Sveriges nya landskapsmåltider serveras på Skansen den 6 juni

Vad sägs om glöhuppa med jästsmör från Hälsingland, Dalarnas älvdalsforell på tre sätt eller sötost med rårörda björnbär från Halland? Den 6 juni får allmänheten för första gången provsmaka dessa unika rätter, och andra nytolkningar av regionala mattraditioner, när projektet Sveriges Landskapsmåltider gästar Skansen.
Under 2023 är Stockholm Gastronomisk huvudstad i Europa. Med anledning av det har Sveriges Landskapsmåltider tagit fram nyskapade menyer från Sveriges alla landskap samt huvudstaden – sammanlagt 26 unika trerätters måltider skapade utifrån lokala traditioner och råvaror. Ett urval av rätter från åtta landskapsmåltider, från Dalarna, Gästrikland, Hälsingland, Halland, Södermanland, Medelpad och Bohuslän samt Stockholms län, kommer finnas att provsmaka på Skansen.
– Kockar fokuserar oftast på råvarorna som ska ligga på tallriken. Nu har fokus varit att ta fram en hel lokal måltid, från värdskap till porslin, glas och råvara. Det har varit en spännande resa att få upptäcka hur mycket som finns i vår närhet. Skulle man resa genom Sverige och äta de olika landskapsmåltiderna så tror jag att man skulle ha en jättespännande resa. Jag hoppas att vi med de gastronomiska smakerna på Skansen kan visa upp spännvidden som finns i vårt land, säger Hans-Erik Holmqvist, en av kockarna bakom Gästriklands och Hälsinglands landskapsmåltider.
Målet med de nya landskapsmåltiderna är att väcka intresse för landskapens unika råvaror och måltidskultur hos fler. På så vis vill man stimulera till landsbygdsutveckling och gastronomisk turism i Sverige.
– I Skansens museum berättar vi om hur lokala råvaror och traditioner har format olika måltidskulturer historiskt i Sverige. Därför känns det extra roligt att allmänheten nu får chansen att uppleva lokala råvaror och fantastiska nytolkningar av Sveriges landskapsrätter hos oss på nationaldagen, säger Yvonne Nordlind, marknads- och kommunikationschef på Skansen.
Medverkande kockar är Görgen Tidén, Hans Erik Holmqvist, Eva Hessel, Claes Hasselhuhn, Patrik Arneke, Kenneth Stillman och Janne Bark.
I bifogad pdf finns samtliga rätter som serveras på Skansen.
Sveriges Landskapsmåltider på Skansen
6 juni 2023, kl 11.00 – tills dess att smakproverna tar slut.
Om Sveriges Landskapsmåltider
Folkets Hus och Parker, Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien har tagit initiativet till satsningen Sveriges Landskapsmåltider som engagerat kockar, bagare, råvaruproducenter, designers, konsthantverkare och dryckesutvecklare i hela landet. I början av året presenterades nya menyer från Sveriges alla landskap samt huvudstaden – sammanlagt 26 unika måltider skapade utifrån lokala traditioner och råvaror.
Nyckelord
Kontakter
Leif Bergsten, projektledare Sveriges Landskapsmåltider
leif.bergsten@folketshusochparker.se
+46 (0)70-818 43 65
Yvonne NordlindAvdelningschef Marknads- och kommunikationsavdelningen
Tel:0731-525832yvonne.nordlind@skansen.seBilder




Dokument
Länkar
Om
Mitt på den gröna ön Djurgården i Stockholm finns Skansen. En plats som levandegör upplevelser av natur och kultur – nu, då och i framtiden. Stiftelsen Skansen är världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891 av Artur Hazelius, och varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till oss.
Följ Stiftelsen Skansen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen
Traditioner och familjeaktiviteter för alla generationer – fira påsken på Skansen2.4.2025 07:55:00 CEST | Pressmeddelande
Under påsk och påsklov bjuder Skansen in till ett firande fyllt av historia, skapande och ägg-stra roliga aktiviteter. Med start den 12 april kan gäster upptäcka hur påsken firades förr, samtidigt som hela familjen kan delta i aktiviteter och hantverk som för påskens traditioner vidare in i nutiden.
Framtidens havsyrken i fokus – inspirerande mässa för gymnasieelever på Skansen18.3.2025 10:08:14 CET | Pressmeddelande
Efter fjolårets stora succé återvänder nu yrkesmässan som öppnar dörrar till karriärmöjligheter inom hav och vatten. Den 20 mars välkomnas 600 gymnasieelever till Baltic Sea Science Center (BSSC) på Skansen, där de får upptäcka yrken som bidrar till en hållbar framtid.
Skansen har blivit utsett till Sveriges mest hållbara varumärke inom rese- och turismbranschen för tredje året i rad13.3.2025 11:00:00 CET | Pressmeddelande
För tredje året i rad har Stiftelsen Skansen utsetts till Sveriges mest hållbara varumärke inom rese- och turismbranschen. Utmärkelsen baseras på varumärkesstudien Sustainable Brand Index 2025, där svenska konsumenter bedömt hur hållbara olika varumärken är.
Skansen prisas av stockholmarna för trivsammaste miljö och starkaste varumärke 202512.2.2025 11:09:35 CET | Pressmeddelande
Skansen har ännu en gång hyllats av stockholmarna och tilldelats prestigefyllda utmärkelser i Evimetrix undersökning Stockholmarnas favoritmuseum 2025. Skansen tar hem förstaplatserna i kategorierna Trivsammaste miljö och Starkaste varumärke (Nöjd Kund Index vägt mot kännedom). Dessutom placerar sig Skansen som tvåa för barnperspektivet och trea som barnfamiljernas favoritmuseum.
Skansens drop in-bröllop 2025: Utökade bokningsbara tider och ny exklusiv vigselplats11.2.2025 09:50:49 CET | Pressmeddelande
Den 14 juni 2025 arrangeras Skansens omtyckta drop in-bröllop, en tradition som sedan starten 2010 har lockat över 4 000 par att säga ja i en historisk och naturskön miljö. Förra året lanserades möjligheten att förboka en vigselplats och ett klockslag – i år utökas dessa till 200 vigseltider på 13 vackra vigselplatser runt om på Skansen. Bokningen öppnar den 14 februari. För den som vill gifta sig på Skansen en annan dag än under drop in finns även möjlighet att boka vigsel året om.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum