Statssekreterare ska få veta mer om miljögifter i Vättern

Vättern, Sveriges näst största insjö, är i dagsläget dricksvattenreservoar för nästan en halv miljon människor och kan i framtiden komma att tjäna många fler. I modern tid har utsläppen av miljögifter som exempelvis PCB, kvicksilver och dioxin i Vättern minskat. Men gamla föroreningar finns kvar och riskerar att sprida sig i ekosystemet.
Under 2023 kartlägger SGU, i samarbete med de fyra länsstyrelserna runt Vättern, förekomst och halter av föroreningar i Vätterns bottensediment.
– Det är viktigt att ha kunskap om miljöföroreningarnas utbredning på Vätterns botten, annars är det svårt att sätta in effektiva miljöåtgärder och minska risken för spridning av dem, säger Olof Larsson, maringeolog vid SGU och projektledare för kartläggningen.
Nu bjuder SGU tillsammans med Länsstyrelsen i Jönköping in Sara Modig, statssekreterare vid klimat- och näringslivsdepartementet, till Jönköpings hamn för en visning av undersökningsbåten S/V Ugglan som används vid provtagningarna.
– Flera av de utmaningar vårt samhälle står inför är helt beroende av att vi har tillräckligt rena sjö- och havsbottnar. Vi ser fram emot att få visa statssekreteraren hur vi som expertmyndighet bidrar till arbetet med att nå miljömålen och samtidigt visa upp vår avancerade provtagningsutrustning ombord på vår båt Ugglan, säger Anneli Wirtén, generaldirektör för SGU.
Program med hålltider
- 13.30 Anneli Wirtén, SGU:s generaldirektör, hälsar välkommen och berättar om SGU:s uppdrag
- 13.40 Johan Löwenadler Davidsson, länsråd i Jönköping, berättar om länsstyrelsens uppdrag
- 13.50 Sarah Josefsson och Olof Larsson, statsgeologer vid SGU, visar hur mätningarna går till och pratar om vad det är som mer exakt undersöks. Mätinstrumenten förevisas.
- 14.20 Medietillfälle för fotografering och enskilda intervjuer
- 14.50 Statssekreterare Sara Modig och generaldirektör Anneli Wirtén välkomnas ombord på Ugglan för en färd ut i hamnen för att få se hur en provtagning går till
Kontakter
Cecilia IrefalkPressansvarigSGU
Tel:018-17 90 90press@sgu.seBilder

Om
SGU tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU arbetar för en hållbar samhällsutveckling där mark och vatten används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade, och att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande.
Följ Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
Nu startar rivningsarbetet inför sanering efter kemtvätt i Jönköping23.10.2023 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
I veckan påbörjas arbetet med att riva de hus i ett kvarter i Jönköping belägna på mark som ska saneras från föroreningar efter en nedlagd kemtvätt. Sveriges geologiska undersökning (SGU) är sedan 2018 huvudman för projektet och efter ett omfattande förarbete kan åtgärdsprocessen nu starta enligt plan.
Ny bergmästare utsedd – ”Hedrande och samhällsviktigt uppdrag”21.9.2023 13:30:00 CEST | Pressmeddelande
Helena Kjellson blir ny bergmästare vid Bergsstaten. Det beslutade regeringen vid torsdagens regeringssammanträde. Kjellson utsågs som vikarierande bergmästare sommaren 2022, men är nu utsedd som ordinarie i ämbetet.
Vägval om kärnkraft styr Sveriges behov av metaller och material4.9.2023 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
När Sverige ska ställa om till fossilfri elproduktion kommer behovet av en rad metaller och material att öka. Oavsett vägval i energipolitiken är den svenska självförsörjningsgraden av de material som behövs mycket låg. Det visar en ny rapport från Sveriges geologiska undersökning (SGU).
SGU söker svar på var koldioxid kan lagras28.8.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Marinseismiska undersökningar utanför Skånes kust och provborrningar på södra Gotland. I dag påbörjar Sveriges geologiska undersökning (SGU) ett par viktiga delprojekt inom ramen för det regeringsuppdrag som handlar om att utreda förutsättningarna till permanent lagring av koldioxid i svensk berggrund.
Olserum blir riksintresse för sällsynta jordartsmetaller23.5.2023 10:30:33 CEST | Pressmeddelande
Fyndigheten av sällsynta jordartsmetaller i Olserum i Västerviks kommun pekas ut som riksintresse. Det har Sveriges geologiska undersökning (SGU) fattat beslut om i dag. Området innehåller så värdefulla ämnen för samhället att det bör skyddas från åtgärder som försvårar framtida utvinning av metallerna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum