Umeå kommun

Inbjudan till pressvisning av utställning: Mia Rogersdotter Gran I tidens løp

Dela
2021 hittar Mia Rogersdotter Gran en anteckningsbok från 2014 med noteringen: ”Jag drömde att jag var Hanna Resvoll Holmsen”. Drömmen minns hon inte längre, men anteckningen skulle bli ingången till utställningen I tidens løp. 3 juni - 24 september 2023, Umeå konsthall. Pressvisning hålls torsdag den 1/6, klockan 10:30 i Umeå konsthall, plan 3 i Väven. Varmt välkomna!
©Mia Rogersdotter Gran/Bildupphovsrätt 2023
©Mia Rogersdotter Gran/Bildupphovsrätt 2023

Hanna Resvoll Holmsen (1873–1943) var en av de första som forskade inom botanik i Norge. Hon reste ofta själv på fältresor i arktiska och subarktiska områden. Under två somrar tältade hon bland annat på Svalbard dit hon reste med en expedition som finansierades av Prins Albert I av Monaco. Hon hade oftast med sig en kamera och fotograferade flitigt. Fotografiet skulle följa henne under hela hennes yrkesverksamma karriär. I Norge anses Resvoll Holmsen som en pionjär inom tidigt färgfotografi.

Med ett tidsspann på 110 år möts konstnären Mia Rogersdotter Gran och botanikern på Varangerhalvön i nordöstra Norge. Där tillbringade Hanna Resvoll Holmsen sensommaren 1909 med kamera, tält och blompress. Det måste ha varit en tung packning. Mia Rogersdotter Gran reste runt i samma område med sin familj 2019. I Oslo Nasjonalbibliotek finns Resvoll Holmsens fotografier arkiverade. Genom informationen i arkivet börjar Rogersdotter Gran utforska deras gemensamma blick på naturen och hur förutsättningarna förändrats för dem som yrkeskvinnor under det sekel som förflutit mellan deras besök på halvön.

Förutom Resvoll Holmsens naturvetenskapliga forskning och hennes fotografier, så lämnade hon också efter sig diktsamlingen I tidens løp som blivit titeln på den här utställningen. Titeln kan översättas till svenska som tidens gång.

Mia Rogersdotter Gran är född 1987 i Luleå och är idag verksam som konstnär i Umeå. Hon har en masterexamen i fotografi från HDK-Valand i Göteborg 2021 och en kandidatexamen i konst från Konstfack i Stockholm 2015. Det var under en utbytestermin vid Kunstakademiet i Tromsø 2014 som hon hörde talas om Hanna Resvoll Holmsen för första gången. Rogersdotter Gran arbetar fritt mellan fotografi, video och text. Hon är intresserad av att utforska samtida begrepp som natur, landskap och identitet. Mia Rogersdotter Gran har tidigare ställt ut på Centrum för fotografi (2022), Röda Stens konsthall (2021), Luleå Konsthall (2021) och Kungsbacka konsthall (2023). 2020 gav hon ut fotoboken Ädno/Älven/The River och hon finns representerad bland annat hos Statens Konstråd.

 

 

Nyckelord

Kontakter

Kontaktperson för pressvisningen i Umeå konsthall:
Anja Boman, konstsekreterare
Kulturförvaltningen, Umeå kommun
anja.boman@umea.se, 070 - 388 34 74

Bilder

©Mia Rogersdotter Gran/Bildupphovsrätt 2023
©Mia Rogersdotter Gran/Bildupphovsrätt 2023
Ladda ned bild

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå konsthall

 

Med uppdraget att stärka den lokala konstscenen och skapa förutsättningar för yrkesverksamma konstnärer att verka i Umeå, ligger konsthallens fokus på konstnärerna i närområdet tillsammans med ett urval av samtida svenska och internationella utövare.

Vi vill skapa förutsättningar för upplevelser som speglar olika idéer och arbetssätt inom det samtida bild- och formområdet. Med syftet att engagera och ge ingångar till aktuella utställningar och projekt, samarbetar vi både inom Väven, med andra institutioner, föreningar och enskilda utövare.

Med en verksamhet som länkar samman konst och pedagogik, vill vi vara både inkluderande och utmanande, där olika människors erfarenhet tas till vara för att skapa upplevelser och dialog.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum