Gemensam språksatsning på samiska språk startar
Samiska språk är urfolksspråk i Sverige och i Sápmi men på grund av bland annat brist på lärare och tolkar är språkens överlevnad hotad. Samiskt språkcentrum, Samernas utbildningscentrum och Folkuniversitetet påbörjar nu en gemensam satsning för att stärka språkarbetarna, initialt med en introduktionshelg för samiska tolkar.
Efterfrågan på tolkar och översättare är stor och för att öka antalet tolkar behövs riktade insatser. En introduktionskurs för den som är intresserad av att prova på tolkning som yrke blir det första steget.
- Utbildning i tolkning och översättning i samiska har länge efterfrågats och att det nu blir av är mycket positivt, säger Sylvia Sparrok på Samiskt språkcentrum.
Introduktionshelgen går av stapeln 25-26 mars i Umeå och leds av Miliana Baer, en av få auktoriserade tolkar i samiska. Den utgör startskottet för en större satsning som även omfattar möjligheten att prova på att tolka på Sametingets sammankomster, och kurser i simultantolkning och översättning.
Det finns även en stor efterfrågan på språkkurser i samiska, men det är svårt att hitta cirkelledare. Därför planeras också för en cirkelledarutbildning i samiska språk.
Riktade medel från Folkbildningsrådet har varit del i att göra projektet möjligt.
- Vi har länge haft ambitionen att komma igång med kurser i samiska och är väldigt glada för att det här samarbetet, säger Eva Andreasson, utbildningsledare på tolkutbildningen på Folkuniversitetet. Det finns mycket att göra, och ett stort engagemang för de här frågorna. Som folkbildare är det precis sånt här som vi vill jobba med.
Idag används tolkar i samiska framför allt vid konferenstolkning, i domstolsväsendet, i Sametinget och på andra möten som arrangeras i Sapmí. Det möjliggör för deltagarna att tala samiska i samtalen, och bli förstådd av deltagare som talar ett annat samiskt språk eller enbart svenska – en viktig förutsättning för att samiskan ska fortsätta utvecklas och leva vidare. Tolkar används också inom sjukvården, framför allt för äldre som tappat sin svenska på grund av demens.
För mer information, kontakta:
Eva Andreasson
Utbildningsledare tolkutbildning på Folkuniversitetet
eva.andreasson@folkuniversitetet.se
063-6605575
Elena Valkepää
Utvecklingsstrateg på Samernas utbildningscentrum
elena.walkeapaa@samernas.se
0971-440 05
Sylvia Sparrok
Språkkonsulent på Samiskt språkcentrum
sylvia.sparrock@sametinget.se
063-150856
Relaterade länkar
Om oss
Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning över hela landet. Det är bildat av de fem stiftelserna Kursverksamheten vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Lunds respektive Umeå universitet. Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från politiska, religiösa, kommersiella och fackliga intressen.
Följ Folkuniversitetet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Folkuniversitetet
Folkuniversitetet får förtroendet att bedriva sfi och vuxenutbildning i Östersund31.10.2024 08:34:44 CET | Pressmeddelande
Folkuniversitetet har med stolthet vunnit uppdraget att bedriva svenska för invandrare (sfi) och grundläggande vuxenutbildning i Östersunds kommun.
KONST KAFFE KAKA, ny föreläsningsserie om konst och arkitektur som tar avstamp i Folkuniversitetets norrländska konstskatt22.10.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
Folkuniversitetet i Umeå lanserar KONST KAFFE KAKA, en ny folkbildande föreläsningsserie där konst, arkitektur och njutning möts. Under sex fredagseftermiddagar erbjuds besökare en personlig konstvisning, en fördjupande föreläsning och ett godare ekologiskt bakverk. Platsen är det historiska huset på Nygatan 43 i Umeå, en byggnadsminnesmärkt byggnad från 1950-talet.
Invigning av folkhögskolefilial i Gottsunda1.10.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Det är med stor glädje vi arrangerar invigning av Södra Folkhögskolan i Uppsala, en filial till Södra Stockholms Folkhögskola. Tisdagen den 8 oktober kl. 16:00 äger invigningen rum. Landshövding Stefan Attefall klipper bandet och sen firar vi att vi redan varit igång i en månad.
Folkuniversitetet utökar – tar plats i Kräftriket25.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att Folkuniversitetet flyttar in i Kräftriket vid Brunnsviken på Norra Djurgården. Folkuniversitetet utökar sin verksamhet och skapar en ny samlingspunkt för kultur och folkbildning i Stockholm. Från och med höstterminen 2025 flyttar en rad konst- och kulturutbildningar samt en bred kursverksamhet in i två befintliga byggnader på området.
Johanna Flanke ny stiftelserektor för Folkuniversitetet, Region väst16.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Johanna Flanke tillträder i dag 16 september tjänsten som stiftelserektor och vd för Folkuniversitetet, Region väst.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum