Natur & Kultur

Natur & Kultur stöder skolbibliotek för att stärka barns läsning

Dela
Tillsammans med Svensk biblioteksförening uppmärksammar Natur & Kultur skolbibliotekens viktiga roll för läsning och läsutveckling. Tre skolor får ekonomiskt stöd från Natur & Kultur för att utveckla sina skolbibliotek till en kraftfull pedagogisk resurs. Ett av syftena är att lärdomarna ska komma fler skolor till del.
Tre skolor får stöd för att utveckla sina bemannade skolbibliotek för att stärka barns läsning. Foto: Shutterstock.
Tre skolor får stöd för att utveckla sina bemannade skolbibliotek för att stärka barns läsning. Foto: Shutterstock.

Med stödet fortsätter Natur & Kultur sin långsiktiga satsning för att stärka barn och ungas läsning.

– Idag duggar rapporterna om sjunkande läsförmåga tätt. Tillgång till bemannade skolbibliotek är ett sätt att vända den negativa trenden. Natur & Kultur ser läsning som en nyckel till att kunna engagera sig i sin omvärld och göra sin röst hörd. Därför ger vi inte bara ut läromedel och böcker som stöttar och inspirerar till läsning. Vi stöder också en rad läsfrämjande organisationer och initiativ. Stödet till skolbiblioteken är det senaste av dessa, säger Per Almgren, vd för Natur & Kultur.

– Många skolor bedriver framgångsrik skolbiblioteksverksamhet, men ännu saknar över hälften av eleverna i Sverige tillgång till ett skolbibliotek som är bemannat. En skolbibliotekarie kan hjälpa till att hitta det man söker, skapa läsfrämjande aktiviteter tillsammans med pedagogerna – och inte minst hjälpa barn och unga att hitta till sin egen läsning, säger Björn Orring, tf generalsekreterare på Svensk biblioteksförening.

Ett syfte med stödet är att sprida goda erfarenheter med att utveckla bemannade skolbibliotek så att de kommer fler skolor till del. Ett annat är att visa politiker och andra beslutsfattare framgångsrika metoder för att stoppa den sjunkande läsförmågan.

– Det här stödet ger oss möjlighet att dra lärdomar som kan användas för att skala upp arbetssättet på nationell nivå. Vi hoppas att det kommer kunna fungera som en modell för andra skolor. Det är varje barns rättighet att få erövra förmågan att läsa. Det handlar i slutändan om demokrati och att ges förutsättningar att delta i samhället fullt ut, säger Linnéa Lindqvist, biträdande rektor på Hammarkullsskolan.

Stödet från Natur & Kultur ges under tre år. De skolor som får stöd är:

Hammarkullsskolan i Göteborg. Här har den stora majoriteten av eleverna ett annat modersmål än svenska. Med stödet från Natur & Kultur kommer skolan fortsätta att utveckla sitt läsfrämjande arbete, bland annat genom boksamtal och lektioner i biblioteket och bokklubbar. Hammarkullsskolans bibliotekarie ska stötta bibliotekarierna på närliggande Emmaskolan och Nytorpsskolan att utveckla sina skolbibliotek och läsfrämjande aktiviteter.

Norrevångsskolan och Carl Engströmgymnasiet i Eslövs kommun. Här kommer många elever från studieovana hem och många högstadieelever går vidare till gymnasiets yrkesprogram. Med stödet från Natur & Kultur kommer skolbiblioteken att stärka samarbetet mellan lärare och skolbibliotekarier i det pedagogiska arbetet, upprätta bokklubbar, köpa in fler böcker och anordna författarbesök, inte minst på yrkesprogrammen.

Natur & Kultur stöder även flera andra läsfrämjande verksamheter och projekt, bl.a.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tre skolor får stöd för att utveckla sina bemannade skolbibliotek för att stärka barns läsning. Foto: Shutterstock.
Tre skolor får stöd för att utveckla sina bemannade skolbibliotek för att stärka barns läsning. Foto: Shutterstock.
Ladda ned bild
Per Almgren, vd för stiftelsen Natur & Kultur
Per Almgren, vd för stiftelsen Natur & Kultur
Ladda ned bild
Linnéa Lindqvist, biträdande rektor på Hammarkullsskolan.  Foto: Severus Tenenbaum
Linnéa Lindqvist, biträdande rektor på Hammarkullsskolan. Foto: Severus Tenenbaum
Ladda ned bild
Björn Orring, tf generalsekreterare Svensk biblioteksförening. Foto: Elisabeth Ohlson
Björn Orring, tf generalsekreterare Svensk biblioteksförening. Foto: Elisabeth Ohlson
Ladda ned bild

Om

Natur & Kultur
Natur & KulturVarje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.

Följ Natur & Kultur

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur

Översättare tilldelas stort pris och stipendium28.9.2023 12:54:18 CEST | Pressmeddelande

Maria Lundgren tilldelas priset Årets översättning för sin konsekventa och passionerade översättning av den australiensiska författaren Joan Lindsays kultroman Utflykt till Hanging Rock från 1967. Priset Årets översättning på 100 000 kronor premierar det litterära verk som är bäst översatt till svenska under 2022. Årets översättarstipendiat är Isabella Nilsson, hon tilldelas 50 000 kronor.

Två av Sveriges främsta barnboksförfattare skriver läromedel för alla lågstadieelever27.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart att de prisade författarna Johan Rundberg och Ingela Korsell tillsammans med Natur & Kultur påbörjar arbetet med ett nytt läromedel i svenska för lågstadiet. Författarna har flera framgångar bakom sig och är verksamma inom genrerna spänningsromaner, deckare och fantasy. 2021 tilldelades Johan Rundberg Augustpriset för sin bok Nattkorpen och Ingela Korsell är författare till bland annat PAX-serien och ledamot av Kulturrådets läsråd, regeringens satsning på läsfrämjande insatser för barn och unga.

Sveriges första professor i sakprosa presenteras på Bokmässan26.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan första augusti är Anna Jungstrand innehavare av Natur & Kulturs professur i sakprosa vid Linnéuniversitetet. På årets Bokmässa presenteras satsningen på svensk sakprosaforskning och Anna Jungstrand berättar hur hon som professor kan verka för att stärka sakprosans ställning i Sverige. Bakom satsningen står Natur & Kultur, Sveriges Författarförbund, Läromedelsförfattarna och Linnéuniversitetet.

Natur & Kultur ger ut sagobok med Bland drakar och dragqueens15.9.2023 11:59:27 CEST | Pressmeddelande

Bland drakar och dragqueens är Nordens största dragshow-teatersällskap och har mött tiotusentals barn i sagostunder. Nu är de aktuella med den första barnboken av dragshowartister. Bland drakar och dragqueens: Sagobok är en kreativ och lekfull nytolkning av tre klassiska sagor. – Vi vill göra världen till en lite gladare, mer inspirerande och demokratisk plats. Målet är att väcka läslust och motverka utanförskap genom mötet mellan dragshowens lekfulla förvandling och sagornas förtrollade värld, säger Petter Wallenberg, grundare och regissör av teatersällskapet och sagobokens huvudförfattare

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum