WWF

WWF kritiska till att Sverige inte stödjer EU:s avskogningslag

Dela
I dag, tisdag, väntas EU:s ministerråd rösta om att formellt godkänna avskogningslagen, vars syfte är att minska den globala avskogningen. Sverige uppges vara ett av de länder som inte kommer att rösta för lagförslaget. WWF välkomnar lagen och beklagar att inte Sverige röstar för.
EU blir först i världen med en lag som begränsar den globala avskogningen.Foto: WWF Brasilien
EU blir först i världen med en lag som begränsar den globala avskogningen.Foto: WWF Brasilien

– EU blir nu först i världen med en lag som begränsar den globala avskogningen, vilket är bra. Men det är sorgligt att det verkar som att Sverige inte kommer stödja beslutet i ministerrådet. Därmed sällar sig Sverige till de länder som upprepat motarbetar miljöarbetet i EU, dessutom under sitt eget ordförandeskap, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.  

I torsdags röstade EUs ministerråds förberedande organ Coreper om avskogningslagen och Sverige valde då att inte stödja förslaget. Ministerrådet ska rösta om förslaget i dag tisdag den 16 maj.

– Lagen är ett mycket viktigt steg med bland annat krav på att alla produkter som placeras på EUs marknad inte skall vara kopplade till avskogning och olaglig verksamhet. Förhoppningsvis kan det sätta press på resten av världen att följa efter, säger Per Larsson,skogsexpert på WWF.

Häromveckan klubbades en skärpning av EU-förordningen LULUCF som innebär att Sverige och andra EU-länder måste öka inbindningen av koldioxid i skog och jordbruksmark. Sverige motsatte sig denna förordning. Svenska regeringen har också aviserat att den är kritisk till förslaget på EU-lagstiftning om naturrestaurering, vars syfte är att återställa natur, som förstörts av bland annat industriellt fiske, jord- och skogsbruk.  

–Vi förlorar natur snabbare än någonsin. En miljon arter är hotade globalt och många ekosystem som vi är beroende av försvinner eller förstörs. Om Sverige även sätter sig emot restaureringsförordningen så befäster det bilden av att regeringen inte stödjer det viktiga natur- och klimatarbetet i EU, avslutar Gustaf Lind.

FAKTA Global avskogning
Enligt en studie ligger jordbrukets expansion bakom nästan 90 procent av den globala avskogningen. EU ansvarar för 16 procent av avskogningen kopplat till internationell handel av råvaror som exempelvis soja, palmolja och nötkött.

FAKTA LULUCF -förordningen
LULUCF står för “Land Use, Land Use Change and Forestry” och är en förordning som styr utsläpp och upptag av koldioxid kopplade till skog och mark.

Kontakter

Bilder

EU blir först i världen med en lag som begränsar den globala avskogningen.Foto: WWF Brasilien
EU blir först i världen med en lag som begränsar den globala avskogningen.Foto: WWF Brasilien
Ladda ned bild
Gustaf Lind, generalsekreterare WWF.
Gustaf Lind, generalsekreterare WWF.
Ladda ned bild
Per Larsson, skogsexpert WWF.
Per Larsson, skogsexpert WWF.
Ladda ned bild

Om

WWF
WWFVärldsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer.

Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.

Följ WWF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WWF

Tuffare för Östersjöströmming och torsk från Barents hav – rött ljus i fiskguiden28.9.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Östersjöns ekosystem är i obalans och många matfiskar är hårt pressade. Strömmingen i Östersjön får nu rött ljus på grund av överfiske och krympande bestånd. Torsk från Barents hav och Norska havet som är bottentrålad hamnar också på rött ljus. Ett positivt undantag i Östersjön är braxen som får grönt ljus. Ljusare ser det också ut för vissa sik-och löjromsfisken i USA som hamnar på grönt. Det avslöjar WWFs Fiskguiden 2023 som presenteras idag.

Ny rapport: Strömmande vatten är mer än kilowattimmar27.9.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag släpper Naturskyddsföreningen och WWF en rapport som sätter ljuset på de värden och nyttor i strömmande vatten som är viktiga för naturen och oss människor, och som bör vägas in vid omprövningen av vattenkraften. När regeringen pausade omprövningen i vintras var enbart konsekvenserna för elförsörjningen i fokus och i uppdraget till myndigheterna ingick enbart de värden som är kopplade till elproduktionen.

PRESSINBJUDAN Lansering av Fiskguiden 2023: Hur mår våra matfiskar?22.9.2023 10:37:47 CEST | Pressmeddelande

Vilka matfiskar får grönt, gult eller rött ljus? Det avslöjas i Fiskguiden 2023, WWFs konsumentguide för fisk och skaldjur som betygsätter fisken med trafikljusens färger. Fiskguiden, som haft stor påverkan på konsumenter, matbranschen och beslutsfattare, lanserades första gången 2002. I år är det den 21:a utgåvan. I Sverige består huvuddelen av vår sjömatskonsumtion av ett fåtal arter som torsk, räka, sill/strömming, tonfisk, sej och odlad lax. Genom att variera vad vi äter kan vi minska fisketrycket på redan ansträngda fiskbestånd och marina livsmiljöer.