Uppsala kommun

Nu invigs Stora torget

Dela
Efter ett drygt år av renovering och ombyggnad inviger vi äntligen Stora torget på lördag den 3 juni.

Under det senaste året har Stora torget renoverats och rustats upp för att göra det mer tillgängligt för invånarna. Flera träd har planterats och sittplatser har tillförts. Även ny belysning kommer att lyfta torget kvällstid och bidra till både stämning och karaktär. Torgets nya utformning har tagits fram i dialog med Uppsalaborna om deras önskemål.

- Jag är otroligt glad över att få vara med och inviga denna omvandling av en av stadens mest betydelsefulla platser. Stora torget ska vara en samlingsplats för alla oss Uppsalabor. Nu grönare, livligare och mer mänskligt än någonsin tidigare, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

- Människor dras till varandra och vi behöver plats för att mötas och umgås. Busstrafiken har fått maka på sig och vi har fått ett nytt grönare och skönare torg som sätter människan i centrum, säger Lisa Thörn, VD för Uppsala City.

Konst på torget

Ny och gammal konst i olika former berikar också upplevelsen i på det nya Stora torget. Den stora kvadratiska stenen med vattenspel som också kan fungera som sittplats och mindre scen när inte vattnet är på, återfinns vid Åhléns. I den andra delen av torget, vid Pressbyrån, har den anrika kandelabern fått sin nya plats. Torget får också ny konst i form av en cykelskulptur i brons av Katja Larsson som kallas "Hermes lutar sig mot ett träd".

- I vårt nya finrum där människor möts har också konsten sin givna plats. Att vi nu får en cykelskulptur på vårt Stora torg är extra roligt. Cykeln är en stolt och viktig symbol för Uppsala, säger Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden.

Här kan du läsa mer om Stora torget, dess historia och ombyggnationen.

Program för invigningen

Med start klockan 12.00 den 3 juni börjar invigningsceremonin med flera uppträdanden och tal. Det kommer också att anordnas historiska vandringar som konstvandringar som man kan föranmäla sig till. På torget kommer även andra roliga aktiviteter pågå under dagen.

Här kan du läsa hela programmet för invigningen av Stora torget.

Välkommen!

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor över 240 000 personer.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Nu införs Bostad först i Uppsala1.9.2023 13:22:34 CEST | Pressmeddelande

Idag införs Bostad först i Uppsala. Nu kan personer i hemlöshet ansöka om en egen bostad via Bostad först. – Ett eget boende är en mänsklig rättighet. Den tryggheten som en egen bostad innebär är A och O för att människor som lever i hemlöshet ska kunna ta sig ur sin situation. Det är glädjande att fler i Uppsala ska få bostad genom Bostad först, och med det chansen att förändra sitt liv, säger Hanna Victoria Mörck, ordförande i socialnämnden, vid undertecknandet av ett samverkansavtal med Uppsala Stadsmission om Bostad först.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum