Nya behandlingsrekommendationer för astma och KOL
Såväl astma som KOL tillhör våra största folksjukdomar. Inte sällan krävs livslång och regelbunden kontakt med sjukvården. Senast Läkemedelsverket uppdaterade behandlingsrekommendationerna för de båda sjukdomarna var 2015.
– Målet med de uppdaterade behandlingsrekommendationerna är att stödja primärvården i att ge en adekvat behandling, oavsett var i landet patienten bor, säger Elisabeth Bernspång, utredare vid Läkemedelsverket och lungläkare i grunden.
Nytt i dessa rekommendationer är framför allt att behandlingen med inhalationssteroider (kortison för lokal verkan i lungorna) har tydliggjorts.
Bredare användning av inhalationssteroider och noggrann uppföljning
– Vid astma bör alla behandlas med inhalationssteroider, medan behandlande läkare behöver ta ställning till vilka som ska ha inhalationssteroider vid KOL. Den internationella GOLD-rekommendationen för klassificering av KOL är ett bra stöd i denna bedömning, säger Johanna Sundbaum, utredare vid Läkemedelsverket och lungmedicinare.
För att förebygga akuta symtom och kunna justera den dagliga medicineringen vid behov måste personer med astma och KOL följas upp regelbundet. Det är också viktigt att avgöra om patienter med obstruktiva besvär har astma eller KOL, eller möjligen båda sjukdomarna samtidigt.
Till grund för de uppdaterade behandlingsrekommendationerna ligger 14 så kallade vetenskapliga underlag (tidigare bakgrundsdokument), författade av ett antal externa experter samt resultaten från ett flertal möten som samlat dessa experter för diskussion och samråd.
Den 15 och 25 maj 2023 kommer Läkemedelsverket att anordna webbinarier för hälso- och sjukvården om de båda behandlingsrekommendationerna. Mer information och anmälan på Läkemedelsverkets webbplats.
Behandling av astma
För astma är behandlingsmålet att uppnå symtomfrihet, att förhindra försämringsepisoder och lungfunktionsnedsättning samt att minimera läkemedels¬biverkningar.
- Det går inte att utesluta astma baserat på en normal spirometri.
- Alla vuxna och nästan alla barn med astma bör ordineras inhalationssteroider. Undvik monobehandling med luftrörsvidgare.
- Patienten behöver regelbundet följas upp för att undvika underbehandling och bristande symtomkontroll.
- Ett nytt begrepp för snabbverkande beta-2-stimulerare introduceras, FABA, fast-acting beta-2-receptor agonists. FABA verkar i 4-12 timmar, beroende på läkemedel.
Behandling av KOL
Behandling av KOL syftar till att minska symtom och risken för försämringsepisoder samt förbättra livskvalitet och prognos. KOL behandlas i första hand genom icke-farmakologisk behandling (rökstopp, KOL-rehabilitering, nutritionsinsatser) som kombineras med farmakologisk behandling. Behandlingen genomförs bäst med ett interprofessionellt team.
- Diagnostiken och behandlingen av KOL bör baseras på GOLD-grupperna A, B och E.
- Behandling av KOL innefattar både icke-farmakologiska och farmakologiska insatser.
- En ny trappmodell för läkemedelsbehandling introduceras för KOL.
- Vid mycket svår KOL är det viktigt med palliativa insatser.
Relaterad information
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Om
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Ann Lindberg blir ny generaldirektör för Läkemedelsverket23.4.2025 08:31:12 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har utsett Ann Lindberg till ny generaldirektör och chef för Läkemedelsverket. Det meddelade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson på en pressträff. Ann Lindberg tillträder tjänsten den 1 maj 2025.
EU godkänner läkemedel för tidig Alzheimers sjukdom16.4.2025 11:37:59 CEST | Pressmeddelande
Europakommissionen har godkänt ett nytt läkemedel för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Godkännandet innebär att läkemedlet Leqembi får användas inom EU, men bara för en avgränsad grupp patienter och med tydliga krav på riskhantering.
Mer kunskap ska rädda liv vid opioidförgiftning15.4.2025 10:55:45 CEST | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att utveckla och sprida kunskapen om användningen av läkemedel som verkar som opioidantagonister som till exempel Naloxon.
Gemensamma nordiska förpackningar på engelska27.3.2025 08:46:02 CET | Pressmeddelande
De två första gemensamma nordiska läkemedlen med engelsk text har nu godkänts för användning i alla nordiska länder. Detta gör de små nordiska marknaderna mer attraktiva och förbättrar tillgången på viktiga läkemedel.
Ny handlingsplan för bättre läkemedelsanvändning26.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny handlingsplan för den nationella läkemedelsstrategin har tagits fram av Centrum för bättre läkemedelsanvändning, (CBL) på Läkemedelsverket. Handlingsplanen är framtagen tillsammans med 20 myndigheter och organisationer inom den nationella läkemedelsstrategin.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum