Enklare diagnostik runt blodproppar kan rädda liv
I ett stort samarbete har forskare från bland annat KTH funnit ett protein som lättare kan diagnosticera venös tromboembolism, det som i vardagligt tal kallas för blodproppar. Ett effektivt och enkelt sätt att göra detta har tidigare saknats, och den nya diagnosmetoden kan minska risken för missad diagnos och komplikationer hos de hundratusentals människor som varje år drabbats av sjukdomen. I vissa fall kan metoden till och med vara livsavgörande.
Olika former av venös tromboembolism (VTE) är vanliga sjukdomar som drabbar cirka en miljon människor per år i Europa, och den tredje vanligaste hjärt-kärlsjukdomen efter kranskärlssjukdom och stroke. VTE är förknippad med allvarliga kort- och långsiktiga komplikationer, till exempel lungemboli (LE) som är en variant av VTE. Den har en dödlighet på sex procent under den akuta fasen, upp till 30 procents dödlighet vid missad diagnos. 30 procent drabbas av långvariga komplikationer.
Ökad risk för dödsfall
Tidig diagnos och behandling med blodförtunnande vid akut VTE är viktig för att minska risken för allvarliga komplikationer eller död. Den kliniska bilden av olika typer av VTE varierar mycket och kan leda till feltolkning, speciellt vid LE, där symptomen ofta kan misstas för annan sjukdom. Det är inte ovanligt med upp till försenad diagnos, vilket ökar risken för komplikationer eller dödsfall.
Olika varianter av VTE diagnosticeras idag bland annat med ultraljudsundersökning och datortomografi. Bristande logistik eller begränsad tillgänglighet till bilddiagnostisk undersökning, exempelvis under jourtid eller vid hög patientbelastning på akuten, kan leda till att diagnos och korrekt behandling fördröjs. Något som kan drabba VTE-patienter hårt.
Bra biomarkör har tidigare saknats
Ett bättre och effektivare sätt att fastställa VTE skulle vara med hjälp av blodprov. Det görs idag med hjärtinfarkt, där en blod-biomarkör som troponin har stort diagnostiskt värde i den akuta situationen då läkaren snabbt kan avgöra om det rör sig om en hjärtinfarkt eller inte. Tyvärr har diagnostiska blod-biomarkörer med motsvarande tydlighet för akut VTE saknats. Fram tills nu.
– I syfte att finna nya bättre diagnostiska markörer för VTE så gjorde vi en så kallad proteomikbaserad analys. Vi analyserade över 400 olika proteiner i blodprover från patienter som sökte akutmottagningen på Karolinska sjukhuset, patienter med sådana symptom som gjorde att läkaren initialt misstänkte att det rörde sig om en LE eller djup ventrombos (DVT), säger Jacob Odeberg, läkare och professor vid KTH och Scilifelab.
Fler studier visar samma sak
Prover togs vid ankomst, innan diagnosen var klar, och forskarna jämförde sedan proteinprofiler med prov från de patienter som fick diagnosen VTE efter genomgången bilddiagnostisk undersökning, och de patienter där VTE kunde uteslutas.
– Vi fann att ett protein, CFHR5, var klart förhöjt hos dem med VTE, och vi kunde också visa hur inkluderandet av CFHR5 i en modell för kliniskt beslutsverktyg hade potential att förbättra diagnostiken. Vi kunde också replikera forskningsresultatet med patienter med misstänkt VTE som hade sökt akutmottagningen vid Huddinge sjukhus, berättar Jacob Odeberg.
Han fortsätter berätta att förekomsten av CFHR5 var förhöjt inte bara hos de med akut VTE, utan också de som tidigare hade haft en VTE och avslutat behandling liksom hos de som senare fick ett återfall. Detta indikerar att CFHR5 kan ha en roll i den bakomliggande så kallade predispositionen till VTE. Forskarna har funnit samma resultat i totalt 6 olika studier, varav tre större internationella.
Forskarna går nu vidare med en så kallad prospektiv valideringsstudie för att utvärdera den kliniska potentialen för CFHR5 i diagnostik av VTE på en akutmottagning.
För mer information, kontakta Jacob Odeberg på 070 - 208 757 eller jacob@biotech.kth.se.
Nyckelord
Kontakter
Peter Ardell
Tel:08 - 790 69 60press@kth.seBilder
Om
KTH är Sveriges största och äldsta tekniska universitet. Forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi. På KTH finns studenter och forskare från hela världen.
KTH:s fem campus i Stockholmsregionen samlar över 13 000 heltidsstudenter, över 1 500 doktorander och 4 000 anställda. Mer om KTH: https://www.kth.se/om/fakta
Följ KTH
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från KTH
Expert i katastrofmedicin får KTH:s stora pris 20243.10.2024 09:44:31 CEST | Pressmeddelande
Johan von Schreeb får KTH:s stora pris för sina insatser som minskar lidandet i världen. Han är katastrofdoktorn och samordnaren som ofta är med de första hjälpteamen på plats i kris- och krigsdrabbade områden.
Ny röntgenteknik kan rädda fler liv - KTH Innovation Award 2024 går till Mats Danielsson25.9.2024 10:10:17 CEST | Pressmeddelande
Han har skapat revolutionerande medicinteknik som möjliggör tidig upptäckt av tumörer och snabbare behandling av inflammatoriska sjukdomar. Professor Mats Danielsson är mottagare av KTH Innovation Award 2024.
Ny metod från KTH mot algblomning4.7.2024 10:47:01 CEST | Pressmeddelande
En ny metod för att bekämpa algblomningen har tagits fram vid KTH. Den testas i sommar i vattnet utanför Klintehamn och Tofta på Gotland.
Totalförsvaret stärks genom samarbete mellan Försvarshögskolan, KTH och Handelshögskolan16.4.2024 15:55:35 CEST | Pressmeddelande
Samhällets krisberedskap vilar både på offentliga och privata aktörer – men privata företags skyldigheter och åtaganden är otydliga och beredskapen begränsad. Försvarshögskolan, KTH och Handelshögskolan i Stockholm inleder nu ett samarbete för att tydliggöra och utveckla näringslivets centrala roll som en del i totalförsvaret, förbättra samverkan mellan myndigheter och näringsliv, och stärka krisberedskapen i samhället.
AI skyddar elnätet mot obalans skapad av elbilar och förnybar energi28.2.2024 14:15:52 CET | Pressmeddelande
Elektrifieringen av samhället sker i allt högre utsträckning med hjälp av föränderliga energikällor som sol och vind. För att förhindra strömavbrott har KTH-forskare utvecklat AI-algoritmer som ska reagera snabbt när nätets spänningsbalans är hotad.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum