Blodomloppet

Överlevde diskoteksbranden – nu springer Masoud för blodgivningen i Göteborg

Dela
Den 8 juni är det dags för Blodomloppet i Göteborg. Över 7 000 deltagare väntas delta i årets viktigaste motionslopp, där blodgivningen är i fokus. En som ska springa, det är Masoud Owji som mirakulöst överlevde diskoteksbranden på Backaplan 1998 – mycket tack vare blodgivning. ”Utan den hade jag inte varit här i dag”, säger han.

Blodomloppet firar i år 30-årsjubileum. 1993 gick de första startskotten – på den tiden i Göteborg och i Stockholm. I dag arrangeras loppet på 19 olika orter i Sverige och har lockat så mycket som över 100 000 deltagare. Det gör Blodomloppet till landets största motionsloppsserie.

Efter ett tungt 2022 med stora deltagartapp har nu trenden vänt uppåt igen – och till loppet i Göteborg väntas över 7 000 deltagare (vilket i så fall är en ökning med 2 000 deltagare om vi jämför med förra året).

- Genom att delta visar du ditt engagemang och du springer för en god sak. Och alla kan delta, du behöver inte vara blodgivare för att springa loppet. Blodomloppet ger en fantastisk möjlighet att samlas och dela glädjen. Det kommer som vanligt bli folkfest och vi hoppas kunna ge det lite extra feststämning med ballongpynt och utdelning av ett pris till deltagare som springer in på 30:e plats, säger Ulrika Ljung, kommunikatör på GeBlod i Göteborg.

Start och mål för loppet är på Slottskogsvallen. Deltagarna väljer mellan att springa 10 km eller att springa/promenera 5 km. För barnen finns även alternativet Lilla Blodomloppet.

Masoud får inte ge blod: ”Hjälper till så här istället”

En som ska springa loppet, det är göteborgaren Masoud Owji - som är Blodomloppets nationella ambassadör i år. Owji var nära att mista livet i samband med den stora diskoteksbranden på Backaplan 1998 där 63 personer omkom.

Masoud fick stora brännskador och spenderade ungefär ett år på sjukhus. Han kunde överleva mycket tack vare att han fick stora mängder blod under en längre tid. I dag lever han för löpning, och siktar på att springa nästan alla Blodomloppet maj-september.

– Jag springer för att uppmärksamma hur viktig blodgivningen är, och för att jag älskar att springa lopp. Jag får inte ge blod personligen på grund av mina skador. Man måste ha minst två ställen man kan dra blod ifrån, och det uppfyller inte jag. Så då hjälper jag till så här i stället, säger Owji.

- Blodomloppet och jag har två tydliga beröringspunkter – i blodgivning och i löpning. Det är många faktorer som ligger till grund för att jag överlevde, men en av de största är att jag kunde få så mycket blod som jag behövde. Utan blodgivningen hade jag inte varit här i dag, säger han.

Läs en längre intervju med Masoud Owji här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Blodomloppet är ett motionslopp som arrangeras på 21 orter runt om i landet och på distans. Syftet är detsamma, att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen och främja en hälsosam livsstil. Promenera, jogga eller spring 5 eller 10 kilometer tillsammans med vänner och arbetskamrater.

Följ Blodomloppet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Blodomloppet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum