WWF

380 nya arter funna i Mekongregionen

Dela
En ödla som ändrar färg, en fladdermus med tjocka tummar, en giftig orm som fått sitt namn efter en kinesisk mytomspunnen gudinna och en trädgroda med hud som liknar tjock mossa. Det är några av de 380 nya arter som beskrivits av forskare i den biologiskt rika Mekongregionen under 2021 och 2022, enligt en ny WWF-rapport.
Den kambodjanska blåfärgade agamödlan, Calotes Goetzi ändrar färg som en försvarsmekanism. Foto: Henrik Bringsoe
Den kambodjanska blåfärgade agamödlan, Calotes Goetzi ändrar färg som en försvarsmekanism. Foto: Henrik Bringsoe

Det är fantastiskt att forskarna fortsätter att hitta så många nya arter. Men eftersom flera av dem redan är utrotningshotade, uppmanar WWF regeringarna i denna region att öka skyddet för dessa fantastiska varelser och deras livsmiljöer, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF. 

Rapporten, som WWF tagit fram, heter New Species Discoveries -22 Report. Den innehåller information om de nya arterna som hundratals forskare från universitet, naturvårdsorganisationer och forskningsinstitut beskrivit för vetenskapen de senaste två åren. De har tillsammans upptäckt 290 växter, 19 fiskar, 24 groddjur, 46 kräldjur och ett däggdjur i Kambodja, Laos, Myanmar, Thailand och Vietnam.

Det innebär att det totala antalet arter som hittats i Mekong-regionen sedan 1997 nu är uppe i 3 389 arter. I denna region har djurens livsmiljöer försvunnit snabbt eftersom skogarna huggits ned och en storskalig industrialisering har satt hård press på regionens naturresurser. En stor del av de däggdjur som bara finns på denna plats är globalt hotade.

Även om dessa nyupptäckta arter är nya för vetenskapen har de troligen funnits i Mekong-regionen i miljontals år. Det är en tydlig påminnelse om att de funnits där väldigt länge innan oss människor. Därför har vi också en skyldighet att göra allt för att stoppa utrotningen och skydda deras livsmiljöer, säger Louise Carlsson, naturvårdsexpert på WWF. 

Enligt Living Planet Report 2022 har bestånden av vilda ryggradsdjur i världen i snitt minskat med 69 procent mellan 1970 och 2018. I Mekongländerna samarbetar WWF med statliga, ideella och privata samarbetspartners för att utöka skyddet av hotade arter och deras livsmiljö.

WWF arbetar bland annat med att skydda ikoniska arter som asiatiska elefanter, Irrawaddy-delfiner och tigrar, liksom skogar, floder och hav som djuren är beroende av. För att stoppa utrotningen av vilda djur, arbetar WWF med att få till bättre och fler skyddade områden, stoppa illegala marknader och näthandel med vilda djur samt den ekonomiska brottslighet som följer med den. 

Några av höjdpunkterna i rapporten:

• Den kambodjanska blåfärgade (blue-crested) agamen, Calotes Goetzi,en aggressiv ödla som ändrar färg som en försvarsmekanism. Den har hittats nära en arkeologisk plats från Angkortiden.

• Hayes’ thick thumbed myotis , en musörad fladdermus i släktet myotis med stora tummar. Det blev en ny art efter att man hittat ett exemplar på ett ungerskt museum, som funnit där i 20 år.

• Khois mossgroda, theloderma Khoii, är ett stort, spektakulärt och mossgrönt fynd. Färgen hjälper den att smälta in i lavar och den mossbeklädda steniga, lummiga bakgrunden.

• Suzhens krait, Bungarus Suzhenae, är en extremt giftig orm, som fått sitt namn efter Bai Su Zhen. Hon är en ormgudinna från en kinesisk myt som kallas Legenden om den vita ormen.

• En vintergrön Mini-orkidé, dendrobiumDendrobium fuscifaucium harär en mini-orkidé med lysande rosa och klargul färg som gör att de liknar de populära karaktärerna i Mupparna.

Cleyera bokorensis är som hotas av en nyetablering i Kambodja i form av kasino, dammar och bostadsområde.

• Vietnams thailändska krokodilsalamander, tylototriton Thaiorum.Den är hotad av såväl expansion av jordbruket som skogsavverkning. Dessutom används delar av dessa salamandrar som ett traditionellt botemedel mot buksmärtor och parasitinfektioner.

• Thailands nya geckoödla (bent-toed gecko)Cyrtodactylus Rukhadeva har fått sitt namn efter en mytisk trädnymf – Rukha Deva – som lever i träd och skyddar skogarna. Den upptäcktes i Tenasserimbergen som gränsar till Myanmar.

• En ny art av geckoödla har upptäckts i Laos huvudstad Vientiane, och även denna ödlas hemvist håller på att försvinna på grund av byggprojekt.

• En semiakvatisk orm, Hebius terrakarenorum, har hittats i Dawna-Tenasserim-landskapet mellan Thailand och Myanmar. Den är 650 mm lång och identifierades genom att man hittat överkörda exemplar som samlats in under ett decennium och några foton. 

Läs rapporten här: Se rapport från 2020 här.

Ange fotograf på de bilder som är märkta med namn!

För frågor, kontakta:

Louise Carlsson, naturvårdsexpert WWF, 070-6038464

louise.carlsson@wwf.se

Pressjour: press@wwf.se, tel 08-546 57 500

Bilder

Den kambodjanska blåfärgade agamödlan, Calotes Goetzi ändrar färg som en försvarsmekanism. Foto: Henrik Bringsoe
Den kambodjanska blåfärgade agamödlan, Calotes Goetzi ändrar färg som en försvarsmekanism. Foto: Henrik Bringsoe
Ladda ned bild
Hayes’ thick thumbed myotis , en musörad fladdermus i släktet myotis med stora tummar. Hittades på museum. Foto: Gabor Csorba
Hayes’ thick thumbed myotis , en musörad fladdermus i släktet myotis med stora tummar. Hittades på museum. Foto: Gabor Csorba
Ladda ned bild
Cyrtodactylus kulenensis
Cyrtodactylus kulenensis
Ladda ned bild
Khois mossfärgade groda
Khois mossfärgade groda
Ladda ned bild
Dendrobium fuscifaucium är en mini-orkidé.
Dendrobium fuscifaucium är en mini-orkidé.
Ladda ned bild
Louise Carlsson, naturvårdsexpert WWF.
Louise Carlsson, naturvårdsexpert WWF.
Ladda ned bild

Om

WWF
WWFVärldsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer.

Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.

Följ WWF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WWF

Tuffare för Östersjöströmming och torsk från Barents hav – rött ljus i fiskguiden28.9.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Östersjöns ekosystem är i obalans och många matfiskar är hårt pressade. Strömmingen i Östersjön får nu rött ljus på grund av överfiske och krympande bestånd. Torsk från Barents hav och Norska havet som är bottentrålad hamnar också på rött ljus. Ett positivt undantag i Östersjön är braxen som får grönt ljus. Ljusare ser det också ut för vissa sik-och löjromsfisken i USA som hamnar på grönt. Det avslöjar WWFs Fiskguiden 2023 som presenteras idag.

Ny rapport: Strömmande vatten är mer än kilowattimmar27.9.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag släpper Naturskyddsföreningen och WWF en rapport som sätter ljuset på de värden och nyttor i strömmande vatten som är viktiga för naturen och oss människor, och som bör vägas in vid omprövningen av vattenkraften. När regeringen pausade omprövningen i vintras var enbart konsekvenserna för elförsörjningen i fokus och i uppdraget till myndigheterna ingick enbart de värden som är kopplade till elproduktionen.

PRESSINBJUDAN Lansering av Fiskguiden 2023: Hur mår våra matfiskar?22.9.2023 10:37:47 CEST | Pressmeddelande

Vilka matfiskar får grönt, gult eller rött ljus? Det avslöjas i Fiskguiden 2023, WWFs konsumentguide för fisk och skaldjur som betygsätter fisken med trafikljusens färger. Fiskguiden, som haft stor påverkan på konsumenter, matbranschen och beslutsfattare, lanserades första gången 2002. I år är det den 21:a utgåvan. I Sverige består huvuddelen av vår sjömatskonsumtion av ett fåtal arter som torsk, räka, sill/strömming, tonfisk, sej och odlad lax. Genom att variera vad vi äter kan vi minska fisketrycket på redan ansträngda fiskbestånd och marina livsmiljöer.