Kommunal

Kommunal varslar om strejk

Dela
Förhandlingarna mellan fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare på avtalsområdena Golfbanor och Trädgårdsodling har strandat. Nu varslar Kommunal om konflikt med start den 20 juni. Kommunal varslar också om sympatiåtgärder på avtalsområdet Trädgårdsanläggning.
Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal.
Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal.

Om parterna inte kommer överens innan den 20 juni läggs arbetet ned på ett stort antal arbetsplatser. Varslen innefattar även en nyanställnings- och inhyrningsblockad, samt mer- och övertidsblockad, även dessa börjar gälla den 20 juni. 

Kommunal kräver att lägstlönerna i avtalen höjs i enlighet med märket som sattes i samband med industriavtalet tidigare i år, något arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare ännu en gång säger nej till. Kommunal menar att lägstlöner i enlighet med märket är en principiellt viktig fråga och att Gröna arbetsgivare skulle få en särställning på svensk arbetsmarknad om de som enda arbetsgivarorganisation skulle få ett undantag från märket.

-  Det här är andra gången på kort tid som Gröna arbetsgivare tvingar fram ett varsel. Båda gångerna handlar det om märket och att Gröna arbetsgivare vägrar höja avtalens lägstlöner enligt det märke som gäller på svensk arbetsmarknad. Det är vårdslöst och helt oacceptabelt. Men vi kommer alltid stå på medlemmarnas sida, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal

-  Hamnar vi ett läge där arbetsgivare tillåts välja fritt när märket ska gälla så kommer vi att kastas in i ett kaos. Så låt mig vara tydlig. Vi kommer aldrig att vika ner oss, medlemmarna i Kommunal är värda mer, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal.

Kommunal har i årets avtalsförhandlingar tre huvudkrav där ett av de är löneökningar till alla med en särskild satsning för de med lägst lön. Gröna arbetsgivare vägrar följa märket, skulle de tillåtas frångå märket så får det stora följdeffekter på hela arbetsmarknaden.

-  Det är upprörande att vi återigen har hamnat i ett förhandlingsläge där arbetsgivaren utmanar märket. Än mer när fackföreningsrörelsen tar ansvar i ett svårt ekonomiskt läge. Har företagen inte råd att betala samma som andra aktörer ska de inte heller verka på svensk arbetsmarknad. Att Gröna arbetsgivare vägrar följa märket i det här läget är helt ansvarslöst och riskerar bara att ge långsiktiga konsekvenser och påverka förtroendet för märket, och hela den svenska modellen, negativt, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal.

Fakta om Kommunals varsel:

Varslen berör anställda på avtalsområdena Golfbanor och Trädgårdsodling. Då Kommunal även varslat om sympatiåtgärder på avtalsområdet Trädgårdsanläggning så berörs även anställda på det avtalsområdet. Totalt arbetar det cirka 6500 anställda på avtalsområdena. 

Berörda yrkesgrupper Kommunal organiserar är bland annat trädgårdsodlare, golfbanearbetare, fordonsförare och trädgårdsarbetare. Varslet gäller runt om i hela Sverige och kan komma att utökas.

För att se vilka arbetsplatser som tas ut i strejk besök Kommunal.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal.
Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal.
Ladda ned bild

Om

Kommunal
Kommunal
Box 190 39
104 32 Stockholm

http://www.kommunal.se

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

Larmen inifrån förskolan: nedskärningarna drabbar barnens hälsa11.3.2024 13:06:00 CET | Pressmeddelande

Läget är pressat för många av Sveriges kommuner och nu förbereder sig personalen inom skola och förskola för den våg av nedskärningar som väntas i år. Nu kommer larmen inifrån om att nedskärningarna riskerar att leda till att läroplanen inte efterlevs. Personalen är även oroliga för att besparingarna i verksamheten kommer leda till sämre mående och hälsa hos barnen. Det visar en enkät som fackförbundet Kommunal gjort.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye