DIK
DIK
Bondegatan 21, 3 tr
116 33 Stockholm

08-480 040 10http://dik.se

Om DIK
DIK är facket för alla som arbetar eller studerar inom kultur, kommunikation och kreativ sektor. DIK har cirka 20 000 medlemmar runt om i landet och ingår i Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. DIK är partipolitiskt obundet.

Följ DIK

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DIK

Bibliotekarierna slipper ange - en pyrrhusseger26.11.2024 11:46:01 CET | Pressmeddelande

Idag presenterades utredningen om en anmälningsplikt för offentliganställda. I utredningen föreslås att flera yrkesgrupper undantas, exempelvis inom vård och skola. På en pressträff sa migrationsminister Johan Forssell att även biblioteken ska undantas. Fackförbundet DIK ser givetvis positivt på att bibliotekarierna inte kommer att behöva ange medmänniskor i sin yrkesvardag men anser fortfarande att lagen i sin helhet är skadlig och att bör skrotas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye