Svenska Jägareförbundet

Lämna nyfödda djurungar ifred

Dela

Den gulliga ankungen, rävvalparna på håll eller det söta rådjurskidet ser ut att vara ensamt och övergivet.

Men det är det inte. 

Gå därifrån, lämna det ifred. 

Foto: Kenneth Schulze. Bifogad bild på rävvalpar får fritt användas med cred

Under vår och försommar är det föryngringstid ute i naturen. Det sinnrika och häftiga med naturen och det vilda är att alla djur har olika beteenden. Några små fågelungar, till exempel kråkfåglar och trastar är ivriga att lämna boet, redan innan de är riktigt flygfärdiga. Men då matar de häckande fåglarna dem på marken där de råkar befinna sig. När det gäller rådjurskid ligger de och ”trycker” de först veckorna, ett medfött naturligt beteende att ligga kvar på samma plats. Rågeten är oftast i närheten och har full koll. Ekorrungar ska inte heller ”tas hand” om, hur söta de än är. Det är helt naturligt att de klättrar ur boet och gör små upptäcktsfärder och sedan tar sig tillbaka.

Om du går nära och stör, kan djuren stressas. Faktum är att ditt försök till en Instagrambild kan bli det sista ungen är med om. Stressen kan mycket väl leda till döden. Enda gången det kan vara försvarbart att närma sig ett litet vilt djur är om det ligger farligt till, till exempel precis vid en vägkant, och behöver flyttas på. Då lyfter man det en kort sträcka till en säkrare plats.

Alla rovdjur får även ungar så här års. De behöver bytesdjur till föda och därför klarar sig inte speciellt hög andel av fågelungar och mindre däggdjur.

Några arters födelsetid

Vildsvinskultingar föddes redan i februari i många områden och nu i april har harpaltar och rävvalpar fötts. Älgkalvarna föds i slutet av maj och början av juni. De föds tidigare i de södra delarna av landet än i norr. Ungefär samma gäller för rådjur under maj-juni. Dovkalvar föds lite senare, i juni-juli.

Fem kom-ihåg-punkter för en naturvänlig vår:

  • Håll hunden kopplad 1 mars - 20 augusti.
  • Om du hittar ett ensamt djur. Gå inte nära, djuret är inte övergivet.
  • Försök inte få till en bra bild. Du stressar djuret. Gå därifrån.
  • Ta det lugnt i trafiken. Älgkorna stöter bort sina fjolårskalvar från början av maj och en bit in i juni.
  • Titta gärna på fåglar och vilt, men använd en kikare om du vill ha en närbild.

Nyckelord

Kontakter

Följ Svenska Jägareförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Jägareförbundet

Kameror kan ge ny kunskap om viltet4.5.2023 07:54:54 CEST | Pressmeddelande

Kan all manuell inventering av vilt ersättas med viltkameror? Svenska Jägareförbundet utvecklar tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet en ny metod. – Vi utvecklar nu den svenska viltövervakningen. Ett projekt där vi med hjälp av viltkameror ska kunna beräkna tätheter och på ett systematiskt sätt följa våra viltstammar kan revolutionera kunskaperna om viltstammarna, säger Filip Ånöstam, projektledare på Svenska Jägareförbundet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye