SPF Seniorerna

Ny rapport: Åldersgapet i pensionen

Dela
Pensionen är högre bland nyblivna pensionärer för att sedan successivt försvagas med åldern: åldersgapet i pensionen är idag cirka 22 procent mellan personer i åldern 65–69 år och de som är 80 år och äldre. Är ett åldersgap i pensionen önskvärt? Stämmer det att äldres utgifter minskar med åren, eller underskattas vanliga seniorutgifter som till exempel vård, medicin, glasögon? Och är pensionsnivåerna strax efter pensionering representativa för hela gruppen seniorer och för nyblivna pensionärer om 10-15 år?

Rapporten visar att åldern har betydelse för pensionsnivåerna. Total pension är högst i åldersgruppen 65–69 år för att sedan successivt minska ju högre ålder. Men denna åldersdimension uppmärksammas i regel i mindre grad än exempelvis könsskillnaderna. Åldersgapet i pensionen är cirka 22 procent mellan personer i åldern 65–69 år och de som är 80 år och äldre, vilka utgör en fjärdedel vardera av alla seniorer.

Åldersdimensionen i pensionen kommer sannolikt inte att försvinna, den kan till och med förstärkas framöver. Bidragande faktorer till åldersgapet är tjänstepensionen, som har blivit en nödvändighet snarare än det komplement till allmän pension den var tänkt att utgöra. Kortvariga uttag av tjänstepension på fem eller tio år har blivit vanligare och bidrar till högre pensioner åren efter pensionering. Men avsaknad av tjänstepension, helt eller delvis, får senare stora konsekvenser för ekonomin som pensionär.
En annan bidragande orsak är att förskottet i inkomstpensionen omfördelar pensionen så den blir högre i början och lägre i slutet av pensionärslivet. Över tid sjunker då både pensionärens ekonomiska standard och pensionerna relativt lönerna.

Pensionsnivåer bland relativt nyblivna pensionärer är varken särskilt representativa för hela gruppen seniorer (tre av fyra seniorer är 70+), för äldre pensionärer eller för yngre pensionärer om 10-15 år. Det behövas fler åldrar vid vilka pensioner mäts och utvärderas, för att få en helhetsbild, samt nya sätt för att bedöma hur pensionen står sig över hela pensionärstiden.

Människors behov av inkomster för utgifter utöver mat och bostad minskar inte med åren. Pensionärer är friska, aktiva och fullt kapabla att leva ett gott liv, och har liksom yngre utgifter för kläder, socialt umgänge, fritidsaktiviteter, nöjen och annat som hör livet till. Med åren tillkommer också i flera fall nya eller växande utgifter – ofta rörande vård, medicin, glasögon, äldreomsorg. Med åldern blir ensamboende hushåll dessutom vanligare än sammanboende. När pensionen samtidigt försvagas med åren blir det en svår ekvation för många, inte minst ensamstående. Men i olika budgetkalkyler, som Konsumentverkets, ingår sällan utgifter som ofta tillkommer med åren. Snarare förefaller det, helt ogrundat, utgås ifrån att utgifterna skulle minska med åldern. Därmed underskattas utgifterna och behovet av en god pension.

Så tycker SPF Seniorerna:
• Gör inkomstpensionen mer åldersneutral, systemet ska leva upp till sin försäkringsidé
• Förstärk inkomstpensionen så den blir en trygg bas, det minskar tjänstepensionens nödvändighet – alternativt om tjänstepensionen i högre grad ska utformas för ett långt liv
• Debatt om åldergapet: är det önskvärt och vill vi ha svagare pensioner med åren?
• Studera pensioner i alla åldrar, utveckla nya sätt att bedöma pensionen över tid
• Föråldrade stereotyper kring seniorer, där det helt ogrundat utgås från att ens utgifter skulle minska med åldern, måste motverkas
• En pension som är god nog behövs i alla åldrar
• Realistiska och relevanta budgetkalkyler för seniorers utgifter behöver tas fram

Klicka här för att läsa rapporten

Kontakter

Bilder

Om

SPF Seniorerna
SPF Seniorerna
Box 225 74
104 22 Stockholm

08-692 32 50https://www.spfseniorerna.se/

SPF Seniorerna är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden intresseorganisation för seniorer. SPF Seniorerna har närmare 250 000 medlemmar i cirka 750 föreningar och 26 distrikt spridda över hela landet. Våra prioriterade frågor är: Äldres ekonomi, hälsa och omsorg, boende, inflytande och rätt att arbeta.

Följ SPF Seniorerna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SPF Seniorerna

Hemtjänstindex 2023: Så bra är hemtjänsten i din kommun – enligt äldre själva5.12.2023 07:01:00 CET | Pressmeddelande

Hemtjänstindex är det enda måttet som ger en samlad bild av hemtjänstkvaliteten i landets alla kommuner. Indexet bygger på vad seniorer anser är viktigast i hemtjänsten: information, biståndshandläggning, utförande samt kommunstöd och utveckling. År 2023 finns Sveriges bästa hemtjänst i Halmstads kommun. Resultaten för Hemtjänstindex 2023 presenteras i mer detalj på ett seminarium idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye