RF/SISU

Pridesommar för en idrottsrörelse i regnbågens färger

Dela
Pridesommaren har startat. Den här veckan är det West Pride i Göteborg där temat är ”Idrott ur ett HBTQI-perspektiv” och idag deltar Riksidrottsförbundet i seminarium om transpersoners vara eller icke vara inom elitidrotten.
Foto: Jesper Zerman, Bildbyrån FRI ATT ANVÄNDA
Foto: Jesper Zerman, Bildbyrån FRI ATT ANVÄNDA

Under sommarhalvåret genomförs Prideveckor och Prideparader runt om i olika städer. Idag inleds West Pride i Göteborg och RF-SISU Västra Götaland arrangerar tillsammans med Riksidrottsförbundet flera seminarier under veckan. Idag deltar Riksidrottsförbundet i samtal om transpersoners vara eller icke vara inom elitidrotten. Just transpersoner och elitidrott är ett område där personens egen vilja bland annat krockar med tävlingsregler på nationell och/eller internationell nivå och med antidopingregler.

– Just elitidrotten kan vara utmanande när det gäller inkludering av transpersoner. Här pågår diskussioner både nationellt och internationellt och exempelvis Svenska Gymnastikförbundet och Svenska Curlingförbundet har ändrat i tävlingsregler för ökad inkludering. Idrotten pratar om det och möter utmaningarna, men det är svårt och skiljer sig en hel del beroende på idrott, säger Liselotte Ohlson, avdelningschef elitidrott Riksidrottsförbundet.

Många svenska elitaktiva och specialidrottsförbund är föregångare när det gäller att signalera vikten av inkluderande idrott för alla, bland annat med hjälp av kaptensbindel i regnbågsfärger eller som via ishockeyns SHL Pride week som genomförs varje år. Kaptensbindeln har även bidragit till diskussioner vid stora internationella mästerskap liksom om rättigheter för HBTQI-personer, senast inför och under fotbolls-VM i Qatar.

– Även om det är viktigt med förebilder och att det finns möjligheter för alla kroppar på alla nivåer inom idrotten så för att nå dit behövs fortsatt utveckling av en mer transinkluderande idrott för barn, unga och hela breddidrottsverksamheten. Där finns redan en viss transinkludering men kunskapen och insatserna behöver fortsatt öka, säger Liselotte Ohlson.

West Pride genomförs 5-11 juni i Göteborg och RF-SISU Västra Götaland arbetar tillsammans med West Pride även med representation av idrott under Prideparaden men också med fördjupade diskussioner och seminarium under veckan.

Här hittar du mer information om West Pride (länk)

Här hittar du mer information om RF-SISU Västra Götalands program där det även erbjuds utbildningar (länk)

RF-SISU ordinarie utbildningar som innehåller delar kopplade till inkluderande ledarskap, hjälper dig att forma inkluderande föreningsmiljöer. Under West Pride arrangerar RF-SISU Västra Götaland därför en organisationsledarutbildning och en tränarutbildning.

Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna samordnar idrottens deltagande under Stockholms Prideparad, 5 augusti 2023. RF-SISU distrikt runt om i landet deltar och samverkar på liknande sätt i lokala Prideveckor.

Här kan du läs mer om Riksidrottsförbundets arbete med trygg och inkluderande idrott (länk)

Här kan du läsa mer om deltagande tillsammans med idrottsrörelsen i Stockholm Pride (länk)

För mer information kontakta

Liselotte Ohlson
Avdelningschef elitidrott Riksidrottsförbundet
liselotte.ohlson@rfsisu.se
0708 - 63 09 34

Thomas Gehöör
Samordnare idrottens utbildningar RF-SISU Västra Götaland
thomas.gehoor@rfsisu.se
0709-26 58 94

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Jesper Zerman, Bildbyrån FRI ATT ANVÄNDA
Foto: Jesper Zerman, Bildbyrån FRI ATT ANVÄNDA
Ladda ned bild

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 73 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum