Födande kvinnor uppskattar bad och lustgas som smärtlindring

– Vi ser stora fördelar med att bada under förlossningen. Det varma vattnet bidrar till att kvinnan känner sig lugn och kan hantera sammandragningarna på ett bra sätt. Det innebär ofta att förlossningsarbetet blir kortare och att kvinnan får en positiv upplevelse av födandet, säger Åsa Edström, avdelningschef på förlossningen, Akademiska sjukhuset.
I samband med en renovering senvåren 2021 fick förlossningen två moderniserade salar med badkar. Sedan dess kan kvinnor erbjudas bad under förlossningen, eventuellt i kombination med lustgas som alternativ smärtlindring.
Enligt Åsa Edström är födande kvinnor mycket positiva till valmöjligheterna. Vissa kvinnor väljer att ligga en stund i vattnet för avslappning vilket inte alltid innebär att de även föder i vattnet. Hon poängterar att det är kvinnan som bestämmer var och hur hon vill föda.
– Vi är stolta över att nu kunna erbjuda bad som ytterligare ett verktyg. Förhoppningen är att fler kvinnor ska få tillgång till vattenfödsel om de så önskar. Att använda vatten som smärtlindring är en gammal metod som förr i tiden var det enda kvinnan kunde få i smärtlindringssyfte, framhåller Åsa Edström och fortsätter:
– Att bada i kombination med lustgas är positivt för kvinnan. Att kunna röra sig med lätthet i vattnet underlättar förlossningen på flera sätt. Även partners upplevelse är oftast positiv eftersom de ser att kvinnan har det bra. Generellt sett skattar kvinnor som fött i badet sin förlossning högt.
Antalet barn som föds på Akademiska sjukhuset ligger på cirka 4 000 per år, det vill säga runt 12 barn per dygn. Den vanligaste formen av smärtlindring vid förlossning är bäckenbottenbedövning (PDB).Bristningar kan bedövas med lokalbedövningsspray och ibland kan mindre bristningar bedövas med lokalbedövning som injiceras direkt i vävnaden.
– Vi ser att antalet ryggbedövningar har ökat över tid, antagligen för att det är mer tillgängligt än tidigare, men även för att kvinnans inställning till födande och smärta förändrats, förklarar Åsa Edström.
Vid införandet av vattenfödsel utbildades personalen med hjälp av barnmorska från Göteborg som var på Akademiska några dagar. Från början var det endast en liten grupp med barnmorskor och undersköterskor som kunde bistå vid vattenfödslar, men personalen har utbildats kontinuerligt så att fler ska känna sig trygga och kunna hjälpa till. I dag finns i princip alltid någon barnmorska med på varje pass som kan vara med på en vattenfödsel.
För mer information/intervju, kontakta:
Åsa Edström, avdelningschef förlossningen, Akademiska sjukhuset;
072-202 45 16, asa.edstrom@akademiska.se
Hanna Waernér, biträdande verksamhetschef kvinnosjukvård, Akademiska sjukhuset;
070-611 50 78, hanna.waerner@akademiska.se
Nyckelord
Bilder


Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
PET-scanning ger snabbare och mer träffsäker diagnos vid aggressiv bröstcancer1.10.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Närmare 15 procent av kvinnor med bröstcancer har en så kallad HER2-positiv variant. Den är mycket aggressiv om den inte behandlas med särskilda mediciner i kombination med cytostatika. En studie vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet visar att en ny metod för diagnostik, där patienten får en liten dos med små proteiner laddade med radioaktiva ämnen, ger snabbare och säkrare svar än traditionell biopsi. Detta uppmärksammas i samband med bröstcancerdagen 1 oktober.
Forskare: Autolog blodstamcellstransplantation är säker och bör användas oftare vid aktiv ms26.9.2023 08:45:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan 2010 har cytostatika och autolog blodstamcelltransplantation, där stamceller tas från patientens eget blod, använts som behandling av ms i Sverige. Dock har osäkerhet funnits om hur behandlingen fungerar över tid. En ny Uppsalastudie visar att behandlingen kan ges på ett säkert sätt inom vanlig sjukvård. Forskarna anser att den bör inkluderas som en standardbehandling vid aktiv ms.
Forskare efterlyser ökad sparsamhet vid strålbehandling av hjärntumörer hos barn21.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Barn som strålbehandlas för hjärntumör löper högre risk än vuxna att på sikt drabbas av nedsatta kognitiva funktioner. Det hänger samman med att barns hjärnor är känsligare för strålbehandling eftersom hjärnan inte är fullt utvecklad. Enligt en studie från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet skulle bieffekterna av strålbehandlingen kunna bli mindre om man ger lägre stråldos till riskorgan och strukturer som är viktiga för neurokognitiva nätverk såsom synnerven, hippocampus och lillhjärnan.
Nya immunterapier mot lymfom inger hopp15.9.2023 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Allt fler tumörsjukdomar i lymfsystemet (lymfom) kan behandlas med immunterapi. I våras godkändes CAR-T-celler som behandling vid återfall i mantelcellslymfom och studier pågår med bispecifika antikroppar. I praktiken innebär det att patienter redan kommer i fråga för sådana immunterapier. Framstegen uppmärksammas med anledning av internationella lymfomdagen 15 september.
Akademiska bidrar till införande av ny pacemakerteknik i Polen12.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under 35 år har Akademiska sjukhuset opererat in diafragmal pacemaker på över 40 patienter. Sjukhuset är ett av få centra i Europa med stor erfarenhet av denna behandlingsmetod. Sedan 2006 har, utöver patienter från Sverige, även patienter från Estland, Danmark, Norge, Polen, Ungern och England opererats med DP. Nu har ett samarbete inletts med neurokirurger vid Copernicussjukhuset i Gdansk för att införa operationstekniken i Polen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum