EU:s grundvatten på agendan – SGU värd för möte
I det europeiska samarbetet om vatten, som styrs av flera EU-direktiv, arbetar medlemsländerna för att kvaliteten på vatten ska vara god och för att vatten ska finnas i tillräcklig mängd för att tillgodose behovet av dricksvatten och skyddet av ekosystem. För att samordna arbetet och jämföra hur medlemsländerna tolkar och genomför direktiven finns det arbetsgrupper som träffas regelbundet under ledning av EU-kommissionen.
Sveriges geologiska undersökning, SGU, representerar Sverige i Working Group Groundwater, en grupp som träffas två gånger per år. Av tradition hålls arbetsmötena i det land som för tillfället innehar ordförandeskapet inom EU. Den 19–20 april står SGU värd för mötet som anordnas på Studenternas i Uppsala.
– De senaste årens höga temperaturer på flera håll i Europa sätter stor press på grundvattnet. Förutom torka och klimatförändringar finns det också stora utmaningar vad gäller föroreningar från kemikalier, framför PFAS. Det är utmaningar som vi inom Europa måste ta oss an och lösa gemensamt, säger SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén.
Under mötet kommer bland annat EU-kommissionens representant att berätta om aktuella frågor inom EU-administrationen som har bäring på grundvattenarbetet. Till exempel ska läget för en pågående revidering av grundvattendirektivet lyftas. På mötena brukar också nya forskningsresultat om grundvattenrelaterade frågor diskuteras, som exempelvis nya övervakningsmetoder, riskanalyser och klimatpåverkan på grundvatten.
– Vi ser fram emot att välkomna EU-representanter och grundvattenexperter från hela Europa hit till Uppsala för kunskapsutbyte och konstruktiv dialog. Ett fortsatt gott och nära europeiskt samarbete är avgörande för att vi ska kunna skydda och säkra våra vattenresurser för framtida generationer, säger Anneli Wirtén.
Kontakter
Cecilia IrefalkPressansvarigSGU
Tel:018-17 90 90press@sgu.seBilder
Om
Sveriges geologiska undersökning (SGU) samlar in, analyserar, förädlar och tillhandahåller geologisk information utifrån växlande samhällsbehov. Allt vårt arbete syftar i förlängningen till att bidra till hållbart nyttjande av Sveriges geologi och att främja företagande och hållbar tillväxt.
Följ Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
SGU tilldelas Offentlighetspriset 202411.12.2024 11:50:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges geologiska myndighet (SGU) var tidigare i år den första myndighet i Sverige att släppa alla sina data öppna och kostnadsfria. För detta tilldelas myndigheten Offentlighetspriset 2024. Priset överlämnades i dag, den 11 december.
Viktig litiumfyndighet pekas ut som riksintresse9.12.2024 13:51:19 CET | Pressmeddelande
Litiumfyndigheten Bergby i Gävle kommun blir riksintresse. Det efter beslut av Sveriges geologiska undersökning (SGU) i dag, den 9 december. Området bedöms innehålla litium i sådan omfattning att det ska skyddas mot åtgärder som försvårar framtida utvinning.
G som i geologi – Sveriges geologiska undersökning får helt nytt utseende5.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Ny logotyp, nya färger och former. I dag, den 5 december, lanserar myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU) ett helt nytt grafiskt utseende. I myndighetens nya visuella identitet hämtas inspiration från jordartskartor och topografi och i den nya logotypen är geologin och staten i centrum.
Norden samarbetar kring spårbarhet och cirkularitet inom mineralnäringen20.9.2024 08:35:00 CEST | Pressmeddelande
För att du ska kunna göra ansvarsfulla val som konsument behöver du veta varifrån metallerna i till exempel din mobiltelefon kommer. Tillsammans med övriga nordiska länder arbetar Sveriges geologiska undersökning (SGU) för bättre spårbarhet, hållbara värdekedjor och ökad cirkularitet för kritiska råvaror. I dag samlas experter från hela Norden i Helsingfors för att summera projektet Nordic Sustainable Minerals.
Nu går Mineraljakten in i sin slutspurt – ta chansen och vinn!18.9.2024 09:36:05 CEST | Pressmeddelande
Årets upplaga av tävlingen Mineraljakten, som anordnas av Sveriges geologiska undersökning (SGU), går mot sitt slut. Men än kan du vara med och tävla om 150 000 kronor. Fram till och med den 30 september har du möjlighet att skicka in dina observationer av stenblock eller berg via appen ”Mineraljakten”.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum