Cancerfondens forskningsnämnd får ny ordförande
– Att efterträda Klas - en cancerforskare med internationell stjärnglans – är självklart en stor ära, men också förknippat med stort ansvar. Jag ser mycket fram emot att få medverka till att fortsätta utveckla forskningsnämndens viktiga arbete, säger Malin Sund.
Cancerfondens forskningsnämnd har till uppgift att bedöma alla de ansökningar om forskningsanslag som kommer in och därefter besluta om finansiering av de projekt som anses ha störst chans att nå framgångsrika resultat.
Under 2022 delade Cancerfonden ut hela 900 miljoner kronor till svensk cancerforskning. En kraftig ökning jämfört med föregående års 851 miljoner kronor. Cancerfonden närmar sig nu det långsiktiga målet att dela ut en miljard kronor om året till svensk cancerforskning, för att på så sätt skynda på en utveckling som leder till att färre drabbas, fler botas från sin cancer, eller kan leva ett långt liv med god livskvalitet.
Eva Hellström Lindberg ingår i valberedningen och har lett arbetet med att hitta en ny ordförande för forskningsnämnden.
– Malin har publicerat över 200 vetenskapliga artiklar och är en högt citerad internationell cancerforskare med bred förankring över hela fältet. Jag är mycket glad att valet till slut föll på henne som ny ordförande, säger Eva Hellström Lindberg.
Malin Sund har disputerat inom molekylärbiologi, är klinisk specialist i kirurgi med fokus på cancerkirurgi och professor i kirurgi vid Umeå universitet och Helsingfors Universitetssjukhus. Hon är också överläkare i kirurgi vid Norrlands universitetssjukhus och har bland annat forskat på cancer i bukspottskörteln.
Avgående professor Klas Kärre är sedan 1994 professor i molekylär immunologi vid Institutionen för Mikrobiologi, Tumör- och Cellbiologi vid Karolinska Institutet. Han bedriver forskning inom grundläggande och tillämpad immunologi med inriktning mot transplantation och cancer.
Kontakter
Ellinor PrawitzCancerfonden
Tel:076 111 42 19ellinor.prawitz@cancerfonden.seBilder
Om
Cancerfondens vision är att besegra cancer.
Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Vi är en av de största finansiärerna av svensk cancerforskning. Sedan 1951 har vi delat ut nära 14 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige. Överlevnaden i cancer har mer än fördubblats under samma tid.
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Ny expertkommitté ska granska Sveriges cancerarbete15.6.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
EU:s cancerplan stakar ut mål för hur EU:s medlemsländer bör arbeta för att färre ska drabbas av cancer, fler ska överleva, och kunna leva ett gott liv under och efter en behandling. Nu tillsätter Cancerfonden en expertkommitté som ska granska Sveriges arbete med att genomföra cancerplanen i Sverige.
Cancerfonden träffar Gävleborgs regionpolitiker för att prata ojämlik cancervård13.6.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
För att besegra cancer måste cancerklyftorna i Sverige minska. Idag träffar Cancerfonden Region Gävleborgs politiker för att diskutera de ojämlika förutsättningarna för att upptäcka och överleva cancer för boende i region Gävleborg.
Cancerklyftan i Sverige: så ser det ut i Västra Götalandsregionen2.6.2023 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
För att besegra cancer måste cancerklyftorna i Sverige minska. Idag besöker Cancerfonden Västra Götalandsregionens politiska styre för att diskutera de ojämlika förutsättningarna för att upptäcka och överleva cancer för boende i regionen.
Vad säger du till någon som blivit allvarligt sjuk?1.6.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vad skulle du säga till någon som blivit allvarligt sjuk? En ny undersökning från Demoskop på uppdrag av Cancerfonden visar att fyra av tio tycker det är jobbigt och svårt att bemöta någon på jobbet eller i sociala sammanhang som fått ett allvarligt sjukdomsbesked. Av de som drabbats av en allvarlig sjukdom upplever också fyra av tio att de har mindre kontakt med omgivningen.
Cancerklyftan i Sverige: så ser det ut i region Norrbotten29.5.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
För att besegra cancer måste cancerklyftorna i Sverige minska. Idag besöker Cancerfonden Region Norrbottens politiska styre för att diskutera de ojämlika förutsättningarna för att upptäcka och överleva cancer för boende i regionen.