Så kan invånarna skydda sig mot översvämningar vid skyfall
- Många minns det extrema regnet över Ryhovsområdet för tio år sedan och översvämningarna i Gävle för några år sedan. Den här typen av skyfall förväntas bli vanligare framöver. Vi vill att invånarna och verksamheter ska ha en ökad riskmedvetenhet, säger My Leijon Schöld, klimatanpassningssamordnare på miljö- och hälsoskyddskontoret.
I Jönköpings kommun finns det flera områden som ligger lågt och som skulle kunna översvämmas om det blir kraftiga skyfall. Väldigt kraftiga regn avrinner på ytan. Det går inte att hantera genom att leda vatten under mark. Målet är i stället att hantera vattenmängderna ovan mark på ett så säkert sätt som möjligt genom att antingen leda det till sjö, vattendrag eller större grönyta.
Områden med högre risk
En del områden i Jönköpings tätort har en högre risk för översvämningar vid skyfall på grund av stadens bebyggelse och höjdskillnader.
- I tätorten ser vi att det finns en ökad risk för översvämning både i de västra och östra delarna och mer söderut vid Kristinedal och Friaredalen, säger My Leijon Schöld.
Delarna av tätorten som skulle kunna påverkas mest bebyggdes för många år sedan. I dag finns riskerna för översvämning med i kommunens arbete med detaljplaner på ett helt annat sätt än vad det gjorde förr i tiden.
Svårt att bygga bort
Det kan till exempel handla om att bygga bort lågpunkter, se till att ytor som krävs för att leda vatten vidare genom ett område hamnar på kommunal mark och även analyser av vattenflöden över en större yta.
Kommunen har under senare år genomfört flera åtgärder, exempelvis muren i Knektaparken, som kan fungera som ett skydd mot översvämningar från bland annat Rocksjön. Även VA-förnyelsen, där kommunen byter ut gamla ledningar, minskar risken avsevärt för översvämningar vid normala regn.
- Det är däremot svårt att åtgärda risken för översvämningar från extrema skyfall i ett redan bebyggt område. Jönköping ligger i en sänka och vatten letar sig neråt. Det viktigaste är att våra invånare är medvetna om riskerna och vad de kan göra för att skydda sig mot översvämningar, säger My Leijon Schöld.
Vattennivåer kan stiga snabbt
Även räddningstjänsten tar höjd för fler kraftiga översvämningar, särskilt under sommarmånaderna. Erik Holgersson, som är brandingenjör, uppmanar fastighetsägare och verksamheter att se över sitt eget skydd mot översvämning och vad man förvarar i källare. Fundera också över om exempelvis sovrum behöver vara där.
- Vattennivåerna kan stiga snabbt och vi vet som sagt aldrig exakt var skyfallet kommer. Det kan vara väldigt lokalt och orsaka stora skador på kort tid, säger han.
Fakta: Ansvar vid översvämningar
Kommunen har det övergripande ansvaret att hantera skyfall och översvämningar inom kommungränsen. Det övergripande ansvaret innebär att kommunen ska arbeta med förebyggande åtgärder, planering för att minimera risken för översvämning i ny exploatering, att se till att ha varningssystem på plats, att samordna insatser vid händelser och att informera de boende.
Fastighetsägare har ansvaret att skydda sin egen bostad vid översvämningar. Det innebär att vidta åtgärder för att minska risken för översvämningar och för att skydda sin egendom om en översvämning skulle inträffa.
Här kan du läsa mer om hur du kan skydda dig mot översvämningar.
Nyckelord
Kontakter
My Leijon SchöldKlimatanpassningssamordnareMiljö- och hälsoskyddskontoret
Tel:036-105657my.leijon-schold@jonkoping.seErik HolgerssonBrandingenjörRäddningstjänsten
Tel:036105671erik.holgersson@jonkoping.seErik BergerPresskommunikatör
Tel:036-10 57 22Tel:072-57 49 400erik.berger@jonkoping.seBilder
Om
I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra drygt 147 000 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.
Följ Jönköpings kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun
Om krisen eller kriget kommer – så arbetar Jönköpings kommun18.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu börjar den nya broschyren Om krisen eller kriget kommer delas ut till Sveriges samtliga cirka 5,2 miljoner hushåll. Håll utkik i brevlådan de närmaste veckorna, läs den, följ råden och spara den när den väl kommer.
2000 nya arbetstillfällen när industriområdet Hedenstorp växer i Jönköping12.11.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Industri- och verksamhetsområdena på Hedenstorp fortsätter att växa och på fredagsförmiddagen, den 8 november, invigdes kommunens nya område för industri och verksamheter, Hedenstorp Östra. Det nya området kommer att generera upp emot 2 000 arbetstillfällen, varav många nya för kommunen.
Nu undersöks A6-området efter fler gamla handgranater7.11.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Tidigare i år hittades gamla handgranater i ett begränsat område i skogen vid A6 i Jönköping. För att säkerställa att naturområdet är fritt från ammunition kommer utförligare undersökningar att genomföras under vecka 46.
Rosenlundsskolan får ny skolbyggnad för anpassad grundskola och praktiska ämnen4.11.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
På Rosenlundsskolan påbörjas snart byggnationen av en ny skolbyggnad för en anpassad grundskola och utbildningslokaler för ämnen som slöjd, hemkunskap och musik.
Ny undersökning visar mer föroreningar i Dunkehallaravinen23.10.2024 08:28:40 CEST | Pressmeddelande
På en gräsyta omsluten av Dunkehallaån låg tidigare Jönköpings Vitmetallfabrik. En kompletterande markundersökning visar höga halter av föroreningar av bly och PAH (polyaromatiska kolväten). Kommunen uppmanar allmänheten att vara försiktig med att vistas i området.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum