Säkra och effektiva vaccin viktigt för folkhälsan

De sjukdomar som det finns vaccin mot är allvarliga och oftast mycket smittsamma. Den långa vägen från idé till användning påbörjas först när det finns ett tydligt behov och det går att vara säker på att vaccinet kommer att behövas. Oftast krävs många års forskning för att hitta ett fungerande vaccin mot infektionssjukdomar.
– Vägen från idé till användning av ett vaccin är precis som för andra läkemedel rigoröst uppstyrd. Det ställs höga krav längs vägen och många vaccin kommer inte ens vidare från de initiala stegen utan stannar som en idé på forskningsstadiet, säger Charlotta Bergquist, vaccinutredare och gruppchef på Läkemedelsverket.
Gedigen process som granskas av många
För att enkelt uttryckt beskriva vacciners utvecklingsprogram sker först flera laboratorietester, sedan tester på djur i flera steg och därefter börjar testerna på människor gradvist i ett större antal personer. När allt underlag är klart och företagen skickar in ansökan till läkemedelsmyndigheterna är det flera experter, på flera granskande myndigheter, som säkerställer att allt ser bra ut och att nyttan med vaccinet överväger den eventuella risken för biverkningar.
En stor skillnad för vaccin jämfört med andra läkemedel är att vaccin ges till friska människor i förebyggande syfte, i stället för läkemedel som ofta ges som behandling till människor i medicinskt behov.
– Att vaccin ges till friska människor innebär att vacciner generellt är ännu mer noggrant testade än andra läkemedel, antalet människor i kliniska prövningar är vanligtvis större och toleransen för biverkningar är lägre. En biverkning som skulle kunna vara acceptabel för ett annat läkemedel kan göra att man stoppar en vaccinstudie, säger Charlotta Bergquist, vaccinutredare och gruppchef på Läkemedelsverket.
Många behöver vaccinera sig
När vaccinet finns och börjar användas behöver en stor del av befolkningen vaccinera sig för att stoppa samhällsspridningen. Många sjukdomar som tidigare var livshotande är nu mycket ovanliga i Sverige, och nästan alla barn är vaccinerade genom vaccinationsprogrammet. För att det höga skyddet ska hålla i sig behöver alla fortsätta att följa vaccinationsprogrammen.
– Eftersom många av sjukdomarna vi idag vaccinerar oss mot är ovanliga i Sverige är det lätt att glömma hur allvarliga de kan bli. Dystra siffror från WHO pekar på att 50 miljoner av världens barn har missat sina vaccinationer under covid-pandemin. Det innebär en risk för att sjukdomar som är ovanliga i Sverige skulle kunna blossa upp igen i ovaccinerade delar av befolkningen, säger Charlotta Bergquist, gruppchef vid Läkemedelsverket.
Relaterad information
Så går det till när ett vaccin kommer till
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder
Dokument
Länkar
Om
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Ann Lindberg blir ny generaldirektör för Läkemedelsverket23.4.2025 08:31:12 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har utsett Ann Lindberg till ny generaldirektör och chef för Läkemedelsverket. Det meddelade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson på en pressträff. Ann Lindberg tillträder tjänsten den 1 maj 2025.
EU godkänner läkemedel för tidig Alzheimers sjukdom16.4.2025 11:37:59 CEST | Pressmeddelande
Europakommissionen har godkänt ett nytt läkemedel för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Godkännandet innebär att läkemedlet Leqembi får användas inom EU, men bara för en avgränsad grupp patienter och med tydliga krav på riskhantering.
Mer kunskap ska rädda liv vid opioidförgiftning15.4.2025 10:55:45 CEST | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att utveckla och sprida kunskapen om användningen av läkemedel som verkar som opioidantagonister som till exempel Naloxon.
Gemensamma nordiska förpackningar på engelska27.3.2025 08:46:02 CET | Pressmeddelande
De två första gemensamma nordiska läkemedlen med engelsk text har nu godkänts för användning i alla nordiska länder. Detta gör de små nordiska marknaderna mer attraktiva och förbättrar tillgången på viktiga läkemedel.
Ny handlingsplan för bättre läkemedelsanvändning26.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny handlingsplan för den nationella läkemedelsstrategin har tagits fram av Centrum för bättre läkemedelsanvändning, (CBL) på Läkemedelsverket. Handlingsplanen är framtagen tillsammans med 20 myndigheter och organisationer inom den nationella läkemedelsstrategin.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum