Hälsohot och innovationstät utveckling i Läkemedelsverkets omvärldsrapport
– Omvärldsrapporten 2023 tecknar en bitvis dystopisk bild av vår omvärld. Därför kommer samverkan i EU och globalt att bli avgörande för hur vi lyckas möta de hot vi ser, mot folkhälsan och mot stabiliteten i vår omvärld. Bristsituationer på läkemedel parat med ökade cyberhot är ett ytterligare bevis för att det beredskapsarbete som nu pågår på myndigheten och i Sverige är viktigare än någonsin, kommenterar generaldirektör Björn Eriksson.
De tydligaste trenderna i Läkemedelsverkets omvärldsrapport
1. Världsläget påverkar tillgången på läkemedel. En viktig orsak är att tillverknings- och distributionskedjor sträcker sig långt utanför Europas gränser och att tillverkare ibland är beroende av företag i tredje land som Indien och Kina.
2. Förebyggande arbete pågår för att motverka framtida hälsohot. WHO förhandlar om ändringar i internationellt hälsoreglemente, EU-kommissionen har upprättat en ny samverkansfunktion för hälsohot och den europiska läkemedelsmyndigheten har fått utökat mandat.
3. Läkemedel och medicinteknik är en viktig del av den civila beredskapen. Därför pågår ett arbete i Sverige för att säkra en god försörjningsberedskap för hälso- och sjukvård.
4. Hälsodata och avancerade terapier är viktiga områden för life science-sektorn. Färska undersökningar i branschen visar också att yttre faktorer som påverkar life science-sektorn är klimatförändringar, cybersäkerhet och ökande regulatoriska krav och kostnader.
Relaterad information
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Om
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Ann Lindberg blir ny generaldirektör för Läkemedelsverket23.4.2025 08:31:12 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har utsett Ann Lindberg till ny generaldirektör och chef för Läkemedelsverket. Det meddelade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson på en pressträff. Ann Lindberg tillträder tjänsten den 1 maj 2025.
EU godkänner läkemedel för tidig Alzheimers sjukdom16.4.2025 11:37:59 CEST | Pressmeddelande
Europakommissionen har godkänt ett nytt läkemedel för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Godkännandet innebär att läkemedlet Leqembi får användas inom EU, men bara för en avgränsad grupp patienter och med tydliga krav på riskhantering.
Mer kunskap ska rädda liv vid opioidförgiftning15.4.2025 10:55:45 CEST | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att utveckla och sprida kunskapen om användningen av läkemedel som verkar som opioidantagonister som till exempel Naloxon.
Gemensamma nordiska förpackningar på engelska27.3.2025 08:46:02 CET | Pressmeddelande
De två första gemensamma nordiska läkemedlen med engelsk text har nu godkänts för användning i alla nordiska länder. Detta gör de små nordiska marknaderna mer attraktiva och förbättrar tillgången på viktiga läkemedel.
Ny handlingsplan för bättre läkemedelsanvändning26.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny handlingsplan för den nationella läkemedelsstrategin har tagits fram av Centrum för bättre läkemedelsanvändning, (CBL) på Läkemedelsverket. Handlingsplanen är framtagen tillsammans med 20 myndigheter och organisationer inom den nationella läkemedelsstrategin.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum