Statssekreterare ska få veta mer om miljögifter i Vättern
Vättern, Sveriges näst största insjö, är i dagsläget dricksvattenreservoar för nästan en halv miljon människor och kan i framtiden komma att tjäna många fler. I modern tid har utsläppen av miljögifter som exempelvis PCB, kvicksilver och dioxin i Vättern minskat. Men gamla föroreningar finns kvar och riskerar att sprida sig i ekosystemet.
Under 2023 kartlägger SGU, i samarbete med de fyra länsstyrelserna runt Vättern, förekomst och halter av föroreningar i Vätterns bottensediment.
– Det är viktigt att ha kunskap om miljöföroreningarnas utbredning på Vätterns botten, annars är det svårt att sätta in effektiva miljöåtgärder och minska risken för spridning av dem, säger Olof Larsson, maringeolog vid SGU och projektledare för kartläggningen.
Nu bjuder SGU tillsammans med Länsstyrelsen i Jönköping in Sara Modig, statssekreterare vid klimat- och näringslivsdepartementet, till Jönköpings hamn för en visning av undersökningsbåten S/V Ugglan som används vid provtagningarna.
– Flera av de utmaningar vårt samhälle står inför är helt beroende av att vi har tillräckligt rena sjö- och havsbottnar. Vi ser fram emot att få visa statssekreteraren hur vi som expertmyndighet bidrar till arbetet med att nå miljömålen och samtidigt visa upp vår avancerade provtagningsutrustning ombord på vår båt Ugglan, säger Anneli Wirtén, generaldirektör för SGU.
Program med hålltider
- 13.30 Anneli Wirtén, SGU:s generaldirektör, hälsar välkommen och berättar om SGU:s uppdrag
- 13.40 Johan Löwenadler Davidsson, länsråd i Jönköping, berättar om länsstyrelsens uppdrag
- 13.50 Sarah Josefsson och Olof Larsson, statsgeologer vid SGU, visar hur mätningarna går till och pratar om vad det är som mer exakt undersöks. Mätinstrumenten förevisas.
- 14.20 Medietillfälle för fotografering och enskilda intervjuer
- 14.50 Statssekreterare Sara Modig och generaldirektör Anneli Wirtén välkomnas ombord på Ugglan för en färd ut i hamnen för att få se hur en provtagning går till
Kontakter
Cecilia IrefalkPressansvarigSGU
Tel:018-17 90 90press@sgu.seBilder
Om
Sveriges geologiska undersökning (SGU) samlar in, analyserar, förädlar och tillhandahåller geologisk information utifrån växlande samhällsbehov. Allt vårt arbete syftar i förlängningen till att bidra till hållbart nyttjande av Sveriges geologi och att främja företagande och hållbar tillväxt.
Följ Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
Två av tre svenskar vill stärka gruvnäringen22.1.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Majoriteten av Sveriges invånare mellan 18 och 79 år vill att svensk gruvnäring ska få rätt förutsättningar så att tillgången på samhällsviktiga metaller säkras. Tre av fyra, 74 procent, anser att gruvnäringen är viktig för svensk ekonomi. Det visar en undersökning från Sveriges geologiska undersökning (SGU) och Novus.
Bergsstaten och SGU bjuder in till gemensam pressträff20.1.2025 14:00:00 CET | Pressmeddelande
Bergsstaten och Sveriges geologiska undersökning (SGU) bjuder in till pressträff för att ge en bild av läget för Sveriges gruv- och mineralnäring. Bland annat presenteras statistik kring metallpriser och eftersökta mineral. Dessutom offentliggörs en undersökning om befolkningens attityder till svensk gruvnäring. Media välkomnas till Luleå på onsdag.
Ny upptäckt av sällsynta jordartsmetaller i Småland14.1.2025 10:32:32 CET | Pressmeddelande
Sveriges geologiska undersökning (SGU) kan nu visa upp en tidigare helt okänd förekomst av sällsynta jordartsmetaller i Småland. Fyndet gjordes i samband med de undersökningar som sker inom ramen för regeringsuppdraget om att kartlägga malmpotentiella områden.
Värdefulla mineralfyndigheter får fortsatt status som riksintressen19.12.2024 10:15:00 CET | Pressmeddelande
Tre fyndigheter med bland annat guld, zink och tellur i Västerbottens län, kvarstår som riksintressen för värdefulla ämnen eller material. Det efter beslut från Sveriges geologiska undersökning (SGU). Gruvverksamheten i riksintresset Åkulla-Kankberg står i dagsläget för EU:s största produktion av tellur, en halvmetall som behövs i solceller.
SGU tilldelas Offentlighetspriset 202411.12.2024 11:50:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges geologiska myndighet (SGU) var tidigare i år den första myndighet i Sverige att släppa alla sina data öppna och kostnadsfria. För detta tilldelas myndigheten Offentlighetspriset 2024. Priset överlämnades i dag, den 11 december.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum