Stiftelsen Skansen

Sveriges nya landskapsmåltider serveras på Skansen den 6 juni

Dela
På Sveriges nationaldag den 6 juni, gästas Skansen av Sveriges Landskapsmåltider. Sju kockar från hela landet tillagar och serverar smakprover av Sveriges nya landskapsmåltider. För första gången får allmänheten möjlighet att smaka på unika rätter med anor och råvaror från de representerade landskapen.
Smaka på Stockholms ny landskapsmåltid på Skansen. Foto Lennart Weibull
Smaka på Stockholms ny landskapsmåltid på Skansen. Foto Lennart Weibull

Vad sägs om glöhuppa med jästsmör från Hälsingland, Dalarnas älvdalsforell på tre sätt eller sötost med rårörda björnbär från Halland? Den 6 juni får allmänheten för första gången provsmaka dessa unika rätter, och andra nytolkningar av regionala mattraditioner, när projektet Sveriges Landskapsmåltider gästar Skansen. 
 
Under 2023 är Stockholm Gastronomisk huvudstad i Europa. Med anledning av det har Sveriges Landskapsmåltider tagit fram nyskapade menyer från Sveriges alla landskap samt huvudstaden – sammanlagt 26 unika trerätters måltider skapade utifrån lokala traditioner och råvaror. Ett urval av rätter från åtta landskapsmåltider, från DalarnaGästrikland, HälsinglandHalland, Södermanland, Medelpad och Bohuslän samt Stockholms län, kommer finnas att provsmaka på Skansen. 
 
– Kockar fokuserar oftast på råvarorna som ska ligga på tallriken. Nu har fokus varit att ta fram en hel lokal måltid, från värdskap till porslin, glas och råvara. Det har varit en spännande resa att få upptäcka hur mycket som finns i vår närhet. Skulle man resa genom Sverige och äta de olika landskapsmåltiderna så tror jag att man skulle ha en jättespännande resa. Jag hoppas att vi med de gastronomiska smakerna på Skansen kan visa upp spännvidden som finns i vårt land, säger Hans-Erik Holmqvist, en av kockarna bakom Gästriklands och Hälsinglands landskapsmåltider. 
 
Målet med de nya landskapsmåltiderna är att väcka intresse för landskapens unika råvaror och måltidskultur hos fler. På så vis vill man stimulera till landsbygdsutveckling och gastronomisk turism i Sverige. 
 
– I Skansens museum berättar vi om hur lokala råvaror och traditioner har format olika måltidskulturer historiskt i Sverige. Därför känns det extra roligt att allmänheten nu får chansen att uppleva lokala råvaror och fantastiska nytolkningar av Sveriges landskapsrätter hos oss på nationaldagen, säger Yvonne Nordlind, marknads- och kommunikationschef på Skansen. 
 
Medverkande kockar är Görgen TidénHans Erik Holmqvist, Eva Hessel, Claes Hasselhuhn, Patrik Arneke, Kenneth Stillman och Janne Bark
 
I bifogad pdf finns samtliga rätter som serveras på Skansen.

Sveriges Landskapsmåltider på Skansen
6 juni 2023, kl 11.00 – tills dess att smakproverna tar slut.  

Om Sveriges Landskapsmåltider
Folkets Hus och Parker, Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien har tagit initiativet till satsningen Sveriges Landskapsmåltider som engagerat kockar, bagare, råvaruproducenter, designers, konsthantverkare och dryckesutvecklare i hela landet. I början av året presenterades nya menyer från Sveriges alla landskap samt huvudstaden – sammanlagt 26 unika måltider skapade utifrån lokala traditioner och råvaror. 

Nyckelord

Kontakter

Leif Bergsten, projektledare Sveriges Landskapsmåltider
leif.bergsten@folketshusochparker.se
+46 (0)70-818 43 65

Bilder

Smaka på Stockholms ny landskapsmåltid på Skansen. Foto Lennart Weibull
Smaka på Stockholms ny landskapsmåltid på Skansen. Foto Lennart Weibull
Ladda ned bild
Medelpad måltid. Foto Malin Vikström
Medelpad måltid. Foto Malin Vikström
Ladda ned bild
Bohuslän huvudrätt. Foto Katja Ragnstam
Bohuslän huvudrätt. Foto Katja Ragnstam
Ladda ned bild
Sveriges Landskapsmåltider gästar Skansen den 6 juni 2023.
Sveriges Landskapsmåltider gästar Skansen den 6 juni 2023.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Djurgårdsslätten 49-51
115 21 Stockholm

08 - 442 80 00http://www.skansen.se/sv

Mitt på den gröna ön Djurgården i Stockholm finns Skansen. En plats som levandegör upplevelser av natur och kultur – nu, då och i framtiden. Stiftelsen Skansen är världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891 av Artur Hazelius, och varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till oss.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Fjorton kreatörer utforskar hantverkstraditionens framtid i ny utställning på Skansen24.8.2023 16:35:00 CEST | Pressmeddelande

Med utställningen Bred blick på hantverk flyttar fjorton konsthantverkare in i en av Skansens historiska byggnader. Gästerna bjuds in att utforska kreatörernas individuella sätt att föra hantverkstraditionen vidare in i framtiden. Utställningen, som öppnar lördagen den 2 september, är ett samarbete mellan Stiftelsen Skansen och Hantverkarna Stockholm. Curator är Stefan ”Trendstefan” Nilsson.

Sjörapporten kompletteras med rapport om tillståndet under ytan i ny version signerad BSSC på Skansen14.7.2023 09:30:19 CEST | Pressmeddelande

I över 100 år har Sjörapporten hjälpt svenskar att navigera till havs, likväl som uppe på land. Formatet har aldrig ändrats och den välbekanta rösten tycks ha en lugnande effekt för många i tider då världen skakar. I SRs Somna till Sjörapporten vaggas lyssnarna till sömns av gamla sändningar ackompanjerade av klassisk musik. Men hur lugnande är rapporten egentligen? Baltic Sea Science Centers nya version av radioklassikern belyser läget i Östersjön – genom en Sjörapport som tar lyssnarna under ytan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum