Prisas för forskning om material som ska efterlikna naturen
Young Researcher´s Award består av 400 000 kr och tilldelas en forskare som forskat i max fem år efter erlagd doktorsexamen.
Rana Alimohammadzadeh kommer ursprungligen från Iran, men kom till Mittuniversitetet för ett kortare stipendium 2015. Hon hade fattat intresse för forskningen som genomförs vid universitetet och så småningom öppnade sig möjligheten att doktorera inom cellulosaområdet.
– Cellulosa har förmågan att förändra världen. Ju mer du studerar materialet desto större förståelse får du för alla dess möjligheter. Det är ett spännande område som jag vill fortsätta att forska inom, säger Rana Alimohammadzadeh.
I sin forskning vill Rana Alimohammadzadeh hitta sätt att efterlikna naturens egenskaper och skapa nya material av cellulosa. En inspirationskälla är lotusblad, som har egenskapen att vara självrengörande tack vare dess ytstruktur som även gör att vatten lätt rinner av bladen. Fjärilsvingar och dess egenskaper är också en inspiration. Lotusbladen har en kombination av en yta med hydrofoba egenskaper samt en nano- och mikrostrukturell grovhet som kallas ”lotuseffekten”. Det är detta material Rana Alimohammadzadeh vill hitta sätt att efterlikna.
Hon tar sig an uppgiften genom att kombinera cellulosa och cellulosa nanokristaller som är en form av nanocellulosa. En av svårigheterna att överkomma är cellulosans kärlek till vatten – och att den absorberar vatten snabbt. Därför har Rana Alimohammadzadeh utvecklat en metod med hjälp av organisk katalys för att framställa ytfenomenet som är grunden för det superhydrofobiska materialet.
– Under min doktorandstudie tillverkade jag superhydrofoba filmer från cellulosa nanokristaller (CNC) genom att skapa en reaktion genom organisk katalys. Nu vill vi ta steget och göra något som är relevant för industrin för vi ser att tekniken är skalbar, säger Rana Alimohammadzadeh.
Det slutliga målet som Rana Alimohammadzadeh ser är att det superhydrofobiska materialet kan bidra till att introducera nya biobaserade produkter som kan ersätta fossilbaserade produkter såsom plast. Materialet har stor potential för framtida barriärer och ytbeläggningar.
– Med priset vill Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfond stötta forskare som är i början av sin karriär. På så vis hoppas vi få fler engagerade forskare inom skogsindustriella områden. Rana Alimohammadzadehs forskningsområde kan exempelvis bidra i utvecklingen av biobaserade förpackningar, säger Torgny Persson, ordförande för Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfond samt forsknings- och innovationsdirektör på Skogsindustrierna.
Det här är tredje gången Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfond delar ut priset Young Researcher´s Award. Priset delas ut till en forskare som forskat i max fem år efter avlagd doktorsexamen. Fonden vill främja den träfiberbaserade industrins utveckling, förnyelse och konkurrenskraft. Läs mer på www.sundbladsfonden.se. Fondens styrelse utses av Skogsindustrierna.
Priset delas ut av HMK Carl XVI Gustaf den 18 april 2023 på Framtidsmötet, som arrangeras av Skogsindustrierna.
Nyckelord
Kontakter
Rana Alimohammadzadeh, forskare Mittuniversitetet
e-post: rana.alimohammadzadeh@miun.se
tfn: 010-142 79 58
Torgny Persson, ordförande Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfond samt forsknings- och innovationsdirektör Skogsindustrierna
e-post: torgny.persson@skogsindustrierna.se
tfn: 08-762 79 79
Torgny PerssonForsknings- och innovationsdirektör Skogsindustrierna
Tel:08-762 79 79torgny.persson@skogsindustrierna.seLinda LarssonKommunikatör forskning och innovation Skogsindustrierna samt Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfond
Tel:076-800 94 97linda.larsson@skogsindustrierna.seBilder
Länkar
Om
Skogsindustrierna företräder företag inom massa-, pappers- och den trämekaniska industrin. Med siktet inställt på att driva tillväxt i världens bioekonomi är vår uppgift att stärka företagens konkurrenskraft och verka för en ökad användning av skogsbaserade produkter. I verksamheten ingår Svenskt Trä och sekretariatet för BioInnovation.
Följ Skogsindustrierna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsindustrierna
Kommentar på Bioekonomiutredningens slutbetänkande1.12.2023 11:49:08 CET | Pressmeddelande
Skogsindustrierna välkomnar dagens utredningsförslag om en nationell bioekonomistrategi som en central del i arbetet för fossilfrihet och klimatmålen. Nu behövs gemensamma insatser från politik, näring och forskning för att realisera de mål för bioekonomin som föreslås.
KRÖNIKA: ”Nu krävs handling för att ta till vara på Sveriges klimatfördelar”1.12.2023 08:13:45 CET | Pressmeddelande
En tydligare politisk strategi som utgår från våra nationella klimatfördelar kan inge hopp i den tid vi lever i – och vi har inte råd att vänta. Det skriver Viveka Beckeman i en krönika på tidningen Näringslivet, i samband med FN:s klimatkonferens COP28 och regeringens kommande klimathandlingsplan.
Kommentar på EU-parlamentets position om PPWR23.11.2023 12:50:00 CET | Pressmeddelande
Under onsdagen antog EU-parlamentet sin position om hur förordningen om förpackningar och förpackningsavfall (PPWR) bör utformas. Skogsindustrierna välkomnar erkännandet av cirkulariteten hos fiberbaserade förpackningar.
Kommentar på EU-kommissionens förslag om ramverk för skogsövervakning22.11.2023 15:44:42 CET | Pressmeddelande
Skogsindustrierna välkomnar ambitionen med det förslag som EU-kommissionen idag presenterat om övervakning av unionens skogar. Men ser samtidigt risker för ineffektivitet. Det är inte tydligt hur ramverket förbättrar kunskapsläget om skogens olika funktioner och dess biologiska mångfald. Särskilt gäller det för länder med inventeringssystem som redan deltar i internationella utbyten om skogsdata.
Svårare att nå klimatmålen efter EU:s besked10.11.2023 17:45:11 CET | Pressmeddelande
I natt avslutades förhandlingarna mellan kommissionen, parlamentet och rådet om EU:s förordning om naturrestaurering (Nature Restoration Law). Skogsindustrierna anser att överenskommelsen hade behövt vara mer balanserad och uppmanar den svenska regeringen att istället försöka hitta den balansen i den nationella implementeringen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum