Hörselskadades Riksförbund

I dag startar ”Vad sa-loppet" – för att stärka Sveriges hörselskadade

Dela
I dag startar Vad sa-loppet – ett ”roligt lopp på fullt allvar”, som pågår den 10-31 maj, till förmån för Sveriges hörselskadade. Med motion, hörseltips och lite humor vill Hörselskadades Riksförbund (HRF) sätta ljuset på hörselskadade och få fler att ta tag i sina hörselproblem.
Vad sa-loppet 2023. Foto: Peter Knutson/Hörselskadades Riksförbund (HRF)
Vad sa-loppet 2023. Foto: Peter Knutson/Hörselskadades Riksförbund (HRF)

Över 1,5 miljoner svenskar i alla åldrar har en hörselskada. Ändå är hörselskadade en relativt undanskymd grupp i samhället. Det är vanligt att hörselproblem bagatelliseras och förlöjligas, och många dröjer uppåt tio år med att söka hjälp.

– Med Vad sa-loppet vill vi ta död på fördomar, väcka engagemang och sprida kunskap. Vi vill avdramatisera och få fler att prata om sin hörselskada, förklarar HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam.

Allt från löprundor till dans

Vad sa-loppet är ett motionslopp som pågår överallt samtidigt, den 10-31 maj.

– Alla kan delta i Vad sa-loppet, nästan hur, var och när som helst. Det kan vara promenader i Smygehuk, cykellopp i Uppsala, linedance i Ånge, löprundor i Kalix eller tipspromenad på Gotland, förklarar Jenny Höglund, insamlings- och marknadschef på HRF.

– Det handlar inte om att prestera, utan om att delta och på så sätt bidra till att skapa synlighet och medvetenhet kring hörselskadade. Därför går det bra att komma med när som helst under maj månad. Både enskilda och företag kan starta lag på vadsaloppet.se – ända fram till kampanjens sista dag.

Bryter hörselskadades utanförskap

Vad sa-loppets intäkter går till Hörselskadades Riksförbund (HRF) och arbetet för att bryta hörselskadades utanförskap. Det handlar om att ge stöd och råd till hörselskadade och närstående, men också att påverka för mer textning, teleslingor och tolkning, bättre hörmiljö i skola och arbetsliv samt att få bort långa köer och orimliga kostnader för hörhjälpmedel.

Läs mer på vadsaloppet.se


Presskontakt:

Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se

Jenny Höglund, kampanjansvarig samt enhetschef Insamling och marknad, 0733-260 287, jenny.hoglund@hrf.se

Faktaruta: Hörselskadade i siffror

1,5 miljoner svenskar har en hörselnedsättning. Men cirka 500 000 har inte sökt hjälp eller ens testat sin hörsel. 

500 000 har hörapparater. Men det borde vara dubbelt så många. 

4 500 har cochleaimplantat (CI). Men uppskattningsvis 20 000 skulle kunna ha nytta av CI. För få vuxna med grav hörselnedsättning erbjuds CI-utredning.

700 000 hörselskadade är i yrkesverksam ålder. Men mer än hälften har inte sökt hörselvård eller ens testat hörseln. Hörmiljön är sällan en del av det lokala arbetsmiljöarbetet.

800 000 hörselskadade är pensionärer. Varannan över 75 år hör dåligt, men många får inte den hörselvård och tillgänglighet de behöver och hörselkompetensen inom vård- och omsorgsverksamheter är ofta låg. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Vad sa-loppet 2023. Foto: Peter Knutson/Hörselskadades Riksförbund (HRF)
Vad sa-loppet 2023. Foto: Peter Knutson/Hörselskadades Riksförbund (HRF)
Ladda ned bild
Vad sa-loppet 2023. Foto: Peter Knutson/Hörselskadades Riksförbund (HRF)
Vad sa-loppet 2023. Foto: Peter Knutson/Hörselskadades Riksförbund (HRF)
Ladda ned bild

Om

Hörselskadades Riksförbund
Hörselskadades Riksförbund
Box 1068
164 25 Kista

08-457 55 00http://www.hrf.se
Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en av världens största intresseorganisationer av och för hörselskadade. Vi arbetar för ett hörselsmart samhälle, där Sveriges 1,5 miljoner hörselskadade kan leva i full delaktighet och jämlikhet. HRF har 90-konto och verksamheten kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Läs mer på hrf.se

Följ Hörselskadades Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hörselskadades Riksförbund

Nu avskaffas Fritt val av hörapparater i Stockholm:  ”Äntligen stopp för ett havererat vårdsystem”14.11.2023 07:35:34 CET | Pressmeddelande

Nu är det klart att Region Stockholm avskaffar det hårt kritiserade hörselvårdssystemet ”Fritt val” i januari 2025. Och Hörselskadades Riksförbund (HRF) jublar. – Lättnaden är enorm. I tolv år har vi stöttat och tagit strid för förtvivlade människor som hamnat i kläm i detta system. Nu ska det äntligen få ett slut, säger Agneta Österman Lindquist, distriktsordförande för HRF Stockholms län.

Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet20.10.2023 12:21:20 CEST | Pressmeddelande

I morgon, lördag 21 oktober, är det Hörselskadades Dag runt om i landet, med aktiviteter på ett 30-tal orter. Men väntetider på över ett år kastar skugga över dagen på många håll. – Läget är akut. Nu måste landets regioner att kraftsamla för att komma till rätta med köerna, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum