Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Tio stora Västerås-aktörer anordnar skräpplockardag för tredje året i rad

Dela
Det var många som anslöt till Skräpplockardagen ifjol. I år hoppas de samverkande aktörerna på en ännu större uppslutning och Gunnar Kärrbom, eventpräst vid Svenska kyrkan, tror att det kan bli riktigt stort i år.

Fredagen den 21 april kavlar tio stora Västerås-aktörerna upp ärmarna och gör en insats för vår vackra hemstad. Bakom Skräpplockardagen står Svenska kyrkan Västerås, Bostads AB Mimer, Västerås Citysamverkan, Västerås stad, VL, Västerås Stadsmission, VSK Bandy, VafabMiljö, MälarEnergi och Vänliga Västerås.

Varje år organiseras skräpplockardagen på, eller runt den 22 april, som är den internationella dagen för moder jord.
- I år valde vi en vardag så att anställda vid organiserande företag och organisationer får ta en timme för att plocka skräp under arbetsdagen, säger Gunnar Kärrbom.

Evenemang på Stora Torget
I år kommer det för första gången finnas talare på Stora Torget, Anders Teljebäck och elever från Rudbeckianska gymnasiet kommer att hålla tal. Muklafonerna, en sånggrupp från Fryxellska skolan står för musiken.

Program Stora Torget klockan 12.00-12.30:
- Välkomstord
- Sång av Muklafonerna från Fryxellska skolan under ledning av Karin E Aase och Hanna Lindahl.
- Hälsningar från Manda Guterstam, Simon Cleasson och Nattida Srikongphet från Rudbeckianska gymnasiet.
- Sång av Muklafonerna.
- Tal av Anders Teljebäck – kommunfullmäktiges ordförande.
- Sång av Muklafonerna.
- Avslutning

På plats finns även skräpplockarpinnar och påsar att använda för att plocka skräp med. Kärl för att kasta skräpet i kommer också att finnas på plats.

Hur deltar jag?
Det är enkelt; ta en påse och gå ut och börja plocka skräp. Du väljer själv när du börjar, hur länge du håller på och var du plockar. Eventet pågår hela dagen. Utmana gärna vänner och bekanta att delta. Ta med dig familjen på en promenad, få motion och njut av vårvädret samtidigt som du gör Västerås till en vackrare plats.

Var lämnar jag skräpet?
När du är klar kan du antingen slänga det du plockat där du vanligtvis slänger skräp. Tänk på att skräp som är skrymmande, finns i stora mängder eller sådant du inte kan slänga i restavfallet, som till exempel farligt avfall behöver lämnas in på återbruk.

Ta gärna en bild under dagen och lägg upp i det Facebookevenemang som skapas inom kort eller i andra sociala medier under hashtagen #rentVästerås.

Nedskräpning skapar problem på många sätt

- Nedskräpning är ett samhällsproblem. Det skadar djur och natur, förorenar vårt vatten och skapar otrygga städer och bostadsområden. Och så är det fult och kostar en massa pengar också, både för oss som fastighetsägare och för Västerås stad och samhället i stort, säger Anna Wadsten, Sakkunnig miljö på bostadsbolaget Mimer.

På samma sätt som tidigare år uppmanar de samverkande aktörerna alla västeråsare som är ute och plockar att lägga upp bilder i sociala medier med hashtag #rentVästerås, för att inspirera andra.

- Varje plockat skräp är en framgång, tillsammans kan vi göra stor skillnad för oss själva och för andra, avslutar Gunnar Kärrbom.

Nyckelord

Kontakter

Anna Wadsten, Sakkunnig miljö, Mimer
070-465 70 09
anna.wadsten@mimer.nu

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Annika Strandhäll, Farbror Grön och Ewa Fröling till Svenska kyrkan Västerås4.9.2023 14:02:00 CEST | Pressmeddelande

Nu drar höstterminen igång i kyrkorna runt om i Västerås. Bland mycket annat som händer blir det flera samtalskvällar med intressanta gäster. Bara under september kommer riksdagsledamoten Annika Strandhäll, skådespelaren Ewa Fröling, odlaren och bloggaren Johannes Wätterbäck (Farbror Grön) samt föreläsaren Frida Walter. Dessutom blir det Giddefredag med sinnesrogudstjänst tillsammans med musikpedagogen Per-Håkan Sandberg. Till alla kvällar är det fri entré.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum