CUPRA Sverige

CUPRA avslöjar namnet på sin urbana elbil: CUPRA Raval

Dela
Under bilmässan Automobile Barcelona avslöjade CUPRA att konceptbilen CUPRA UrbanRebel får namnet CUPRA Raval och kommer att produceras i Martorell från 2025.
  • CUPRA Raval bjuder in en ny generation som söker något annat: urbant, rebelliskt och 100% eldrivet
  • SEAT S.A. tillkännagav sitt historiskt bästa första kvartal med ett rörelseresultat på 144 miljoner euro
  • CUPRA premiärvisade även CUPRA Tavascan och den virtuella konceptbilen CUPRA DarkRebel för allmänheten på bilmässan Automobile Barcelona

Under bilmässans första dag bekräftade Wayne Griffiths, VD för SEAT och CUPRA, namnet på märkets framtida urbana elbil, CUPRA Raval. Namnet är en hyllning till stadsdelen Raval i hjärtat av Barcelona och som CUPRA och ROSALÍAs Abcdefg-kampanj redan givit ledtrådar om.

"Raval är en av de mest överraskande stadsdelarna av Barcelona. Och idag är vi stolta över att varumärkets framtida urbana elbil kommer att bära dess namn och representera dess anda. Precis som vi gjorde med CUPRA Born vill vi nu uttrycka essensen av Raval och fortsätta att inspirera världen från Barcelona”, förklarade Wayne Griffiths.

Det bästa första kvartalet i SEAT S.A.s historia

Samtidigt som SEAT S.A. tillkännagav namnet på sin framtida CUPRA-modell kunde man presentera de bästa resultaten för första kvartalet i företagets historia någonsin. Första kvartalet 2023 redovisade företaget ett rekordstort rörelseresultat på 144 miljoner euro, en ökning på 139 miljoner euro jämfört med föregående år. Företaget presenterade en omsättning på 3,6 miljarder euro, vilket motsvarar en ökning med 48% jämfört med de tre första månaderna 2022. Bakom dessa historiska siffror ligger framförallt CUPRA som driver tillväxten av företagets finansiella resultat.

Sedan lanseringen 2018 har CUPRA sålt mer än 300.000 bilar, vilket överträffar alla förväntningar. År 2022 nådde varumärket 4,4 miljarder euro i omsättning, 40% av företagets totala omsättning, och blev ett av de snabbast växande bilmärkena i Europa och Spanien. Årets siffror är också positiva med 46.600 sålda enheter under första kvartalet 2023, det är 83% fler än under samma period 2022.

Elbilen för en ny generation

"CUPRA Raval är inte bara ännu en bil. Det är en inbjudan till en ny generation, som förväntar sig något bättre. En urban, rebellisk och 100% eldriven bil, med sin egen karaktär och koppling till 'Gen Z'. Något som är mer känslomässigt, säger Wayne Griffiths.

Märket har skapat den mest radikala tolkningen av CUPRA i en urban elbil inspirerad av racingvärlden.

CUPRA Raval kommer att tillverkas vid SEAT S.A.s huvudkontor i Martorell. Företaget kommer att investera 3 miljarder euro i anläggningens omställning till produktion av elbilar från 2025, baserade på Volkswagen-koncernens MEB Small-plattform. SEAT S.A. leder Small BEV-klustret för olika märken inom koncernen.

Mer än ett namn

CUPRAs koppling till Barcelona, och specifikt med Raval, går längre än att bara låna några av stadsdelarnas namn till sina modeller.

”CUPRA vill vara en drivande kraft till förändring i stadsdelen. Av denna anledning pratar vi redan med institutioner och organisationer i Raval för att främja åtgärder som kommer att stödja unga människor”, tillade Griffiths.

Drömmar slår in

CUPRA hade också publik premiär för CUPRA Tavascan, märkets första 100% eldrivna SUV-coupé, på bilmässan Automobile Barcelona. Världspremiären för modellen hölls den 21 april i Berlin.

"Det är en dröm som gått i uppfyllelse som började för fyra år sedan på IAA Frankfurt Motor Show och som slutligen presenterades för några dagar sedan vid vårt Exponential Impulse-event. CUPRA Tavascan är en ny hjälte för en ny era.” sa Griffiths.

CUPRA DarkRebel, märkets virtuella konceptbil, presenterades också på Automobile Barcelona. "DarkRebel är den ultimata tolkningen av CUPRAs framtida design. Med DarkRebel vill vi visa att framtidens elbilar kan vara sexiga och provocerande”, säger Jorge Diez, designchef på CUPRA.

Hittills har mer än 100.000 användare redan konfigurerat sin DarkRebel genom ”Hyper Configurator”. Deras design kommer att påverka den framtida fysiska versionen av konceptbilen som kan anlända mycket snart.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

CUPRA är en okonventionell utmanare som förenar stimulerande design, elektrifiering och prestanda för att inspirera världen från Barcelona. CUPRA, som lanserades 2018, har sitt huvudkontor och racinggarage i Martorell, Barcelona, Dessutom har CUPRA ett världsomspännande återförsäljarnätverk.

CUPRA bevisar att elektrifiering och prestanda är en perfekt match, och 2022 nådde varumärket nya höjder med över 150 000 levererade fordon. Varje lansering av en ny modell har markerat en milstolpe när det gäller att definiera varumärkets karaktär, en utmanande och originell design: CUPRA Ateca, en unik modell i sitt segment, CUPRA Leon, den första elektrifierade modellen tack vare plug-in hybrid teknik, CUPRA Formentor, den första modellen som utvecklats exklusivt av märket, och företagets mest sålda fordon hittills; och CUPRA Born, märkets första 100 % elfordon,

CUPRA är FC Barcelonas officiella bil- och mobilitetspartner, World Padel Tours premiumsponsor och officiell sponsor för eSports Club Finetwork KOI. Tillsammans med märken som Primavera Sound och De Antonio Yachts, har de skapat CUPRAs lifestyleuniversum. CUPRA Tribe består av ett team av ambassadörer som vill vara den drivande kraften bakom förändring. Bland medlemmarna finns svenska motorsportstjärnan Klara Andersson, gatukonstnären TV-Boy, padellegenden Fernando Belasteguín, den tyske målvakten Marc ter Stegen och Ballon d'Or samt fotbollsfotbollsspelaren Alexia Putellas.

Följ CUPRA Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från CUPRA Sverige

CUPRA slår leveransrekord i Sverige med en ökning på 11%2.1.2024 16:18:10 CET | Pressmeddelande

Utmanarmärket CUPRA levererade totalt 4.068 personbilar under 2023 på den svenska marknaden, vilket är en ökning på 11 procent jämfört med 2022. 2023 blev därmed ett rekordår för CUPRA Sverige på en marknad där nyregistreringar av personbilar landade i en svag ökning på en halv procent jämfört med 2022 enligt Mobility Sweden. Storsäljaren CUPRA Formentor och elbilen CUPRA Born bidrog främst till försäljningsrekordet, tätt följd av CUPRA Leon som också presterat bra under året. Men det är inte bara försäljningsmässigt som CUPRA nått framgång på svenska marknaden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye