2030 ska 4 av 10 motoriserade resor vara kollektiva

- Visst ser vi i mätningar från landets regionala kollektivtrafikmyndigheter att resenärerna återvänder till kollektivtrafiken, men än så länge är vi inte tillbaka på samma nivåer som före pandemin. Och ska vi nå antagna politiska mål om exempelvis minskad klimatpåverkan från transportsektorn behöver kollektivtrafikens resenärer bli många fler, även jämfört med före pandemin. I vår studie har vi därför undersökt varför människor väljer – men även väljer bort –att resa kollektivt, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.
Närhet till kollektivtrafiken, bra trafikinformation och trygghet är viktigast för resenärerna om de ska välja att åka mer kollektivt. Bland resenärer som idag huvudsakligen är bilburna lyfts kortare restider med kollektivtrafiken som den enskilt viktigaste faktorn för att överväga ett annat färdsätt.Bilister tror i stor utsträckning att viljan att resa mer kollektivt kommer att påverkas av att det har blivitdyrare att köra bil.
Även bland resenärer som överväger att lämna kollektivtrafiken till förmån för andra färdsätt är restiderna avgörande. Det enskilt viktigaste skälet att åka mindre kollektivt är att det är krångligt, vilket 41 procent uppger.
Om kollektivtrafiken lyckas attrahera fler resenärer finns stora klimatvinster att göra. I anslutning till studien har 2030-sekretariatet analyserat effekterna av att kollektivtrafikresandet ökar. Om bara två procent av jobbresorna med bil i stället sker med buss motsvarar det driften av Karlshamns oljedrivna kraftverk under tre månader, eller den koldioxid som tas upp av ungefär 20 000 träd årligen. Varje person som för sina resor till och från jobbet skiftar från egen bil till kollektivtrafik innebär en minskad klimatpåverkan med mer än ett halvt ton koldioxid per år.
- I branschen har vi enats om en vision om att 2030 ska 4 av 10 motoriserade resor vara kollektiva. Kollektivtrafiken är ett verktyg och en möjlighet för att skapa en hållbar framtid. Samtidigt skapade pandemin en rädsla för att resa kollektivt och varje dag en buss eller ett tåg inte motsvarar resenärernas förväntningar minskar viljan att resa kollektivt. Här har vi i branschen ett arbete att göra men vi behöver också stöd av politiska reformer som prioriterar kollektivtrafiken och dess infrastruktur, säger Anna Grönlund.
Läs hela rapporten om kollektrafikens potential här.
För vidare information, kontakta
Anna Grönlund, branschchef och vice vd på Sveriges Bussföretag
anna.gronlund@transportforetagen.se, tel: +46 8 762 71 74
Nyckelord
Kontakter
Yasemin CelebiKommunikatör Sveriges Bussföretag
yasemin.celebi@transportforetagen.seMattias HolmqvistPressansvarig
Tel:072-224 58 55mattias.holmqvist@transportforetagen.seBilder
Dokument
Om
Sveriges Bussföretag är ett bransch- och arbetsgivareförbund inom Transportföretagen och Svenskt Näringsliv. Förbundet organiserar 259 bussföretag och bussresearrangörer med verksamhet över hela landet. Medlemsföretagen kör all typ av busstrafik, från offentligt upphandlad linjetrafik och skoltrafik åt landets regioner och kommuner till kommersiell långväga kollektivtrafik samt turist- och beställningstrafik.
Följ Transportföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen
Märket klart – tuff nivå för ansträngd transportbransch1.4.2025 08:46:43 CEST | Pressmeddelande
Industrins parter har tecknat avtal som bestämmer lönekostnadsökningarna de kommande åren enligt ”märket”, som är på 6,4 procent under två år. Det är den kostnadsram som transportbranschen har att förhålla sig till när branschens kollektivavtal nu ska förhandlas.
Sjö- och flygräddning säkras för i år – men fortsatt behov av Sjöfartsverkets långsiktiga finansiering31.3.2025 15:18:43 CEST | Pressmeddelande
Regeringens besked om ökade anslag till Sjöfartsverket innebär att sjö- och flygräddningen kan upprätthållas året ut. Behovet av en långsiktig plan för att stabilisera finansieringen av Sjöfartsverket kvarstår dock.
EU öppnar dörren för unga bussförare26.3.2025 09:24:47 CET | Pressmeddelande
Ett nytt preliminärt avtal i EU innebär att minimiåldern för att köra buss sänks från 24 till 21 år. Förändringen väntas underlätta rekryteringen av förare och stärka branschens attraktionskraft bland unga.
Trendbrott: Sveriges vägar blir bättre – men stora regionala skillnader24.3.2025 09:29:20 CET | Pressmeddelande
Utvecklingen går åt rätt håll för Sveriges vägnät. Andelen vägar i mycket dåligt skick har minskat och den negativa trenden för högtrafikerade vägar har bromsat in. Samtidigt kvarstår stora regionala skillnader och behovet av långsiktiga investeringar är fortsatt stort.
Viktig utbildningssatsning kan möta kompetensbristen i transportsektorn21.3.2025 14:21:16 CET | Pressmeddelande
Transportföretagen välkomnar regeringens besked om ökade resurser till yrkesutbildning i vårändringsbudgeten. Satsningen kan möta arbetsmarknadens växande behov av yrkesutbildad personal, inte minst inom transportsektorn.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum