Kriser i samhället gav utmaningar för jämställdheten under 2022
– Utvecklingen stagnerar, till exempel när det gäller löneskillnader, uttag av föräldraförsäkringen och hur många kvinnor som är kommunpolitiker. Vår samlade bedömning är att jämställdhetsarbetet har tagit flera små steg framåt, men förändringarna i omvärlden har skapat nya utmaningar. Den försämrade ekonomin slår hårt mot grupper med låg ekonomisk standard, där kvinnor ofta är i majoritet. Hanteringen av samhällskriser behöver ha ett jämställdhetsperspektiv, säger Lena Ag, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten.
Åtgärder från myndigheter och andra aktörer har gett resultat inom flera områden även om utmaningar kvarstår, visar Jämställdhetsmyndighetens rapport. Satsningar på förlossningsvården har varit till fördel för gravida och födande kvinnor. Insatser för utrikesfödda kvinnor har ökat gruppens etablering på arbetsmarknaden. Även när det gäller mäns våld mot kvinnor har exempelvis länsstyrelserna satt in en bredd av insatser i det förebyggande arbetet.
– Ju tydligare styrning, desto mer positiv utveckling för jämställdheten. Vi ser till exempel att det spelar roll hur uppdragen till myndigheterna är formulerade. Vi bedömer att jämställdhetspolitiken skulle behöva etappmål så att myndigheterna har konkreta steg att arbeta mot, vid sidan av de brett formulerade målen som vi har i dag, säger Ingrid Osika Friberg, senior utredare.
Fakta: Jämställdhetsmyndighetens årliga analys
Det övergripande målet för den svenska jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Jämställdhetsmyndigheten har i uppdrag av regeringen att varje år, med utgångspunkt i de jämställdhetspolitiska målen, redovisa och analysera resultat av åtgärder som myndigheter och andra aktörer har vidtagit. Rapporten är ett underlag för att utveckla styrningen av jämställdhetspolitiken.
Bland slutsatserna i årets rapport:
- Problemen bakom metoo är inte över. Hot, hat och sexuella trakasserier är ett omfattande samhällsproblem som påverkar främst kvinnors möjligheter att delta i samhället.
- Klimatpolitiken och omställningen behöver ha ett jämställdhetsperspektiv. Klimatförändringarna och klimatpolitiken påverkar kvinnor och män på olika sätt.
- Förtroendevaldas kvinnors situation är ett demokratiskt problem. Hot och våld mot politiker växer, och kvinnor är särskilt utsatta.
- Skattesystemet är en osynlig jämställdhetsfälla. De senaste årtiondenas skattepolitik har successivt flyttat skattebördan från män till kvinnor.
- Män behöver ta ett större ansvar för omsorgen om äldre anhöriga.
I dag ger fler kvinnor än män anhörigomsorg, och det påverkar bland annat kvinnornas ekonomi och hälsa negativt.
Nyckelord
Kontakter
Simon FalkPressansvarig
Tel:031-392 90 52press@jamstalldhetsmyndigheten.seDokument
Länkar
Om
Jämställdhetsmyndigheten är en statlig expertmyndighet som följer och analyserar utvecklingen inom jämställdhetsområdet. Myndigheten arbetar med att säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag, genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.
Följ Jämställdhetsmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jämställdhetsmyndigheten
Fler utsatta för prostitution och människohandel blir upptäckta14.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Antalet utsatta i prostitution och människohandel som myndigheterna känner till ökade under 2024 för tredje året i rad. Totalt identifierades 430 personer.
Skärpt kontroll av statsbidrag ledde till fler återkrav4.4.2025 10:58:38 CEST | Pressmeddelande
Jämställdhetsmyndigheten har genomfört omfattande förändringar i sin statsbidragshantering för att stärka kontrollen och säkerställa att bidrag går till rätt aktörer.
Stöd vid våld i nära relationer når sällan hbtqi-personer1.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hbtqi-personer som utsätts för våld i nära relationer söker sig i låg grad till socialtjänsten, skyddade boenden eller andra sorters formellt stöd. En rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att samhällets insatser ofta vänder sig till heterosexuella kvinnor i första hand.
Våld vanligt i ungas partnerrelationer31.3.2025 12:03:03 CEST | Pressmeddelande
Flickor utsätts för våld i nära relation i större utsträckning än pojkar. En rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att sexuellt våld är fyra gånger så vanligt bland flickor och icke-binära personer jämfört med pojkar.
Unga kvinnors ekonomi halkar efter tidigt4.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Könsskillnader i inkomster börjar redan i unga åldrar och följer sedan med genom arbetslivet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum