Läkemedelsverket

Ta det säkra före det osäkra i solen

Dela
Nu är hög tid att säkerställa att du har solskyddsprodukter som håller måttet hemma, och att du vet vad du själv kan göra för att minska risken för skadlig sol.
Du behöver smörja in dig ordentligt med solskyddsprodukten innan du går ut i solen och upprepa insmörjning flera gånger under dagen för att få utlovat skydd.
Du behöver smörja in dig ordentligt med solskyddsprodukten innan du går ut i solen och upprepa insmörjning flera gånger under dagen för att få utlovat skydd.

Antalet hudcancerfall ökar för varje år. Därför är det viktigt att undvika solen när den är som starkast och att skydda sig med kläder. Som komplement ska man använda solskyddsprodukter. Att produkterna på den svenska marknaden ger det skydd som utlovas är något som Läkemedelsverket kontrollerar regelbundet. För bästa skydd är det avgörande att produkten används rätt.

Hellre för mycket än för lite solskydd

– Du behöver smörja in dig ordentligt innan du går ut i solen och upprepa insmörjning flera gånger under dagen för att få utlovat skydd. Din solskyddskräm får inte heller vara för gammal eller stått öppnad under längre tid eftersom effekten kan minska, säger Elmira Tavoosi, utredare på Läkemedelsverket.

Solskyddsprodukter på den svenska marknaden ska ha märkning på svenska som varnar för riskerna med solning och som beskriver hur produkten ska användas för att få utlovat solskydd. Läkemedelsverket avråder från att köpa solskyddsprodukter som saknar sådan märkning.

– Det är viktigt att vara lite noggrann när man väljer solskyddsprodukt och att faktiskt använda den sedan. Trots att det inte råder något tvivel om att solens strålar skadar både kortsiktigt och långsiktigt kommer det med jämna mellanrum ut rapporter om att antalet fall av hudcancer ökar. Det är något vi måste ta på allvar och se till att skydda oss, säger Elmira Tavoosi.

Förlita dig inte på en hälsoapp

Det finns appar som utlovar att avslöja hudcancer. Om man upptäcker födelsemärken som ändrat utseende ska man vara försiktig med att förlita sig på en app.

– Det finns en stor hälsorisk med att enbart förlita sig på en app när det gäller den här typen av potentiellt farliga sjukdomar. Appen skulle kunna missa en dödlig hudcancer. Det är istället bättre att vända sig till vården för råd och stöd, säger Tomas Byström, utredare på Läkemedelsverket.

Den som vill använda en app med medicinskt syfte ska vara uppmärksam på att:

  • det finns tydlig information om vad appen ska användas till
  • den är CE-märkt
  • det tydligt framgår vem som är tillverkare.

Var även uppmärksam på appar där avsändaren avsäger sig ansvaret och ber användaren att kontakta läkare för att vara säkra. Det är inte okej enligt regelverket. 2023 ökar Läkemedelsverket tillsynen av just hälsoappar, på grund av att hälsoappar som saknar godkända märkningar kan skapa problem.

5 råd för säkra solvanor i sommar

  • Skydda dig i första hand genom skugga och kläder
  • Solskyddskrämen ska skydda mot både UVB och UVA-strålning
  • Kolla efter svensk varningstext och bruksanvisning
  • Använd hellre för mycket än för lite solkräm och smörj flera gånger om dagen
  • Använd inte solskyddsprodukter om hållbarhetstiden gått ut, köp nytt i stället! Förvara produkten svalt och mörkt för att inte äventyra UV-skyddet.

Relaterad information


Använd solkräm som komplement

Använd solskyddskrämer med rätt märkning på rätt sätt

Hälsosam nystart på året med hjälp av en app? Var lite vaksam!

Startar tillsynsaktiviteter mot tillverkare av medicinteknisk programvara

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Du behöver smörja in dig ordentligt med solskyddsprodukten innan du går ut i solen och upprepa insmörjning flera gånger under dagen för att få utlovat skydd.
Du behöver smörja in dig ordentligt med solskyddsprodukten innan du går ut i solen och upprepa insmörjning flera gånger under dagen för att få utlovat skydd.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Viktigt att vara noggrann när man köper receptbelagd medicin på nätet8.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Att många svenskar köper medicin och andra apoteksvaror på nätet är tydligt i flera branschsammanställningar, exempelvis senaste e-barometern. När Novus på uppdrag av Läkemedelsverket frågade 1000 personer om de har handlat receptbelagd medicin på nätet uppgav 33 procent att de köper sin receptbelagda medicin online, med recept från läkare. En procent har näthandlat receptbelagda mediciner utan recept.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum