Svenska Jägareförbundet

Titta – här är tre arter det gick bra för under 2023

Dela

Ofta rapporteras det om djurarter som minskar eller hotas.

Men den helhetsbilden av den biologiska mångfalden är inte nattsvart. Det finns många arter som ökar i antal.

Exempelvis är steglits, gulärla och silvertärna tre fågelarter som det går bra för, rapporterar Svenska Jägareförbundet.

Steglitsen var en av de arter som hade ett bra 2023.
Steglitsen var en av de arter som hade ett bra 2023. Svenska Jägareförbundet/Niklas Liljebäck Svenska Jägareförbundet/Niklas Liljebäck

Även om mycket ser dystert ut för Sveriges fåglar finns det också de arter som gynnas av de snabbt förändrade förutsättningarna. De mest påtagliga exemplen på vinnare under, senaste decennierna återfinns hos stora fåglar som gäss och rovfåglar. Men även inom andra grupper av fåglar finns det arter ökar i antal i landet Ofta är det svårt att peka ut enskilda faktorer som förklarar antalsförändringar inom fågelpopulationer men de stora drivkrafterna återfinns oftast i klimatförändringar eller människans brukande av naturen.

Inom Svensk Fågeltaxering övervakas förändringar i de svenska fågelbeståndens storlek kontinuerligt.

Gulärla

Denna vackert gula fågel är kanske inte något alla naturintresserade ser varje dag. Men gulärlan finns dels i en nordlig typ i fjällen och en sydlig i odlingslandskapet i söder. Framförallt de sydliga gulärlorna har ökat under 2000-talet. Man trodde länge att gulärlorna i söder var specialiserade för ett liv i hag och ängsmarker och därför skulle minska med det industrialiserade jordbruket. Antingen var dessa antaganden fel eller så lyckades arten anpassa sig för arten ökar fortfarande i jordbrukslandskapet. Mycket pekar på att gulärlan lyckades ställa om och dra nytta av vissa jordsbruksgrödor t.ex. rapsfält.

Steglits

Steglitsen är en fågel som många som inte kallar sig fågelskådare ofta reagerar på. Den är färgglad och uppträder ofta när människor. Många kan därför luras att tro att det är förrymda burfåglar vilka de absolut inte är. Arten har uppvisat ett en fantastisk tillväxt i Sverige under de senaste decennierna och förklaringen är sannolikt förknippad med klimatförändringar som gynnat denna art på flera sätt. Steglitsen äter framförallt frön och kan därför stanna i Sverige året runt om det inte är för kallt.

Silvertärna

Detta är den fågelart som brukar beskrivas som Sveriges mest flyttande fågel då den kan häcka på Nordpolen men övervintra på sydpolen. Häckande par kan finnas i allt från fjällsjöar till yttersta kustbandet. Arten har ökat kraftigt i Östersjön och sannolikt kan detta förklaras med artens diet. Silvertärnan föredrar småfisk och dessa, inte minst storspigg, frodas i dagens Östersjön där rovfiskarna, av olika anledningar, minskar snabbt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gulärla hane
Gulärla hane
Ladda ned bild
Silvertärna med ungar.
Silvertärna med ungar.
Ladda ned bild
Steglits matar sina ungar
Steglits matar sina ungar
Ladda ned bild

Länkar

Följ Svenska Jägareförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Jägareförbundet

Kameror kan ge ny kunskap om viltet4.5.2023 07:54:54 CEST | Pressmeddelande

Kan all manuell inventering av vilt ersättas med viltkameror? Svenska Jägareförbundet utvecklar tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet en ny metod. – Vi utvecklar nu den svenska viltövervakningen. Ett projekt där vi med hjälp av viltkameror ska kunna beräkna tätheter och på ett systematiskt sätt följa våra viltstammar kan revolutionera kunskaperna om viltstammarna, säger Filip Ånöstam, projektledare på Svenska Jägareförbundet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye