EU:s grundvatten på agendan – SGU värd för möte

Dela
Den 19–20 april står Sveriges geologiska undersökning, inom ramen för Sveriges EU-ordförandeskap, värd för vårens grundvattenmöte för EU:s vattendirektiv. Mötet, som hålls på Studenternas i Uppsala, samlar representanter för EU-kommissionen, medlemsländerna och bransch- och intresseorganisationer. Media välkomnas att närvara under delar av arrangemanget.

I det europeiska samarbetet om vatten, som styrs av flera EU-direktiv, arbetar medlemsländerna för att kvaliteten på vatten ska vara god och för att vatten ska finnas i tillräcklig mängd för att tillgodose behovet av dricksvatten och skyddet av ekosystem. För att samordna arbetet och jämföra hur medlemsländerna tolkar och genomför direktiven finns det arbetsgrupper som träffas regelbundet under ledning av EU-kommissionen.

Sveriges geologiska undersökning, SGU, representerar Sverige i Working Group Groundwater, en grupp som träffas två gånger per år. Av tradition hålls arbetsmötena i det land som för tillfället innehar ordförandeskapet inom EU. Den 19–20 april står SGU värd för mötet som anordnas på Studenternas i Uppsala.

– De senaste årens höga temperaturer på flera håll i Europa sätter stor press på grundvattnet. Förutom torka och klimatförändringar finns det också stora utmaningar vad gäller föroreningar från kemikalier, framför PFAS. Det är utmaningar som vi inom Europa måste ta oss an och lösa gemensamt, säger SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén.

Under mötet kommer bland annat EU-kommissionens representant att berätta om aktuella frågor inom EU-administrationen som har bäring på grundvattenarbetet. Till exempel ska läget för en pågående revidering av grundvattendirektivet lyftas. På mötena brukar också nya forskningsresultat om grundvattenrelaterade frågor diskuteras, som exempelvis nya övervakningsmetoder, riskanalyser och klimatpåverkan på grundvatten.

– Vi ser fram emot att välkomna EU-representanter och grundvattenexperter från hela Europa hit till Uppsala för kunskapsutbyte och konstruktiv dialog. Ett fortsatt gott och nära europeiskt samarbete är avgörande för att vi ska kunna skydda och säkra våra vattenresurser för framtida generationer, säger Anneli Wirtén.

Kontakter

Bilder

Om

Sveriges geologiska undersökning
Sveriges geologiska undersökning018-17 90 00http://www.sgu.se

SGU tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU arbetar för en hållbar samhällsutveckling där mark och vatten används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade, och att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande.

Följ Sveriges geologiska undersökning

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning

Statssekreterare ska få veta mer om miljögifter i Vättern13.6.2023 13:30:00 CEST | Pressmeddelande

Just nu kartlägger Sveriges geologiska undersökning (SGU), i samarbete med länsstyrelserna, föroreningar i Vättern i syfte att bidra till underlag för framtida miljöåtgärder. På torsdag, den 15 juni, bjuder SGU in Sara Modig, statssekreterare vid klimat- och näringslivsdepartementet, till Jönköpings hamn för att berätta om projektet och undersökningsbåten S/V Ugglan. Media välkomnas att delta vid träffen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum