Ta det säkra före det osäkra i solen

Antalet hudcancerfall ökar för varje år. Därför är det viktigt att undvika solen när den är som starkast och att skydda sig med kläder. Som komplement ska man använda solskyddsprodukter. Att produkterna på den svenska marknaden ger det skydd som utlovas är något som Läkemedelsverket kontrollerar regelbundet. För bästa skydd är det avgörande att produkten används rätt.
Hellre för mycket än för lite solskydd
– Du behöver smörja in dig ordentligt innan du går ut i solen och upprepa insmörjning flera gånger under dagen för att få utlovat skydd. Din solskyddskräm får inte heller vara för gammal eller stått öppnad under längre tid eftersom effekten kan minska, säger Elmira Tavoosi, utredare på Läkemedelsverket.
Solskyddsprodukter på den svenska marknaden ska ha märkning på svenska som varnar för riskerna med solning och som beskriver hur produkten ska användas för att få utlovat solskydd. Läkemedelsverket avråder från att köpa solskyddsprodukter som saknar sådan märkning.
– Det är viktigt att vara lite noggrann när man väljer solskyddsprodukt och att faktiskt använda den sedan. Trots att det inte råder något tvivel om att solens strålar skadar både kortsiktigt och långsiktigt kommer det med jämna mellanrum ut rapporter om att antalet fall av hudcancer ökar. Det är något vi måste ta på allvar och se till att skydda oss, säger Elmira Tavoosi.
Förlita dig inte på en hälsoapp
Det finns appar som utlovar att avslöja hudcancer. Om man upptäcker födelsemärken som ändrat utseende ska man vara försiktig med att förlita sig på en app.
– Det finns en stor hälsorisk med att enbart förlita sig på en app när det gäller den här typen av potentiellt farliga sjukdomar. Appen skulle kunna missa en dödlig hudcancer. Det är istället bättre att vända sig till vården för råd och stöd, säger Tomas Byström, utredare på Läkemedelsverket.
Den som vill använda en app med medicinskt syfte ska vara uppmärksam på att:
- det finns tydlig information om vad appen ska användas till
- den är CE-märkt
- det tydligt framgår vem som är tillverkare.
Var även uppmärksam på appar där avsändaren avsäger sig ansvaret och ber användaren att kontakta läkare för att vara säkra. Det är inte okej enligt regelverket. 2023 ökar Läkemedelsverket tillsynen av just hälsoappar, på grund av att hälsoappar som saknar godkända märkningar kan skapa problem.
5 råd för säkra solvanor i sommar
- Skydda dig i första hand genom skugga och kläder
- Solskyddskrämen ska skydda mot både UVB och UVA-strålning
- Kolla efter svensk varningstext och bruksanvisning
- Använd hellre för mycket än för lite solkräm och smörj flera gånger om dagen
- Använd inte solskyddsprodukter om hållbarhetstiden gått ut, köp nytt i stället! Förvara produkten svalt och mörkt för att inte äventyra UV-skyddet.
Relaterad information
Använd solskyddskrämer med rätt märkning på rätt sätt
Hälsosam nystart på året med hjälp av en app? Var lite vaksam!
Startar tillsynsaktiviteter mot tillverkare av medicinteknisk programvara
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder

Länkar
Om
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
EMA inleder granskning av chikungunya-vaccinet Ixchiq8.5.2025 08:40:36 CEST | Pressmeddelande
EMA:s säkerhetskommitté (PRAC) har påbörjat en granskning av vaccinet Ixchiq efter rapporter om allvarliga misstänkta biverkningar hos äldre personer. Vaccinet ska inte användas till personer 65 år och äldre medan granskningen pågår.
Ann Lindberg blir ny generaldirektör för Läkemedelsverket23.4.2025 08:31:12 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har utsett Ann Lindberg till ny generaldirektör och chef för Läkemedelsverket. Det meddelade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson på en pressträff. Ann Lindberg tillträder tjänsten den 1 maj 2025.
EU godkänner läkemedel för tidig Alzheimers sjukdom16.4.2025 11:37:59 CEST | Pressmeddelande
Europakommissionen har godkänt ett nytt läkemedel för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Godkännandet innebär att läkemedlet Leqembi får användas inom EU, men bara för en avgränsad grupp patienter och med tydliga krav på riskhantering.
Mer kunskap ska rädda liv vid opioidförgiftning15.4.2025 10:55:45 CEST | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att utveckla och sprida kunskapen om användningen av läkemedel som verkar som opioidantagonister som till exempel Naloxon.
Gemensamma nordiska förpackningar på engelska27.3.2025 08:46:02 CET | Pressmeddelande
De två första gemensamma nordiska läkemedlen med engelsk text har nu godkänts för användning i alla nordiska länder. Detta gör de små nordiska marknaderna mer attraktiva och förbättrar tillgången på viktiga läkemedel.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum