Blodomloppet

Blodomloppet Uppsala bryter mörka trenden

Dela
Löparna hittar tillbaka till Blodomloppet i Uppsala. Med två veckor kvar till att Sveriges största motionsloppsserie stannar till i staden är över 7 000 löpare anmälda - redan nu betydligt fler än totala antalet deltagare 2022. "Vi märker att fler företag och organisationer är intresserade av att delta i år än 2022 vilket är kul!" säger Linus Otto Boyer från arrangören Upsala IF.

Liksom hela motionslopps-Sverige tappade Blodomloppet nästan varannan deltagare efter pandemin nationellt. Men nu verkar trenden brytas. Loppet i Uppsala 30 maj har redan samlat ihop betydligt fler deltagare än 2022 med två veckor kvar till start. I nuläget är 7 163 löpare anmälda.

- Vi arbetar hårt för att ta oss tillbaka till det antal löpare vi hade innan pandemin. Vi märker att fler företag och organisationer är intresserade av att delta i år än 2022 vilket är kul! Sen är det fortfarande en bit kvar till siffrorna rekordåret 2019, säger Linus Otto Boyer.

Blodomloppet har funnits sedan 1993 och arrangeras i dag på 19 olika orter runtom i landet. GeBlod finns på plats för att rekrytera nya blodgivare. Loppet är det enskilt viktigaste arrangemanget för dem att synas.

- Det är det absolut viktigaste med Blodomloppet - att vi tillsammans ökar antalet blodgivare i landet, säger Boyer.

Masoud överlevde Diskoteksbranden - är nu nationell ambassadör

En som ska springa loppet, det är Masoud Owji - som är Blodomloppets nationella ambassadör i år. Owji var nära att mista livet i samband med den stora diskoteksbranden på Backaplan i Göteborg 1998 där 63 personer omkom.

Masoud fick stora brännskador och spenderade ungefär ett år på sjukhus. Han kunde överleva mycket tack vare att han fick stora mängder blod under en längre tid. I dag lever han för löpning, och siktar på att springa nästan alla Blodomloppet maj-september.

– Jag springer för att uppmärksamma hur viktig blodgivningen är, och för att jag älskar att springa lopp. Jag får inte ge blod personligen på grund av mina skador. Man måste ha minst två ställen man kan dra blod ifrån, och det uppfyller inte jag. Så då hjälper jag till så här i stället, säger Owji.

Läs en längre intervju med Masoud Owji här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Blodomloppet är ett motionslopp som arrangeras på 21 orter runt om i landet och på distans. Syftet är detsamma, att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen och främja en hälsosam livsstil. Promenera, jogga eller spring 5 eller 10 kilometer tillsammans med vänner och arbetskamrater.

Följ Blodomloppet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Blodomloppet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum