Svenska Jägareförbundet

Kameror kan ge ny kunskap om viltet

Dela
Kan all manuell inventering av vilt ersättas med viltkameror? Svenska Jägareförbundet utvecklar tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet en ny metod. – Vi utvecklar nu den svenska viltövervakningen. Ett projekt där vi med hjälp av viltkameror ska kunna beräkna tätheter och på ett systematiskt sätt följa våra viltstammar kan revolutionera kunskaperna om viltstammarna, säger Filip Ånöstam, projektledare på Svenska Jägareförbundet.
Bilder på vilda djur kan med rätt systematik skapa kunskap om viltstammarnas storlek. Foto: Filip Ånestam
Bilder på vilda djur kan med rätt systematik skapa kunskap om viltstammarnas storlek. Foto: Filip Ånestam

Från Skåne i söder till Norrbotten i norr, upprättar Svenska Jägareförbundet nu referensområden med viltkameror. Det är totalt 216 kameror jämnt fördelat på sex områden. Med hjälp av teknik och en avancerad metodik ska förbundet undersöka hur viltövervakningen i Sverige kan utvecklas – där betydligt fler arter kan fångas upp tillskillnad från dagens metoder.

– Syftet är att utveckla en modell där vi inom dessa områden kan beräkna tätheter och följa utvecklingen hos allt vilt, från skogshare till älgar, samt följa andra faktorer som kan påverka viltet och förvaltningen som väderdata och växtlighet. 

Metoden har valts tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet och använts både nationellt och internationellt. Den går ut på att viltkameror sätts ut på ett halvt slumpmässigt sätt, avståndet mellan varje kamera är fast vilket innebär att den miljö som kameran hamnar i är slumpen som avgör. 

Samtidigt som detta projekt pågår utvecklas Viltbild.se, en plattform som både kommer kunna hantera bilderna från referensområden och kommer kunna samla in bilder från jägarnas viltkameror. När bilderna har laddats upp på viltbild kommer de sedan automatisk bli analyserade och samtliga individer kommer artbestämmas med hjälp av artificiell intelligens.

– Med data från referensområden och jägarnas bilder kommer vi i framtiden få ett gediget underlag för att kunna uttala oss om läget hos våra viltstammar och dess status inom hela landet, säger Filip Ånöstam.

Referensområden finns i:
Skåne
Östergötland
Värmland
Gävleborg
Jämtland
Norrbotten

För mer information:

Filip Ånöstam, projektledare, Svenska Jägareförbundet, 070-330 06 38.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bilder på vilda djur kan med rätt systematik skapa kunskap om viltstammarnas storlek. Foto: Filip Ånestam
Bilder på vilda djur kan med rätt systematik skapa kunskap om viltstammarnas storlek. Foto: Filip Ånestam
Ladda ned bild

Om

Svenska Jägareförbundet
Svenska Jägareförbundet
Öster Malma
611 91 Nyköping

077-18 30 300https://jagareforbundet.se/

Svenska Jägareförbundet är en folkrörelse med cirka 153 000 medlemmar. Förbundet bildades 1830 i syfte att rädda viltstammarna samt att främja en långsiktigt hållbar jakt. Svenska Jägareförbundet har även uppdrag från myndigheter för att leda den praktiska jakten och viltvården i Sverige.

Följ Svenska Jägareförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Jägareförbundet

Svenska Jägareförbundet: Så kan du rapportera stora rovdjur14.11.2024 09:39:34 CET | Pressmeddelande

Det enklaste sättet för en privatperson att bidra med fakta om de stora rovdjuren är att ladda ned en app som heter Skandobs. I den kan man sedan enkelt registrera allt från spår, spillning eller om du sett en björn, lo, varg eller järv. – Det går bra att rapportera i appen Skandobs året runt. Men det är observationer från 1 oktober till 28 februari för lo, 1 oktober till 31 mars för varg samt 1 februari till 31 juli för järv som räknas till länsstyrelsernas kvalitetssäkrade rapport, säger Jonatan Lilja, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye