Cancerfonden

Cancerfondens forskningsnämnd får ny ordförande

Dela
Professor Malin Sund, vid Umeå universitet, efterträder professor Klas Kärre, som ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd. Valet av ny ordförande skedde på Cancerfondens huvudmannamöte som hölls onsdagen den 24 maj.
Malin Sund är ny ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd. Foto: Sanna Percivall
Malin Sund är ny ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd. Foto: Sanna Percivall

– Att efterträda Klas - en cancerforskare med internationell stjärnglans – är självklart en stor ära, men också förknippat med stort ansvar. Jag ser mycket fram emot att få medverka till att fortsätta utveckla forskningsnämndens viktiga arbete, säger Malin Sund.

Cancerfondens forskningsnämnd har till uppgift att bedöma alla de ansökningar om forskningsanslag som kommer in och därefter besluta om finansiering av de projekt som anses ha störst chans att nå framgångsrika resultat.

Under 2022 delade Cancerfonden ut hela 900 miljoner kronor till svensk cancerforskning. En kraftig ökning jämfört med föregående års 851 miljoner kronor. Cancerfonden närmar sig nu det långsiktiga målet att dela ut en miljard kronor om året till svensk cancerforskning, för att på så sätt skynda på en utveckling som leder till att färre drabbas, fler botas från sin cancer, eller kan leva ett långt liv med god livskvalitet. 

Eva Hellström Lindberg ingår i valberedningen och har lett arbetet med att hitta en ny ordförande för forskningsnämnden.

– Malin har publicerat över 200 vetenskapliga artiklar och är en högt citerad internationell cancerforskare med bred förankring över hela fältet. Jag är mycket glad att valet till slut föll på henne som ny ordförande, säger Eva Hellström Lindberg.

Malin Sund har disputerat inom molekylärbiologi, är klinisk specialist i kirurgi med fokus på cancerkirurgi och professor i kirurgi vid Umeå universitet och Helsingfors Universitetssjukhus. Hon är också överläkare i kirurgi vid Norrlands universitetssjukhus och har bland annat forskat på cancer i bukspottskörteln.

Avgående professor Klas Kärre är sedan 1994 professor i molekylär immunologi vid Institutionen för Mikrobiologi, Tumör- och Cellbiologi vid Karolinska Institutet. Han bedriver forskning inom grundläggande och tillämpad immunologi med inriktning mot transplantation och cancer.

Kontakter

Bilder

Malin Sund är ny ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd. Foto: Sanna Percivall
Malin Sund är ny ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd. Foto: Sanna Percivall
Ladda ned bild

Om

Cancerfonden
CancerfondenCancerfondens vision är att besegra cancer.

Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Vi är en av de största finansiärerna av svensk cancerforskning. Sedan 1951 har vi delat ut nära 14 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige. Överlevnaden i cancer har mer än fördubblats under samma tid.  

 

Följ Cancerfonden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden