1000 Möjligheter

Ny rapport om stöd för unga utsatta i prostitution

Dela
I morgon släpper Ellencentret rapporten ''Tjejer utsatta för prostitution och exploatering: Om ungas erfarenheter, stöd och psykologisk behandling''. Rapporten är en sammanställning av ett års stödarbete riktat till utsatta mellan 15 och 25 år och den släpps vid en konferens som arrangeras tillsammans med H.M. Drottning Silvias stiftelse Care About the Children på Westmanska palatset i Stockholm.
Ellencentret finns för unga mellan 15 och 25 år som har erfarenheter av sex mot ersättning, sex som självskadebeteende,  “sugardating” eller att bli såld av andra.
Ellencentret finns för unga mellan 15 och 25 år som har erfarenheter av sex mot ersättning, sex som självskadebeteende, “sugardating” eller att bli såld av andra.

Flera studier har på senare tid visat på brister i stödet till unga, särskilt tjejer, som utsätts för sexuell exploatering. I Ellencentrets rapport beskrivs hur ett tillgängligt, anpassat och flexibelt stöd och behandling kan hjälpa målgruppen. Den kan därmed också vägleda kommuner och regioner i att utveckla sitt eget stödjande och behandlande arbete.

– Så länge vi i samhället inte lyckas förebygga och förhindra sexuell exploatering så är vi skyldiga att erbjuda stöd och skydd åt dem som blir utsatta. Ingen ska behöva lida ytterligare för att samhället inte klarar av att stoppa mäns och killars efterfrågan på kvinnors och barns kroppar, säger Zandra Kanakaris, generalsekreterare på 1000 Möjligheter, som driver Ellencentret.

Under den ettårsperiod som rapporten baseras på har Ellencentret stöttat framför allt tjejer och unga kvinnor med en genomsnittsålder på 20 år, där den yngsta var 16 år och den äldsta 25 år. Majoriteten av dem som sökte hjälp hade även tidigare blivit utsatta för sexuellt våld av familjemedlemmar, pojkvänner, kompisar eller främlingar.

De stödsökande har bland annat fått individanpassade behandlingsinsatser. Majoriteten (89 procent) har under kontaktens gång kommit ur utsattheten och bland dem som avslutat behandling uppfyller 78 procent inte längre kriterierna för PTSD eller den symtombild som behandlingen riktade in sig på.

– Vi ser att det går att ge stöd och behandling med goda resultat för dem som utsatts. Men roten till prostitution och annan sexuell exploatering är efterfrågan. Därför är lagföring samt våldsförebyggande åtgärder inriktatpå killar och unga män också avgörande i kampen mot sexuell exploatering så att de inte blir morgondagens sexköpare, säger Zandra Kanakaris.

Kontakter

Bilder

Ellencentret finns för unga mellan 15 och 25 år som har erfarenheter av sex mot ersättning, sex som självskadebeteende,  “sugardating” eller att bli såld av andra.
Ellencentret finns för unga mellan 15 och 25 år som har erfarenheter av sex mot ersättning, sex som självskadebeteende, “sugardating” eller att bli såld av andra.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

1000 Möjligheter
1000 Möjligheter
Eriksbergsgatan 46
114 30 Stockholm

0709-553153http://1000mojligheter.se/

1000 Möjligheter är en politiskt och religiöst oberoende stiftelse som driver den nationella stödlinjen ungarelationer.se samt Ellencentret. Verksamheterna arbetar mot våld i ungas relationer samt med att stötta och hjälpa barn och unga utsatta för prostitution och annan sexuell exploatering.

Följ 1000 Möjligheter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från 1000 Möjligheter

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye